Geçtiğimiz Hafta Ortadoğu Basınında Türkiye ve Türkler (9-15 Mayıs)

İsrail

By Haaretz Service «İsrail yanlısı rapor taslağı sebebiyle Türkiye, Mavi Marmara baskınını soruşturan BM heyetinden çekilmekle tehdit ediyor

14 Mayıs 2011 Cumartesi

Cuma günü Türkiye’nin, geçen seneki Mavi Marmara baskınını soruşturan BM heyetinden, rapor taslağında İsrail yanlısı görüşü benimsediği iddiasıyla ayrılmakla tehdit ettiği, Turkish Daily Hürriyet tarafından rapor edildi.

Haberde Türkiye’nin, BM heyetinin İsrail yanlısı görüşe (İsrail komandolarının Mavi Marmara gemisine yaptıkları baskınla uluslararası hukuku ihlal etmedikleri) yakın durduğuna inandığı belirtildi.

Mavi Marmara, Gazze’ye İsrail’in uyguladığı ablukayı aşarak yardım götürmeye çalışan birkaç gemiden bir tanesiydi. Geminin Gazze kıyılarına ulaşmasını önlemek için İsrail komandoları 31 Mayıs 2010’da gemiye çıkmış ve şiddetle karşılanmışlardı. Meydana gelen çatışma sonucunda 9 Türk eylemci öldürülmüştü.

Diplomatik bir kaynağın Turkish Daily Hürriyet’e bildirdiğine göre, BM heyetinde çatlak var ve görüşmeler iyi gitmiyor, ancak taslak rapor üzerinde çalışılıyor.

Bu ay kamuoyuna açıklanması düşünülen raporun birer taslağı Türkiye ve İsrail’e verildi, ancak Türkiye istediği «radikal” değişiklikler yapılmazsa, çalışmayı yapan heyetten çekilmekle tehdit etti. Böylece heyetin bulgularını açıklayacağı duyuru ertelenmiş oldu.

BM heyetinin raporu, Gazze’ye yardım götürecek başka bir filonun hemen öncesinde açıklanacaktı. Aslında bu yeni filo bu ay yola çıkacaktı ama organizatörler, filonun yola çıkışını Türkiye’deki seçimlerin sonrasına ertelediler.

Türkiye İsrail’den, gemiye yapılan baskın için özür dilemesini ve tazminat ödemesini istemişti. Ancak İsrail, Gazze’ye uyguladığı ablukanın delinmesini engellemenin hakkı olduğunu belirterek duruşunda bir değişiklik yapmamış ve baskında ölenler için üzüntü duyduğunu belirtmişti.

Ağustos 2010’da BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon olayı incelemek için bir heyet kurmuş, liderliğine de uluslararası deniz hukukunda uzman olan Yeni Zelenda eski Başbakanı Geoffrey Palmer’ı getirmişti. Ayrıca heyette İsrail ve Türkiye’ye birer temsilci bulundurma hakkı verilmişti.

Heyette İsrail’i eski Dışişleri yetkilisi Joseph Ciechanover, Türkiye’yi Dışişleri Bakanlığı’nda ve BM’de üst düzey görevlerde bulunmuş eski diplomat Özdem Sanberk temsil ediyor.

Heyet tarafları son olarak geçtiğimiz nisan ayında dinlemişti ve raporun bu ay kamuoyuna açıklanması bekleniyordu.

Bunları da sevebilirsiniz