Dünya Basınından Türkiye / Ortadoğu

31 Ocak 2018

Iraqi News-Irak

Mohamed Mosafa

Bağdat – Irak Planlama Bakanı Salman El-Cumali, Çarşamba günü Türkiye Büyükelçisi Fatih Yıldız’la yaklaşmakta olan Irak İçin Yeniden Yapılandırma Konferansı hazırlıklarını konuştular.

Bakanlığın basın ofisinden yapılan bir açıklamada, Cumali’nin “Konferansın başarılı olmasını sağlamada Türkiye’nin merkezi rolüne vurgu yaptığı” belirtildi.

Bakana göre, “İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik bağlar, iki ülke arasındaki ticaret hacmini etkilemiş olan DAEŞ militanlarının varlığının dayattığı güvenlik koşullarının ve ardından düzelmeye başlamış bulunmaktadır.”

Açıklamada, Türk Büyükelçinin, Türkiye’nin Irak hükümetinin yeniden yapılandırma çabalarını desteklemeye devam edeceğine dair sözleri aktarıldı. Büyükelçi, ülkesinin “Irak’a sağlayacağı, hibe, yumuşak kredi veya yatırım katkılarından hangisi olacağını ve bu desteğin miktarını ilan edeceği Kuveyt bağış konferansına katılacağını” ekledi.

Açıklamada, Iraklı bakanla toplantılarında, “standardizasyon, gümrük, altın ticareti ve sınır geçişinin eski hale iadesi konularında işbirliğinin arttırılacağını” tartıştıklarını da belirtti.

Açıklamada, Cumali’nin Şubat’ın biri ve ikisinde Ankara’ya bir ziyaret yapacağı da belirtildi.

Bağdat-Ankara ilişkileri, Türk askeri birliklerinin DAEŞ militanlarını önlemek için Irak’a konuşlanmaları ve Bağdat’ın 2016 sonunda aşırı gruplarla savaşmada tanıdığı esasen Şii birliklerden oluşan Halk Seferberlik Güçlerinin Ankara tarafından eleştirilmesi nedeniyle gerilmişti.

Bunun yanı sıra, Ankara, PKK’nın Kuzey Irak’taki yerleşimlerine arızi hava baskınları da yapmaktadır.

Irak, 8-12 Şubat’ta yapması planlanan bağış konferansıyla, yeniden yapılandırma için 100 milyar dolar toplamayı umut etmektedir.


5 Şubat 2018

SANA-Suriye

H. Zain/Ghossoun


Tahran, SANA – İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Bahram Qassemi, Türk rejimine Halep’in kuzey kırsalındaki Afrin kentine yaptığı saldırısını, bu saldırının sürdürülmesinin ülkeyi istikrarsızlaştıracağı ve teröristlerin Suriye’ye dönmesine yardımcı olacağı konusunda uyararak durdurma çağrısında bulundu.

Pazartesi günü Tahran’daki haftalık bir basın toplantısında, Kassemi, Türk Hükümeti’nin Astana Sürecinde Suriye ile ilgili ne varsa bunlara uyması gerektiğini vurguladı.

Kassemi, “İran, Rusya ve Türkiye arasında Suriye konusundaki istişareler sürdürülmektedir” dedi.

Türk rejimi, Afrin bölgesinde meskûn mahali çeşitli türden silahlarla bombaladığı, çoğu çocuklar ve kadınlardan oluşan daha fazla sivil kayıplara neden olan, evleri, altyapıyı ve arkeolojik alanları yıkan saldırısını, saldırının on yedinci gününde de sürdürmektedir.


20 Şubat 2018

Press Tv-İran

Erdoğan’la konuşan, Ruhani bölgesel devletleri parçalama komploları konusunda uyarıda bulundu


İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani, Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan’la konuşmasında, bölge ülkelerini parçalama komploları konusunda uyarılarda bulunarak, bu tür güvenlik sorunlarını ortadan kaldırmak için işbirliğini geliştirme çağrısı yaptı.

Ruhani, Pazartesi günü yaptıkları telefon görüşmesinde Erdoğan’a şunları söyledi: “Günümüzde bölgemiz [bölge ülkelerini] bölme komplolarına ve kukla yönetimler tesis etme girişimlerine tanıklık etmekte ve bizler bu devletlerin güvenlik kaygılarını topyekûn işbirliğiyle ortadan kaldırmak için çaba göstermeliyiz”.

Konuşmalar süresince, iki başkan, Suriye’deki durum da dâhil olmak üzere, bölgede yaşanan son gelişmelere dair görüş alışverişinde bulundu.

Ruhani, terörizmle savaşma, Suriye’yi teröristlerden arındırma, bölgede ayrılıkçı hamlelere karşı koymanın İran ve Türkiye’nin ortak hedefleri olduğunu belirterek, Kazakistan’da, Astana’da ulaşılan anlaşmaları uygulama doğrultusunda daha derin ve karşılıklı bir işbirliği çağrısında bulundu: “Terörist grupların güç kazanmasına ve bölgede yeniden ortaya çıkma imkânı bulmalarına izin vermemeliyiz.”

Suriye’nin egemenliğini ve ülkesel bütünlüğünü ayakta tutma ihtiyacına vurgu yapan Ruhani, güvenlik ve istikrarın ülkede mümkün olan en kısa zamanda yeniden tesis edilmesi gerektiğini ve tüm Suriyeli mültecilerin evlerine dönme şansına sahip olmaları gerektiğini belirtti. Ruhani, Suriye’nin savaşan tarafları arasında İran, Rusya ve Türkiye’nin Astana’da aracılık ettiği müzakerelerin bu Arap ülkesinde barışı, istikrarı ve güvenliği arttırmada umut verici olduğunu söyleyerek, “bu olumlu yönelimin” ileriki istişarelerle de sürmesi gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğu bölgesi olan Afrin’de ABD destekli Kürt militanlara karşı bir ay süreli askeri operasyonları konusunda Ruhani’yi bilgilendirdi.

Tahran, Afrin operasyonuna karşı çıkmakta ve hâlihazırda sorunlu hale gelen Arap ülkesinde gerilimleri ateşleyeceğine inanmakta. Erdoğan, Suriye’deki tüm bölgelerin teröristlerden arındırılması gerektiğini ve tüm ülkelerin Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyması gerektiğini belirtti. Türk lider, terörizmle savaşta, bölgesel ve uluslararası konularda İran’ın Türkiye’ye desteğini övgüyle karşıladığını belirterek, İran, Türkiye ve Rusya’nın Suriye krizine dair görüşmeyi sürdürmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Rusya, İran ve Türkiye, Astana’da 2017’nin Ocak ayından beri barış görüşmeleri düzenlemektedir. Bu üç ülke, birlikte, barış sürecinin garantör devletleri olarak hareket etmektedir.

İran ve Rusya, Suriye hükümetiyle müttefikken, Türkiye Halep karşıtı silahlı grupları desteklemektedir.

Tam da bu sırada, Rusya’nın TASS devlet haber ajansı Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov’un Pazartesi günkü açıklamalarına yer verdi: Peskov, Rus Başkan Vladimir Putin ile Türk ve İranlı mevkidaşları Nisan ayında Türkiye’de bir zirve toplantısında Suriye’yi konuşmak üzerine toplanma hazırlıklarının sürdüğünü belirtti.

Bu üç ülkenin dışişleri bakanları, İran Dışişleri Bakanı Mohammad Cevat Zarif’e göre, Suriye konulu İstanbul zirvesi için zemini hazırlamak üzere iki hafta içerisinde Kazakistan’da toplanacaklar.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın