Ortadoğu Basınında Türkiye

20 Şubat 2012

Champress- Suriye

Türk Sivil ve Hak İnsiytifleri Suriye’ye Destek Vermek için Antakya’da Yürüyüş Düzenledi

Türk sivil ve hak insiyatifleri, pazar günü Antakya’da Suriye ile dayanışma içinde olduklarını göstermek ve Başer Esad’a destek vermek için yürüyüş düzenledi. Yaklaşık 10.000 katılımcı, gösteriyi engellemeye çalışan yetkilere direndi.

Göstericiler Suriye’ye yapılacak herhangi bir dış müdahaleye karşı olduklarını ifade etti ve Suriye’ye karşı Batı ile işbirliği yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarını kınadı. Antakya sokaklarında Suriye bayrakları ve Essad’ın posterleri ile yürüyen kalabalık, hükümetin Suriye ve bölgeye yönelik komplolara dahil olmamalarını talep etti ve «Suriye Irak ve Libya gibi Olmayacak” diye sloganlar attı.

Solcu ve muhalif gruplardan böyle eylemlerden kaçınmalarını isteyen Türk hükümeti yürüyüşü durdurmaya çabalasa da göstericiler Türkiye’nin Suriye’ye karşı düzenlenen komplolara uymasına izin vermeyecekleri mesajını verdi.

18 Şubat 2012

The Saudi Gazetta- Suudi Arabistan

Türkiye İstihbaratçıların Sorgulanmasında Yargıyı Kısıtlıyor

Türkiye Parlementosu, cuma günü, birçok Kürt isyancı ile ilişkileri olduğu gerekçesiyle celbedilmeleri üzerine istihbaratçıları adli kovuşturmadan korumak için tartışmalı bir kanun önerisini kabul etti. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından desteklenen tasarı cuma günü erken saatlerle aceleyle parlementoda onaylandı. Kanun, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile iletişimde oldukları gerekçesiyle Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) mevcut başkanı Hakan Fidan ve eski başkanı Emre Taner’in de aralarında olduğu birçok MİT mensubu hakkında açılan dava nedeniyle düzenlendi.

14 Şubat 2012

Haaretz- İsrail

Türk Öğrenci Köyü İsrail ile İlişkilerde Buzların Çözülmesinin Habercisi Olabilir

Fotoğraf: Hadar Cohen

Pazartesi günü Türkiye’nin doğusunda İran sınırından yaklaşık 1 saat uzaklıkta gerçekleşen küçük bir gelişme, Türkiye-İsrail ilişkilerinde üç yıldan fazla süredir devam eden düşmanlığın durulduğunun işareti oldu. Van’da meydana gelen, 600 kişinin hayatını kaybetmesine ve binlerce kişinin yaralanmasına ya da evsiz kalmasına neden olan yıkıcı depremden 3 ay sonra, İsrail Savunma Bakanlığı temsilcileri, insani yardım olarak İsrail tarafından yapılan 130 prefabrik yapıdan oluşan öğrenci köyünün açılışını yapmak için Van’daki törene katıldı.

Ankara hükümeti, 7.2’lik depremin hemen ardından gelen İsrail yardım önerisini reddetmesi başlangıçta İsrail’deki birçok kişi tarafından Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’i hiçe sayması olarak değerlendilmişse de diğer ülkelerden gelen yardım önerilerinin de reddedilmesi, bunun bir ulusal gurur meselesi yapıldığını göstermişti.

Ancak yine de bu ılımlı hava Türkiye’nin İsrail politikasının değiştiği anlamına gelmemektedir. Üst düzey diplomatlar hala Tel-Aviv’e ve Ankara’ya dönmemiştir. Hamas liderleri hala Türkiye’de onur konuğu yapılmaktadır ve Türkiye hala İsrail’in NATO tatbikatlarında yer almasını önlemeye çalışmaktadır.

6 Şubat 2012

İran Daily- İran

Türkiye Anlamlı Görüşme Çağrısında Bulundu

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 48. Münih Güvenlik Konferansı’nda, İran’a karşı düzenlenen Batı yaptırımlarının İran’ın nükleer programını durdurmayacağını söyledi. İran nükleer sorunun çözülmesi için en iyi yolun müzakere olduğunu yineleyen Davutoğlu, yaptırımların İran nükleer sürecinin gelişimini durdurmak için «anlamlı” olmadığını belirtti.

8 Ocak’ta Davutoğlu İran ve 5+1 grubunun Türkiye’de müzakere yapmasını kabul etmişti. Taraflar gündem müzakerelerin gündemi konusunda dahi anlaşamadığı için son bulan son görüşmelerin adresi de İstanbul’du.

Bunları da sevebilirsiniz