Benim ilk kez gördüğüm ve çok etkilendiğim bu dijital serginin kaçırılmaması gerekir…
İzmir, COVID-19 kısıtlamalarına rağmen sanatsal ve kültürel olarak dinamizmini korumaya çalışıyor.
Sergiler açılıyor, tarihi Kemeraltı’da restorasyon ve düzenlemelerle bu bölgenin dünya mirasına girmesi için hazırlıklar yapılıyor, Bergama’dan Efes’e kadar tüm bölgenin somut ve somut olmayan kültürel mirasına sahip çıkan çalışmalara destek veriliyor, sokak sanatçıları desteklerle yüreklendiriliyor…
Özellikle de 1860-1870 yıllarında – bir bölümü padişahın izniyle olsa da çoğunluğu Almanya’ya kaçırılmış olan-Berlin Sunağı’nın anavatanına geri dönmesi için – Kültür Bakanlığı’nın da içinde bulunduğu- yoğun çalışmalar yapılıyor.
DÜNYA KÜLTÜR ZİRVESİ İZMİR’DE
Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi bu yıl 09-11 Eylül tarihleri arasında İzmir’de toplanıyor. Dünyanın dört bir yanından gelecek olan konukları ağırlamak ve onlara İzmir’in kültürel dokusunu göstermek için, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan icra ve danışma kurulları çaba içinde. Bu zirveye hazırlık elbette önemli, ancak asıl amaç bu zirveyle başlamış olan kültürel/sanatsal heyecanı sürekli hale getirerek İzmir’in yarınlarını aydınlatmak.
Bu arada kültürel bakımdan önemli iki haber var; Sunay Akın tarafından kurulması planlanan‘Oyuncak Tarihi ve Oyuncak Sanatları Müzesi’ ile karikatür sanatçısı Kamil Masaracı tarafından kurulacak olan ve projesini Masaracı’nın oğlunun çizdiği‘Karikatürlü Ev’ projesi için yer belirlenmesi aşamasına gelindi.
Ve benim çok önemsediğim bir başka kültürel ve toplumsal olay da yurtsever hekimliğin simgesi olanTıbbiyeli Hikmet’in heykelinin yapılması! Bir yarışma ile belirlenmiş olan sanatçı tarafından bugünlerde tamamlanmakta olan heykel yakında yerine konulacak!
ERGÜN BAŞAR’IN PORTRE SERGİSİ
İzmir Kültürpark’ta bulunan Atlas Pavyon’da,her zaman izlenemeyecek bir sergi açtı resim sanatçısı Ergün Başar. Dev portrelerden oluşan bu serginin en önemli bölümü Atatürk Portreleri. Ama ülkemizin birçok değerinin portresini bu sergide görmek mümkün. Geçmişi başarılarla dolu olan bu değerli ressam, farklı disiplinlerde yaptığı resimlerin ardından, yaşamının en olgun döneminde dev portreler yapmaya başlamış. Portresini yapmış olduğu kişilerin sahip oldukları felsefeyi de tablolarına ‘işleyen’ farklı bir ressam Ergün Başar.
BENAZÜS’TEN ‘GÜLEN ATATÜRK’ SERGİSİ
Serginin açılışında bulunan değerli İzmirli Hanri Benazüs, Atatürk portrelerini izlerken Başkan Soyer’e dönerek heyecanla;
“Gülen Atatürk fotoğrafları sergisi açmak istiyorum!” deyince Başkan Soyer çocuklar gibi sevindi. Atatürk sevgisi nedeniyle oluşturduğu Atatürk resimleri koleksiyonu başka hiç kimsede bulunmayan Benazüs;
“O büyük insanın yüzü hiç gülemedi!” diye ekledi konuşmasına. “Hiç olmazsa sevdiği İzmir’de güldürelim yüzünü!”
BŞB Kültür Daire Başkanı Kadir Efe Oruçserginin ardından Benazüs’ün koluna girerek serginin hazırlığına başladı bile.
BÜYÜKERŞEN VE ERGÜN BAŞAR
Ergün Başar’ın portreleri, izleyenlerde derin izler bırakıyor. Ondan etkilenenlerin başında Eskişehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen geliyor. Ergün Bey de zaten-herkes gibi-bir Büyükerşen hayranı! Yılmaz Hoca’ya söz vermiş; yapmış olduğu tüm portreleri Eskişehir’de yapılacak olan bir portre müzesine bağışlayacak. Yılmaz Bey çok heyecanlı;
“Bu dev portrelere uygun bir sanat galerisi yaptırıyorum” dedi. “Ergün sergilerini tamamlayıncaya kadar ben de bu müze/galerinin yapımını bitirmiş olurum! Çok geçmeden ‘Ergün Başar Sanat Galerisi’ Eskişehirlilerin ve turist olarak Eskişehir’e gelenlerin beğenilerine sunulacak”
TECHNE SERGİSİ
Şu sırada İzmir, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde çok ilginç ve sıradışı bir resim sergisidaha var. Adı Techne!
Resim sanatçısı Gizem Renklidağ’ın FISPIS dediği teknikle yaptığı resimler usta isimlerin devreye girmesiyle dijitalleşiyor.
Techne’yi izleyenler benzersiz bir deneyim yaşayarak kendilerini tuvallerin dijital teknoloji ile dönüştüğü bir illüzyon ortamında buluyorlar. Resimler canlanıyor, kimi ise hareket ve renklerdeki tonlara göre sese dönüşüyor!
Benim ilk kez gördüğüm ve çok etkilendiğim bu dijital serginin kaçırılmaması gerekir.
SIKINTI ÇOK AMA BURASI İZMİR!
İzmir, yaşadığı ve yaşamakta olduğu büyük sıkıntılara rağmen her boyutta olduğu gibi sanat ve kültür açısından da silkiniyor!
“Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’nin İzmir’de toplanması bize bir ivme kazandırdı,” diyor İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer. “Biz kazandığımız bu ivme ile İzmir’in her köşesini kültürel etkinliklerle dolduracağız. Geçmişten gelen kültürel değerlerimizi koruyarak çocuklarımıza daha yaşanabilir, kültür ve sanat değerleri daha yüksek bir kent bırakma hedefimiz var!”
Özetle, İzmir’de şu anda açık bulunan iki sergi mutlaka görülmeli.
Biri Kültürpark’taki Atlas Pavyonu’nda açılmış olan sanatçı Ergün Başar’ın portre sergisi…
Diğeri ise Ahmet Adnan Saygun’da (Güzelyalı) bulunan Techne adlı dijital dönüşüm sergisi.