İngiliz Basınında Türkiye 2

1 Mart 2012

The Independent: «Türkiye iktidar partisi merkez binası yakınlarında patlayan bomba 15 polisi yaraladı”

Polisin açıklamasına göre AK Parti İstanbul İl Başkanlığı yakınlarında patlayan uzaktan kumandalı bomba yanından geçmekte olan polis minibüsündeki 15 polisi ve bir sivili yaraladı.

Türkiye’de geçmişte Kürt ayrılıkçılar, aşırı solcu gruplar, aşırı sağcı gruplar ve aralarında El Kaide’nin de bulunduğu İslamcı militanlar bombalı saldırılar düzenlemişti, ancak henüz saldırıyı üstlenen olmadı.

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın «21 polis memurunu taşıyan bir polis aracı geçtiği sırada bir motosiklete yerleştirilmiş olan uzaktan kumandalı bomba patladı. Soruşturmayı sürdürüyoruz” dedi.

Ankara’da basın toplantısı düzenleyen Başbakan Tayyip Erdoğan ise «İstanbul’un Sütlüce semtindeki terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Maalesef saldırı sonucunda 15 polis memuru ve bir sivil yaralandı. Teröre karşı mücadelemiz büyük bir azimle devam edecek” dedi.

Financial Times: «Türk lirasına yeni sembol”

Türkiye para birimi için yeni bir sembol seçti – ve ülkenin başbakanı bunu ülkesinin dünya sahnesindeki dirilişine bağlama konusunda hiç zaman kaybetmedi.

Ankara hem ekonomik, hem de diplomatik açıdan şu ana kadar az görülmüş derecede özgüven sahibi ve bu özgüven kısa bir süre öncesine kadar milyonlarla sayılan ve hiperenflasyonun simgesi olan Türk lirasına da yansıyor.

Sterlin sembolünün T harfine eklenmişi gibi görünen yeni sembolü görücüye çıkaran Erdoğan, «Bu Türk lirasının prestij kazanmasını, bir ulusun yeniden uyanışını ve dünya sahnesinde bizim de var oluşumuzu simgeliyor” dedi.

3 Mart 2012

The Guardian: «Türkiye Suriye ‘katliamı’ konusunda sesini yükseltti”

Türkiye, Kızıl Haç konvoyunun Bab-ı Amr’a girmesine bir kez daha izin verilmemesinin ardından Suriye’deki şiddeti 1990’larda Balkanlar’daki kan gölünü andırır derecede bir «insanlık suçu” olarak tanımladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yorumu Suriye’deki savaş suçlarının belgelenmesini talep eden Avrupa Birliği’nin benzer yorumlarından sonra geldi.

Davutoğlu «Hiçbir hükümet, hiçbir yönetim, hiçbir durumda kendi insanlarına böyle bir katliam yapamaz. Uluslararası toplum sesini daha fazla yükseltmelidir. Uluslararası toplumdaki görüş birliğindeki eksiklik Suriye’ye cesaret vermektedir” dedi.

4 Mart 2012

Reuters UK: «Türkiye Kıbrıs’ın birleşememesi halinde Kuzey Kıbrıs’ı kendine bağlayabileceğini açıkladı”

Türkiye Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış Türk ve Rum Kıbrıslılar’ın adanın birleşmesi konusunda bir uzlaşmaya varamaması durumunda Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’ye bağlanabileceğini söyledi.

Rum kesimi lideri Dimitri Hristofyas ve Türk kesimi lideri Derviş Eroğlu Birleşmiş Milletler’in geçen yıl 1974’ten beri bölünmüş olan adayı yeniden birleştirmeleri konusunda kendilerini ikna etmesinden beri çok az ilerleme kaydetti.

Bağış Türk Kıbrıs gazetesi Kıbrıs’a Türkiye’nin iki tarafın varacağı her türlü anlaşmayı destekleyeceğini, ancak bunun ortaya çıkabilecek sonuçlardan yalnızca biri olduğunu söyledi.

Londra’da röportaj veren Bağış, «İki liderin anlaşmasıyla birleşme sağlanabilir, birleşme konusunda uzlaşamazlarsa iki liderin anlaşmasıyla iki bağımsız devlet ortaya çıkabilir, ya da KKTC Türkiye’ye bağlanabilir” dedi.

Pek çok Kıbrıs Türkü Türkiye’ye bağlanma fikrine karşı çıkıyor.

5 Mart 2012

The Telegraph: «Türkiye’de Başbakanlık yakınlarında ses bombası patladı”

Kabinenin toplanmasına bir saat kala başkent Ankara’daki Başbakanlık binası yakınlarında ses bombası patladı.

Devlet televizyonunun haberine göre Yargıtay ve Başbakanlık’ın ortak otoparkında patlayan bomba bir kişiyi yaraladı.

Geçen hafta İstanbul’da patlayan uzaktan kumandalı bir bomba 15 polis ve bir sivili yaralamıştı.

6 Mart 2012

BBC: «Türk Havayolları Mogadişu uçuşlarına başladı”

Savaşın alt üst ettiği Somali’nin Mogadişu’daki havalimanına 20 yıldan fazla bir süredir ilk kez büyük bir ticari havayolu uçuş gerçekleştirdi.

Türk Havayolları, Doğu Afrika dışındaki uluslararası bir havayolu tarafından gerçekleştirilen ilk uçuşun Somali başkentine olan düzenli servisin başlangıcı olduğunu söyledi.

Uçuşta bulunan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Somali Devlet Başkanı tarafından karşılandı.

7 Mart 2012

Reuters UK: «Türk Başbakanı kanser iddialarını reddederek kaderini ‘yalnızca Tanrı’nın’ bildiğini söyledi”

Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan ölümcül kanser hastası olduğu ve iki yıllık ömrü kaldığına dair raporu reddederek kimin ne zaman öleceğini «sadece Tanrı’nın” bilebileceğini söyledi.

Salı günü bir Türk gazetesi istihbarat şirketi Stratfor’un basına sızan bir e-posta yazışmasını yayınladı. Yazışmada Erdoğan’ın kolon kanseri olduğuna dair bir rapor yer aldı.

AK Parti üyelerine yaptığı konuşmada sağlığı hakkında yorum yapmaktan kaçınan Erdoğan, raporun arkasındakileri eleştirdi. Geçirdiği iki operasyondan sonra yoğun programına geri dönen ve sağlıklı görünen Erdoğan, «Bize ömür biçecek olan sadece ve sadece Allah’tır. Ecel geldiğinde ne bir saat ileri alınır, ne bir saat geri. Söylentilere kanıp bize ömür biçenler, cüretkar oldukları kadar büyük bir küstahlık içindedir” dedi.

Bunları da sevebilirsiniz