Grafen Üretim Tesisimiz Açıldı
Grafen, karbon atomlarının, bal peteği şeklinde özel bir biçimde dizilmiş tek katmanlı yapılarındandır. 60’lı yıllarda bazı örnekleri elektron mikroskoplarıyla gözlenmiş olsa da, 2004 yılında Manchester üniversitesinde görev alan bilim insanları tarafından tam anlamıyla tanımlanmış ve sentetik olarak üretilmesinin altyapısı oluşturulmuştur. Buluş sahiplerine Nobel ödülü kazandırmış bu özel karbon kristali malzeme bilimi açısından büyük önem taşımaktadır. İnsanlık tarihinin en büyük malzeme buluşlarından biri olarak tanımlanan grafen, fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleriyle nanoteknolojik olarak tüm insanlığa büyük katkıda bulunmaktadır.
Grafen sayesinde malzemelerin operasyonel ömrü arttırılabilmektedir. Ultra hızlı sarj edilebilen bataryaların yapımı, daha hafif hava araçlarının üretimi ve biyonik uzuvlar gibi birçok kullanım alanına sahip olan grafen, artık ülkemizde de sentezlenebilecektir.
Kurulan tesisin hiçbir prosesinde yurtdışına bağımlı olmadan üretim yapılabilmesi özenle tasarlanarak, çevreci ve düşük maliyetli bir yaklaşım benimsendiği açıklanmıştır. Bu sayede gelecekte yapılacak birçok yerli üretim için, olası “Ambargo” problemi de bertaraf edilecektir.
Geçtiğimiz yıl kurulan yerli lityum pil üretim tesisimizi de doğrudan etkileyecek bu atılım sayesinde akademik ve bilimsel araştırmalar için kıymetli bir bilgi birikimide ülkemizde oluşacaktır.
ULAQ – Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA)
Mavi Vatan sınırlarımızın gün aşırı ihlal edilme teşebbüsleriyle karşılaşmaktayız. Misak-i Milli sınırlarımızı karadan/havadan kontrol ve müdafa ettiğimiz gibi Mavi vatan sınırlarımızın güvenliği de büyük önem arz etmektedir. Karasal sınırların kontrolünden daha zor olan deniz yetki alanlarımızın kontrolü için, savunma sanayimiz tarafından birçok proje geliştirilmekte ve sahada kullanılmaktadır. Bu projelere bir yenisi daha eklenerek ULAQ adındaki ilk silahlı insansız deniz aracımızda mavi vatan sularıyla buluştu. ULAQ Su Üstü Harbi (SUH), Asimetrik Harp, Silahlı Eskort, Gemisavar gibi Muharip görevlerin yanında Keşif, Gözetleme, Elektronik Harp, Jamming (Karıştırma), Mayın Avlama, Haberleşme ve İstihbarat görevleri de icra edebilecek. ULAQ operasyonel ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitli silah ve sistemlerle donatılabilecek.
35 knot hıza çıkabilen (65 Km/s) ULAQ, 400km menzile sahip. Platform üzerinde 4 adet Cirit, 2 adet UMTAS ve L-UMTAS silahlarımızı taşınabilmektedir. Mobil drone platformu ve denizdeki dalgalanmalara karşı atış anında stabilizasyon teknolojileri içeren ULAQ, Milli güvenlikli haberleşme altyapısını kullanarak haberleşmektedir.
ULAQ, Komuta kontrol merkezleri veya fırkateyn gibi yüzer unsurlardan da kullanılabilecek. Yapay zeka ve otonom davranış gibi özellikleriyle dikkat çeken ULAQ, deniz sınırlarımız içerisinde devriyeler gerçekleştirebilecek.
Yemeksepeti Kullanıcılarının Dikkatine
Siber saldırıların hayatın bir parçası olduğu günümüzde, Yemeksepetinin hacklenmesiyle 21 milyon kullanıcının kritik bilgileri ifşa olmuştur. Ad-soyad, adres, eposta ve parola bilgilerinin çalınması üzerinden 1 hafta sonra farkeden ve açıklayan yemeksepeti, KVKK kapsamında soruşturmaya alınmıştır.
Her ne kadar kamoyuna yapılan bilgilendirmede parola bilgilerinin SHA256 algoritmasıyla maskelendiği (hashlendiği) söylenerek 21 milyon kişinin yüreğine su serpilmek istense de, işin teknik gerçeği bu kadar da masum değildir. Elbette SHA256 algoritması ile tutulan bir verinin geriye döndürülmesi mümkün olmasada, Rainbow-Table adı verilen yöntemlerle açık yazılmış parolaların ilgili algoritma çıktısı ile karşılaştırılarak elde edilmesi mümkündür. Dolayısıyla yemeksepeti kullanıcısı olan değerli okurlarımızın, ilgili sitede ve/veya aynı parolayı kullandıkları diğer tüm servislerde ivedilikle değişiklik yapmaları tavsiye edilir.