48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne Doğru…

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür ve Sanat Vakfı işbirliği ile organize edilen 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 8-14 Ekim tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.UN

Altın Portakal’a Kadın Eli Değecek

Bu sene 48.ncisi düzenlenecek olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ana teması «kadın” olarak belirlendi. 1980’li yılların Türk ve Dünya sinemasını odağına alan «… Ve Kadın Dünyaya Dokundu” ana teması üzerine şekillenen festival, «sinema, kadın ve politika”yı aynı noktada buluşturacak. Festival programı içinde kadın temalı filmler sinemaseverlerle buluşturulurken; politika, ekonomi, diplomasi, iş dünyası, müzik, tiyatro, plastik sanatlar ve medya alanlarında uzman kadınların buluşacağı bir de ‘Kadın Zirvesi’ gerçekleştirilecek. Ayrıca 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden itibaren, 46. Festival’de 1960’lara, geçen yıl 70’li yıllara yoğunlaşan Altın Portakal, bu yıl 1980’li yılları merkezine alacak.Yarım asra yürüyen festivalde yaşanacak olan bir ilk de heyecan verici… Festivalde tüm kategorilerde jüri üyeleri kadınlardan oluşacak. Müjde Ar’ın başkanlık edeceği jüride yönetmen Handan İpekçi; oyuncular Vahide Gördüm, Bergüzar Korel; yazarlar Ayşe Kulin, Yaşar Seyman; sanat yönetmeni Annie Geelmuyden Pertan, müzisyen ve oyuncu Şevval Sam, sinema eleştirmeni Melis Behlil, akademisyen Prof. Dr. Serpil Kırel ve gazeteci Çiğdem Anad yer alacak.

Geç Gelen Altın Portakal Ödülleri

Altın Portakal tarihinde ardı ardına yaşanan iki karanlık sayfa da bu yıl aydınlanacak.

Altın Portakal Film Festivali, geçmişindeki bir burukluğu gidermek için tarihi bir karar aldı. 1979 yılında sansüre karşı tepki, 1980’de 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle yapılamayan film yarışmaları bu yıl yapılacak.

Kısaca o günleri hatırlarsak;

Yıl 1979 «Altın Portakal sansüre karşı”: Sansür Kurulu’nun yarışmaya katılan Yavuz Pağda’nın yönettiği Yolcular, Yavuz Özkan’ın yönettiği Demiryol ve Ömer Kavur’un yönettiği Yusuf ile Kenan filmlerini yasaklayıp, bazı bölümleri kesmek istemesi üzerine tüm yapımcı ve yönetmenler şenlikten çekilme kararı aldı. Jüri üyeleri «Tüm filmleri değerlendirme olanağı bulamadığımızdan, uzun metrajlı filmler dalında yapılan yarışmaya katılan yapıtları değerlendirmeme kararını oy birliği ile aldık” şeklinde açıklama yaparak durumu protesto ettiler. Sansüre karşı bir duruş sergileyen festival yönetimi, 16. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni iptal etmişti.

UUN2

Yıl 1980 «Altın Portakal darbeye karşı: Uzun Metraj Yarışması iptal edilen 16. Altın Portakal’ın ardından, 17. Altın Portakal’ın hazırlıkları başlar. Festivalin tarihi açıklanır: 13 -20 Eylül 1980. Yönetmelik değiştirilir, bir önceki yılın filmleri de yarışmaya başvurabilecektir. Jüri üyeleri belirlenir. Festivalden bir gün önce, 12 Eylül askeri darbesi olur; tüm yurtta sıkıyönetim ilan edilir ve festival iptal edilir…

Projenin koordinatörlüğünü Deniz Yayın üstlendiği, «Geç Gelen Altın Portakal Ödülleri”, 48. Festival kapsamında düzenlenecek bir törende sahiplerine sunulacak. Böylece 30 – 31 yıl sonra sunulan ödülleriyle Altın Portakal dünyada bir ilke daha imza atmış olacak.

1979 ve 1980’in yarışma filmlerini izlemeye başlayan jüri üyelerinin değerlendirmesi sonunda belirlendi ve «Geç Gelen Altın Portakal Ödülleri”, 12 Eylül 2011 tarihinde açıklandı.

Prof. Dr. Özdemir Nutku, Hale Soygazi, Selahattin Tonguç, Vecdi Sayar, Atilla Dorsay, Tunca Yönder, Doğan Hızlan, Ahmet Keskin, Nurettin Tekindor, Kenan Değer ve Tonguç Yaşar’dan oluşan jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda 1979 ve 1980 yıllarında Altın Portakal ödülüne değer görülen filmler ve sanatçılar şu şekilde sıralandı:


79 Yılı Altın Portakal’ları

En İyi Film: Demiryol-Yavuz Özkan
Yusuf İle Kenan- Ömer Kavur
En İyi Yönetmen: Yavuz Özkan- Demiryol
En İyi Senaryo: Onat Kutlar ve Ömer Kavur – Yusuf İle Kenan
En İyi Müzik: Arif Erkin -Kanal
En İyi Kadın Oyuncu: Sevda Ferdağ – Seninle Son Defa
En İyi Erkek Oyuncu: Fikret Hakan – Demiryol
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:Sevda Aktolga- «Bebek” ve «Demiryol” filmleri ile
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Kamuran Usluer -Kanal
En iyi Çocuk Oyuncu: Cem Davran- Yusuf İle Kenan


1980 Yılı Altın Portakal’ları

En İyi Film: Sürü -Zeki Ökten
En İyi Yönetmen: Zeki Ökten -«Sürü” ve «Düşman” filmleri ile En İyi Senaryo: Başar Sabuncu – Adak
En İyi Müzik: Zülfü Livaneli- Sürü
En İyi Kadın Oyuncu: Melike Demirağ -Sürü
Güngör Bayrak -Düşman
En İyi Erkek Oyuncu: Tarık Akan – «Adak” ve «Sürü” filmleri ile
Aytaç Arman- Düşman
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:Fehamet Atila- Düşman
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Tuncel Kurtiz-Sürü

48. Altın Portakal ödülleri de son iki festivalde olduğu gibi halk ile buluşmaya devam edecek. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek Antalyanın farklı bölge, semt ve mahallerinden; farklı meslek yaş ve sosyal gruplardan herkesin katılabileceği Halkın Portakalı Kısa Film Atölyesi, sinema profesyonelleri ve akademisyenleri tarafından yürütülecek atölye çalışmalarının ardından film çekimlerini ve çekilen filmlerin jüri tarafından değerlendirilip ödüllendirilmesinden oluşacak. Teorik eğitimlerin ardından «Kadın” temalı kısa film çekimlerine başlayacak olan kursiyerler, filmleriyle Altın Portakal kapsamında yarışacak.

Başbakanlık Tanıtma Fonu ve T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi, AKSAV gibi önemli sponsorları bulunan Altın Portakal ödülleri, yine Antalya’nın her yanını süsleyen afişleri, Venüs heykelleri ile heyecanlı ve güzel günlerin yaşanmasına katkı sağlayacak.


Kaynaklar:

http://www.altinportakal.org.tr/

http://www.aksav.org.tr/

http://www.antalya.bel.tr/

Bunları da sevebilirsiniz