Sorun Sadece Birkaç Kendini Bilmez mi?

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan karşılaşma sonrasında, Fenerbahçe Kulübü As Başkanı Ali Koç; Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim ve Yardımcı Antrenörü Hasan Şaş’a yönelik eylemler dolayısıyla üzüntülü olduğunu, bu olayları yaratanların birkaç kendini bilmez olduğunu ve yaşananların tüm Fenerbahçe taraftarlarına mal edilemeyeceğini belirtti. Türk futbolu son yıllarda şiddet konusunda bir hayli sıkıntı yaşıyor ve bu sıkıntıları aşabilmek için de ‘şiddeti önleme yasaları’ çıkarma yoluna gidiyor. Bu yasaları, her takım taraftarına eşit biçimde uygulayabilecek bir yönetim modelimiz söz konusu olmadığı için, olayların önlenmesi mümkün olmuyor. Çareyi çıkarttığımız yasaları uygulayabilecek dirayeti göstermek yerine, yeni yasalar çıkartmakta bulan yöneticiler ve ülkeyi idare edenler, olan biteni görmemek konusunda ısrar ediyorlar. Çünkü başta kendileri olmak üzere sorunun ana kaynağının ‘birkaç kendini bilmez’ anlayışı etrafında düğümlenmediğini gayet iyi biliyorlar. Bu söylem, yöneticilerin sorumluluğunu ve yaptıkları yanlışlıkların üzerini kapatılabiliyor, fatura en ufak bir günahı olmayan, parasıyla kombine bilet alan taraftarlara çıkartılıyor.

Sorun birkaç kendini bilmez diye geçiştirilecek kadar basit değildir, çünkü futbolu ekonomik anlamda bir değer haline getirmek isteyen her yönetim, aynı zamanda futbolun en önemli unsuru olarak nitelendirilen taraftarların da futbol izleme haklarına saygı göstermek zorundadır. «Ben yaptım oldu” mantığı içerisinde durumu geçiştiremezsiniz! Marka değeri diye kullandığınız kavramın içini doldurmak zorundasınız. Taraftarları müşteri olarak görüyorsanız, onların yolunacak kaz olmadıklarını, aldıkları kombine biletler karşılığında ödedikleri paraların boşa gitmeyeceği garantisini onlara vermelisiniz. Hepsinden önemlisi birkaç kendini bilmezi tribünlerinizden uzaklaştırmalı, onlarla herhangi bir şekilde bağlantı kurmamalısınız.

Taraftarların da, takımlarını desteklemenin sadece küfürden ve rakibi aşağılayıcı davranışlardan geçmediğini artık görmeleri gerekiyor. Futbolun endüstriyelleşme süreci, oyunun ruhunda onulmaz yaralar açarken, taraftarların sadece kendi takımlarına yönelik davranışları, bu sürecin kendilerini de vurmalarına neden olmaktadır. Birkaç kendini bilmez futbolseveri de aralarından uzaklaştırmalarının zamanı çoktan geldi. Bu konuda yönetimler kadar, takımlarını desteklemek dışında bir amacı olmayan taraftarlara da çok iş düşüyor.

Bunları da sevebilirsiniz