İngiliz Basınında Türkiye

28 Şubat 2012

BBC: Türkiye Somali’ye Yardımda Öncü mü?

Somali yardım edilmesi zor bir yer olarak ününü koruyor. Ancak başkent Mogadişu’nun birkaç mil güneyindeki sahildeki bir tepede yerlerinden edilmiş aileler için kurulan ve yepyeni çadırlardan oluşan, delicesine düzenli dev bir kamp, doğru bir yaklaşımla yabancıların burada neleri başarabileceklerinin bir göstergesi olarak duruyor.

Güvenlik güçleriyle çevrili bir şekilde kampı gezdiğimiz sırada Somali’deki Türk Kızılayı’nın Başkan Yardımcısı Alper Küçük, «Henüz hiç güvenlik sorunu yaşamadık” diyor: «12 bin kişi için 2.100 çadır kurduk. Somalililer bize aile muamelesi yapıyor ve onlar için bir şeyler yapmak isteyen herkesin burada çok iyi karşılanacağına eminiz”.

Militan İslamcı grup El Şebab’ın Afrika Birliği askerleri tarafından kentin dışına itilmesinden sonra geçen aylar boyunca Türkiye Mogadişu’daki en görünür yabancı varlık haline geldi. Çoğu yabancı organizasyon güçlü bir biçimde korunan Amisom Üssü’ndeyken, yaklaşık 200 Türk Mogadişu’da inşaattan lojistiğe ve yardıma kadar farklılık gösteren çeşitli projelerde çalışıyor.

Somali’de Türkler’den bahsedildiğinde «Onlar bizim kardeşlerimiz” cevabı alınıyor.

24 Şubat 2012

Daily Mail: Türkiye’de «İsa’nın Hz. Muhammed’in Gelişini Öngördüğü” 14 Milyon Sterlinlik Gizli İncil Bulundu

İsa’nın Hz. Muhammed’in dünyaya gelişini öngördüğünün yazılı olduğuna inanılan gizli İncil, Vatikan’ın ilgisini çekti. Papa 16. Benedikt’in pek çok kişinin Barnabas İncili olduğunu söylediği ve 12 yıldır Türk devleti tarafından saklanan 1.500 yıllık kitabı görmek istediği öne sürüldü.

Aramca dilindeki el yazması İncil’in 14 milyon sterlin değerinde olduğu belirtildi. Kitabın İsa’nın ilk öğretilerini ve Muhammed Peygamber’in gelişine dair öngörüyü içerdiği söyleniyor.

Hayvan derisi üzerine yazılan metin 2000 yılında Türk polisi tarafından bir kaçakçılık operasyonu sırasında bulunmuştu. 2010 yılında ise Ankara Etnografya Müzesi’ne verilmişti.

Küçük bir yenileme sonrası İncil sergilenmeye başlayacak.

Metnin tek bir sayfasının fotokopisinin 1,5 milyon sterlin değerinde olduğu düşünülüyor.

27 Şubat 2012

Reuters UK: Türkiye Muhalefetindeki Arbedeler Erdoğan’ın İşini Kolaylaştırıyor”

Türkiye’nin ana muhalefet partisindeki iç kavgaları takip edenler için Başbakan Erdoğan’ın nasıl rakiplerini geride bıraktığını, üç seçim kazandığını ve 10 yıldır güç sahibi olduğunu anlamak zor değil. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun «demokrasi şöleni” olarak nitelediği kurultay konuşması, dört kez seçim kaybeden eski parti başkanı Deniz Baykal’ın yeniden göreve gelmesini isteyen bir milletvekili tarafından bölündü.

Kameralar Kılıçdaroğlu’na nutuk çeken İsa Gök’e döndü. Güvenlik görevlilerinin Gök’ü plastik şişe yağmuru altında salondan çıkarmaya çalıştığı sırada CHP lideri «Kimsenin kurultayın huzurunu kaçırmaya hakkı yoktur” yorumunu yaptı.

Pazartesi gününün gazetelerine manşet olan arbede, Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin «post-modern bir diktatörlük” haline geldiği yolundaki mesajına gölge düşürdü.

Bunları da sevebilirsiniz