Sunuş Yazısı

Dünya’yı sarsan günler yaşıyoruz. Ülkemizdeki iktidar krizinin yanında Bolivarcı Venezuela’da karşı devrim girişimlerini ve Ukrayna’da AB’ci güçlerin paramiliter çeteler eşliğinde gerçekleştirdiği darbeyi geçtiğimiz günlerde takip ettik.

Afganistan’da, Irak’ta, Libya’da ve son olarak Suriye’de hüsrana uğrayan emperyalist siyaset yapıcılar şimdi farklı coğrafyalarda renkli devrimlerin fitilini çakmak için çabalıyor.

Ancak Ukrayna’daki sözde devrimin rengi faşist çetelerin uyguladığı şiddetle şimdiden karaya bürünmüş vaziyette. Venezuela’daysa Bolivarcı Devrimin birikimi öyle «ha” diyince aşınacak gibi değil.

Aynı zamanda Hugo Chavez’in ölüm yıl dönümünün geldiği Mart ayına dayandık. Bu vesileyle Venezuela’daki karşı devrimini geri püskürtmek artık bir kat daha anlamlı.

Bu ay siz değerli Dağarcık Türkiye okuyucularına iki çeviri metin sunuyoruz. İlki Ukrayna’da olan bitenle ilgili fikir edinmenize yardımcı olacak önemli bir röportaj. Avrasya’ya ilişkin Batı paradigmasının dışındaki önemli haber kaynaklarından biri olan rtnews sitesinden bir daha yararlanmış olduk.

İkinci çeviriyle hem Venezuela’ya bu ayki gündemi içinde değinmek hem de büyük devrimci Hugo Chavez’i anmak istedik. Chavez’in 2006 yılında BM genel kurulunda yaptığı konuşmanın çevirisini sizlerle paylaşıyoruz. Onun dünyaya bakışını ve bıraktığı mirası gördükçe, emperyalist devletlerin neden Venezuela’da özel savaş yöntemleriyle ayaklanmalar tertiplediğini bir kez daha anlayacağız.

Keyifli okumalar,

Gelecek ay görüşmek üzere,

Uğur Aytaç

Bunları da sevebilirsiniz