Tango ve Turizm 30.04.22

1. Tango, Arjantin ve Uruguay’lı işçilerin halk dansıdır. 1800lerde Liman şehirleri olan Arjantin’in Buenos Aires ve Uruguay’ın Monte Video kentinin sokaklarında köyden kente göçen Aymara, Mapuçe, gibi yerli Gaucho yani çobanlar ile, Alman, Polonyalı, Macar, İtalyan, İspanyol, Portekizli, İngiliz ve Küba göçmeni işçilerin eşli dansları harmanlanarak Tango Müziği ve dansını yaratılır. 1900’lerde ise Avrupa’ya ve Amerika’ya göçen tango müzisyen ve dansçıları tarafından dünyaya yayılarak gelişir. Aynı yıllarda Osmanlı başkenti İstanbul’a da gelir.

2. Yabancı tango melodilerine Türkçe sözler yazılarak arajmanlar yapılır. Yani Türkiye’de Tango önce bir şarkı sonra da Cumhuriyet Balolarında kadın ve erkeklerin uygarca yan yana gelmesi ve La Cumparsita ile bir düğün dansı olarak benimsenir (Ergenekon, Sarıboğa 2019).

3. Savigliano’ya göre tango, “dans, müzik, şarkı sözleri ve gösterisi yapılan bir anlatımdır” (2004: 37). Akgün’e göre, “tango sosyal bir üründür. Doğduğu toplumla özdeşleşmiş, onun yazgısını paylaşmıştır. Hemen her toplum kendi tarzını yaratır. Öyle ki Cumhuriyetin ilanıyla Türk Tangosu, 2. Dünya savaşında ve sonrasında ise Finlandiya, Avrupa Tangosu (Fransız), Amerikan, İtalyan Tangosu gibi tarzlardan bahsetmek mümkündür. Tangonun parlak dönemleri, duraklama ve gerilemeleri, tekrar canlanmaları hep siyasal yaşama ve kültürel olgulara bağlı olarak gelişmiştir” (1993: 1). Buna en güzel örnek İngiliz Büyük Elçiliğinin Atatürk’ün zoruyla Ankara’ya taşınmasıdır: 1 Haziran 1929’da Atatürk’ün elçiler onuruna Pembe Köşkün Bahçesinde düzenlediği davete katıldıktan sonra 2 Haziranda Tren seferi olmadığı için İstanbuldaki İngiliz Büyük elçiliğinde 3 Haziranda kutlanacak olan Kral 5. George’un yaş gününe yetişemeyeceği için, elçilik Pembe Köşkün karşısına taşınır (Ergenekon, 2018). 2012 yılında ise Haydarpaşa Garını, çatısındaki yangın nedeniyle seferlere kapatarak otel yapma girişimi, her Cuma akşamı, bütün Türkiye’den gelen, ben de dahil olmak üzere tango dansçılarının Haydarpaşa merdivenlerinde yaptığı tango protestosuyla önlenmiştir.

4. Bir tango eğitmeni ve turisti yetişiyor: Bale, Salsa, Rumba, 2002’e kadar / ARJANTİN TANGOSU DERSLERİ: TANDANS 2003-2004 /TANGO-TÜRK 2005-2007 // TANGO ÇALIŞTAYLARI 2005, 2006, 2007, Türkiye’de Pratika ve Ankara’da AKADEMİ TANGO (Neva Palas), LATİNO (Tunus Cad.), SHİNE STÜDYOSU (B. Evler), OKYANUS (Otel Gordion) ve ANKARA DANS (Çankaya), TANGO KAPİTAL (Farklı salonlar), TANGOLOJİ (Tunus Cad.) gibi Milongalar ile ; İstanbul, İzmir, Eskişehir, Antalya, Bodrum, Datça, KKTC Tango Gecelerine gittim (Yerli Turizm).

5. TÜRKİYE DANS SPORLARI FEDERASYONU Ağs. 2007 ANTALYA İL SPOR MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİCİ YETİŞTİRME KAMPINA BAZI KATILANLAR (Ankara, Antalya, İstanbul, Gaziantep, Samsun, Eskişehir, İzmir, Bodrum, Bursa, ODTÜ ve Diğer Üniv. Eşli Danslar Toplulukları) Sonunda yazılı ve danslı sınavla alınan Eğitmen sertfikası

6. ODTÜ, “TANGO KÜLTÜRÜ” Dersi, 1 saat Sınıfta, 2 saat Spor Salonunda Uygulamalı dersini SOS. BİL. ENST. bünyesinde Seçmeli 3 kredilik ders olarak 2007-2011 (2) Ortadoğu Çamlık Sitesi Spor Salonu 2008-2013 (3) Yenimahalle Belediyesi Emekliler Lokali 2017, ODTÜ Mezunları Derneğinde 2011’de Milonga , Ankara Dans Şenliği Mayıs 2011de katıldım. 2009-19 yılları arasında Türkiye Patentini aldığım isimle evimde Tango Dersleri verdim.

7. Yurtdışı/Yurtiçi Kongreler ve Milongalar: Budapeşte/Macaristan (2005), Sofia/Bulgaristan (2006), Milano/İtalya (2004- 2006, 2008, 2015),

Atina-Yunanistan (2008),

Kahire-Mısır (2009),

Amman-Ürdün (2010),

Seoul-Güney Kore (2012),

Lisbon –Portekiz (2013)

BanTayland (2014),

Osaka/Japonya (2016),

San Francisco (2012) New York/ABD (2019) SALGIN Ayağımın tozuyla Bodrum 26/042022

8. TANGO ve SANAT Turizm Ürünleri

ŞEHNAZ TANGO 1994- 1997 (Perran Kutman ve Erdal Özyağcılar) Unutulan tango yine Türk halkının hayatına girdi; ÖZGÜR TANGO (Opera ve Bale) 2015, Ve Özcan Özer’in kurguladığı ve Yöneticiliğini Hakan Çimenser’in yaptığı Eser DT tarafından Şinasi Sahnesinde SON TANGO Müzikali 2017’de oynandı.

9. TANGO FİLMLERİ Turizm Ürünleri Pariste Son Tango Marlon Brando En iyi erkek oyuncu Oscar’ı kazandı,Yönetmen Bernardo Bertolucci (1972) yapımı film, Kadın Kokusu Al Pacino, Yönetmen Martin Brest (1992), The Tango Lesson; Sally Potter, Pablo Veron (1997), Tango (1998) gibi filmler

10. KONSERLER VE CANLI MÜZİKLE TANGO GECELERİ:

Orkestra Tipica Julio De Caro 1927, Buenos Aires, Color Tamgo, Gotan Prpject,

Büyük Orkestra Tipika Orhan Avşar (Atatürk’e tangolar çalan) 1938, Band-O-Neon Gran Orkesta Tipica de Tango (Arjantinden) İstanbul (2016) Tolga Salman Türk Bandoneon ustası Tango Müziği Astor Piazzola sayesinde bir ekol haline gelmiştir. En tanınmış melodisi Liber Tango’dur.

11. Kültür Mirası: Dünya Tango Günü olarak kutlanan 11 Aralık, tango tarihini etkileyen besteciler Arjantinli Carlos Gardel ile Julio de Caro’nun doğum günüdür. 30 Eylül 2009’da, Buenos Aires ve Montevideo şehirlerinin talebi üzerine, Unesco tangoyu İnsanlığın Manevi Kültür Mirası olarak kabul etmiştir. 11 Aralık, Türkiye dâhil dünyanın pek çok ülkesinde tango etkinlikleriyle kutlanır.

12. Tango Turisti Tipleri

Türkiye’de Günümüzde 50.000 Tango Dançısı vardır. İstanbul Avrupa’nın Tango başkentidir.

TDSF’ye göre 379 Tango Antrenörü, 169 Tango Hakemi, 1062 Tango Sporcusu, Pek çok tango kursu, kulübü Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Muğla Bodrum, Datça, Marmaris, Samsun, Trabzon, Erzurum, Van, Diyarbakır, Adana bulunur.

Tangoya Yeni Başlayanlar: (İlk Seviye). Bulundukları devam ettikleri Tango stüdyosunun hafta sonu veya ortasındaki çalışma (praktika) ve tango gecelerine, bazen de başka okulların praktikalarına gider ve seviyelerine uygun dans ederler. Ayaklarında derste giydikleri altı süet tek tip tango pabuçları vardır. Bunlar yerli kunduracı imalatıdır. Üstlerinde tangoya uygun herhangi bir giysi bulunur. Gittikleri milongalarda (Tango geceleri) çoğunlukla seyrederler. Tango radyo istasyonlarını ve uttube müziği dinlerler.

Tango Meraklıları: (Orta- İleri seviye). Kendi okullarının Milonga Gecelerine, ve bazen başka semtlerdeki Milongalara da giderler. Onlara Tanguera ve Tanguero denir. Yurt içi ve dışı Tango Çalıştaylarınve festivallerine katılır, yerli ve yabancı Maestrolardan ders alırlar. Daha gösterişli tango ayakkabıları giyer ve daha seçici tango giysileri kullanırlar. Tango onlar için bir tutkudur, vazgeçemezler. Gezdikleri heryerde bir milonga arar bulurlar. Tango cdleri alır ve kayıtlarını dinlerler.

Tango’da Uzman ve Ustalar: Günü birlik, hafta sonu yer değiştirerek başka şehirdeki milongalara, çalıştaylara katılırlar. Markalı tango ayakkabıları ve şık tango giysileri giyerler. Tango onlar için bir yaşam tarzıdır. Bütçelerin 1/3ünü kıyı kentlerde veya yurt dışında yapılan tango festivalleri için ayırırlar. Sürekli bir partner sahibi olmak isterler. Teklif aldıkça ücret karşılığı gösteri yaparlar. Tango Eğitmenliği belgeleri alırlar, bazıları kendi mesleklerini bırakarak Tango okulu açar. Hem kadın (Takipçi) hem de erkek (önder) olarak dans edebilirler. Artık tango kursları ve etkinlikleri yaparak para kazanırlar. Tango bilen eşle evlenebilirler. Türkiye’yi bırakıp Arjantin’e yerleşenler vardır (Aydınoğlu 2011). Tango ayakkabısı ve giysileri, süsleri satarlar. Buenos Aires’e Tango yarışmalara ve Maestro’lardan (usta) ders almaya giderler. Gezilerinde daima bir milonga’ya uğrarlar. Sürekli Tango dinlerler. Yenilikleri takip ederler.

Tango Fanatikleri: Aldıkları derslerle yetinmezler tango ustalarını eleştirir, aralarında seçim yapar, onlardan anatomi, kas-iskelet yapısını bilen fizyoterapi, balerin kökenli olanlarının verdikleri dersleri alırlar. Evlerinde milonga düzenler, ustalarla dans etmek için onları davet ederler. Hemen her gün tango çalışılırlar. Yenilikleri kaçırmazlar.

13. Tango Turizminin nedenleri arasında Türkiye’de ve Dünyada Tango eğitiminin pek çok ülkede verilmesi, yarışmalar düzenlenmesi, tango gezginlerinin artması ve arttırılması, yabancılaşmadan kurtularak yüzyüze arkadaşlıklar edinmesi, uygarca tensel temas yaşanması, bedenin ve nefsin terbiye edilmesi, hareketsiz ve hızlı kent yaşamında tango sporu ile seretonin salgılayarak rahatlaması ve haz alması, Tango giysiliğine ve ayakkabılarına sahip olması, Tango ve Tangoya bağlı Sanat etkinliklerinde yer alması, konser vermesi ve tango şarkıları söylemesi vardır. Sadece Buenos Aires’te, halkın dans etmesi için, 200’den fazla tango gecesi “milonga” ve “tango akademisi”. İstanbulun her iki yakasında ise her gece birkaç milonga vardır. Avrupanın hafta sonu turizminin odağıdır.

14. Tango Turizminin nedenleri arasında Türkiye’de ve Dünyada Tango eğitiminin pek çok ülkede verilmesi, yarışmalar düzenlenmesi, tango gezginlerinin artması ve arttırılması, yabancılaşmadan kurtularak yüzyüze arkadaşlıklar edinmesi, uygarca tensel temas yaşanması, bedenin ve nefsin terbiye edilmesi, hareketsiz ve hızlı kent yaşamında tango sporu ile seretonin salgılayarak rahatlaması ve haz alması, Tango giysiliğine ve ayakkabılarına sahip olması, Tango ve Tangoya bağlı Sanat etkinliklerinde yer alması, konser vermesi ve tango şarkıları söylemesi vardır. Sadece Buenos Aires’te, halkın dans etmesi için, 200’den fazla tango gecesi “milonga” ve “tango akademisi”. İstanbulun her iki yakasında ise her gece birkaç milonga vardır. Avrupanın hafta sonu turizminin odağıdır.

15. KAYNAKÇA

Bunları da sevebilirsiniz