Ecevit, Tayyip Erdoğan’a Nasıl İnandı?

İktidar Partisi Ordu’da, “Tarıma Dayalı Sanayi Bölgesi Projesi” adı altında bir projenin uygulanacağını açıklayınca akıllara hemen Bülent Ecevit’in yıllar önce Ordu’da uygulamaya başladığı ‘Köy Kent’ projesi geldi. Bugünkü projeye ‘Mega Proje’ diyenler önce gerçek mega projenin, aynı zamanda bir yönetim devrimi demek olan ‘Köy Kent’ projesi olduğunu öğrenmeleri gerekir!

KÖY KENT VE ECEVİT

Ecevit’in, Türkiye’nin her yanında yapılması düşündüğü Köy Kent Projesi’nin amacı şuydu;

Köylülere, yaşamlarını çağdaş koşullarda sürdürebilmeleri için sağlıktan eğitime kadar geniş bir alanda; mutlu ve hakça bir ortak yaşam sağlamak!

1980’lerin öncesinde hazırlanan Köy Kent projesi, iki ayrı yöre için planlanmıştı. Bunlardan biri Van’ın Özalp İlçesinde bulunan Dorutay Köyü’nün çevresindeki 13 köyü, diğeri ise Bolu’nun Mudurnu ilçesindeki Taşkesti Köyü’nün çevresindeki 16 köyü kapsıyordu.

O zaman yarım kalan bu projeler Ecevit’in yeniden Başbakan olduğu 2000 yılında yeniden başlatıldı.

Bu kez -projeler hazır olduğu için- uygulanmaya başlanan projede bölge olarak, Ordu’nun Mesudiye İlçesi Çavdar Köyü ve çevresindeki 9 köy seçilmişti.

Kısa zamanda sağlık merkezi, ilköğretim okulu, ağaç işleme fabrikası kurulan ve çevre yolları tamamlanan Çavdar Köyü’nde yaşam değişmeye başlamıştı. Çavdar ve çevre köylerindekiler kooperatifler kurmuş, bu kooperatifler, özlenen devletin desteğini arkalarında bulmaya başlamışlardı.

Sanki farklı bir Köy Enstitüleri uygulaması ortaya çıkıyor, kısa zamanda tüm ülkeye yaygınlaştırılabilecek bir uygarlık modeli yaşam buluyordu.

Üstelik bu proje, Dünya Bankası tarafından çok olumlu karşılanmış ve 300 milyon dolar destek almıştı.

Ne yazık ki, heyecan verici bu proje seçimleri yitiren Ecevit’in 2002’nin sonunda Başbakanlıktan ayrılması ile yarım kaldı.

ECEVİT, TAYYİP ERDOĞAN’DAN SÖZ ALDI

Başbakanlıktan ayrıldıktan sonra Rahşan Hanım hastalanmış ve – o zaman henüz yok edilmemiş olan- Gülhane Hastanesinde sınıf arkadaşım Prof. Dr. Necmeddin Demirci tarafından tedavi altına alınmıştı.

Ziyaretine gittiğimde Bülent Ecevit’in de sürekli eşinin yanında olduğunu gördüm. Bir hekim olarak kısa bir süre Rahşan Hanımın hastalığı üzerine konuşmuş, sonrasında genel konulara geçmiştik.

Tayyip Bey ziyarete geldi,” demişti. “Kendisinden, Köy Kent Projesini sürdürmesini rica ettim.”

Bu ricayı nasıl karşıladığını sorunca gözleri parlayarak;

Olur, memnuniyetle!” dedi. “Elinden geleni yapacağını söyledi!”

O anda düşündüğüm şey, Ecevit’in nasıl olur da böyle bir insana inandığıydı.

Ben güvenemiyorum ama inşallah sözünde durur,” demiştim.

KÖY ENSTİTÜLERİ’NDEN SONRA BİR İLK!

Ecevit’in, “En az 30 yıllık rüyam!” dediği ve köye ters göçü sağlamayı amaçlayan Köy Kent ile bugün Ordu’da uygulanacağı öne sürülen proje arasında hiçbir benzerlik yok!

Eğer Ecevit beş yıl daha iktidarda kalsaydı da Köy Kent projesi Türkiye’ye yaygınlaşabilseydi, Türkiye haritasının her yanından aydınlanma odakları fışkıracaktı.

(Köy Enstitülerinin yazgısına ne çok benziyor değil mi? Hani diyoruz ya, Köy Enstitüleri hiç olmazsa bir kuşak uygulanabilseydi, bugün ülkemiz kim bilir nerelerde olurdu diye!

YA SEÇİMLERDE NE OLDU?

2002’nin sonunda yapılan seçimlerin ertesi günü Ankara Beşevlerdeki DSP Genel Merkezi’nde toplanmıştık. Ecevit çok üzgün görünüyordu. Yaşanmakta olan büyük düş kırıklığının sessizliğinde;

Çavdar Köyü’nde durum nasıl?” diye sordu.

Sanki oradan alacağı yüksek oy, DSP’nin yüzde birlere düşmesini unutturacaktı!

Sadece dört oy almışız!” dedi bir arkadaşımız, gelen sonuçlara bakarak.

Ecevit’in üzgün bakışlarına bir de şaşkınlık oturmuştu;

Neee, dört oy mu?” diye sordu.

MESUDİYE VE VEFA(!)

İşte size Ecevit’in Köy Kent adanmışlığı…

İşte size Mesudiye Çavdar Köyü’nün vefa tablosu(!)

Köykent Projesi’nin sahibi elbette ki Bülent Ecevit idi. Ama bu projenin uygulama alanının Mesudiye olması için onu ikna eden kişi Oktay Ekşi idi…

Sanıyorum Çavdar Köyü’nden çıkan o dört oy, Ecevit kadar Oktay Ekşi’yi de üzmüştü o gün!

Şimdi ‘Mega Proje’ diye ortaya çıkanlar, önce Cumhuriyet tarihinin iki büyük devrim projesini okusunlar; Köy Enstitüleri ile Köy Kent projelerini…

Ne yazık ki, ikisi de bağnaz kafalar tarafından engellenmiş devrim projeleridir.

Bunları da sevebilirsiniz