Maydan Film Incelemesi

Filmin Künyesi

Filmin adı: Al Midan / The Square / Meydan

Yönetmen: Jehane Noujaim

Ülke: Mısır, ABD

Tür: Belgesel, dram, tarih

Vizyon Tarihi: 17 Ocak 2013

Süre: 108 dakika

Dil: Arapça, İngilizce

Oyuncular

Khalid Abdalla

Ramy Essam

Ragia Omran

Magdy Ashour

Ahmed Hassan

Aida Elkashef

Filmin İncelemesi

Jehane Noujaim’in kahramanca çalışması, 2011’de başlayan ancak amacına ulaşamayan Mısır devrimini gerçek bir insan perspektifinden en küçük detayına kadar yansıtmaktır.

Tahrir Meydanı’nda birleşen halk kısa sürede başlarındaki diktatörü, Hüsnü Mübarek’i, koltuğundan etmeyi başarırlar ancak yerine gelen askeri rejim gideni aratacak türden çıkar. Filmin bu anda altını çizdiği noktaya dikkat edilmesi gerekir. Çünkü röportaj yapılan kişilerin de ifade ettikleri gibi,

devrim bir rejimi sona erdirmek ve yeni bir rejim başlatmak değildir sadece. İktidar koltuğundaki kişilerin değişmesi sistemin değişmesi yeterli değildir. Önemli olan farkındalıktır ve önemli olan yeni bir düzen yaratmaktır. Aksi takdirde, tüm mücadele bir isim değişikliğinden başka bir şey olmayacaktır.

Mısır halkının düştüğü bu hata belgeselde gayet açık bir şekilde dile getiriliyor. Meydanı gereğinden önce terketmeleri başlarına ilk belayı açmış oluyor böylelikle. Belgeselde de dile getirildiği gibi bütün soruların doğru yanıtlandığı bir sınav kağıdına adını yazmayı unutmuş bir öğrenciden pek de farklı değiller.

Bir başka kilit nokta da insanların siyasi kimliklerini yeniden tesis etmeleridir ki, bu da devrimci ruha en büyük darbedir. Çünkü devrimin ayakta kalması ve hedeflerine ulaşması için en önemli faktör, farklı siyasi ve yaşam perspektiflerine sahip insanların aynı dili konuşabilmesidir. Meydan, bu konuyu tereddüt etmeden net bir şekilde ifade etmektedir. Müslüman Kardeşler denen oluşumun ideolojik görüşlerini meydanlarda empoze etmeye çalışarak devrimin ruhunu zedelemeleri de belgeselde önemli oranda yer ayrılan bir konu.

Meydan, insan yaşamı için verilen mücadeleyi anlatıyor. Yani aslında, insanların özgürlüklerine ne kadar yakından bağlı olduklarını, bağımsızlıklarını hayatları pahasına nasıl savunacaklarını doğrudan belgeliyor. Bu yüzden, yakın siyasi tarihle ilgili en önemli belgesel filmlerden biridir.

Bunları da sevebilirsiniz