Orta Doğu Basınında Türkiye – Aralık 2019

Orta Doğu Basınında Türkiye

Mihrişah Esen

6 Aralık 2019

Al Ahram- Kahire, Mısır

MENA

Sarraj’ın Türkiye’yle olan antlaşması politik sürecin bozulmasına yol açacak.

Mısır Dışişleri Bakanı politik süreci engelleyebilecek herhangi bir hareketten kaçınmanın önemli olduğunu belirtti.

 

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri Salı günü, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayez el Sarraj’ın Türkiye’yle imzaladığı iki anlaşmanın Libyalılar arasındaki ihtilafı derinleştireceğini ve ülkedeki politik sürecin bozulmasına yol açacağını tekrarladı.

 

Şükri, Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi’yle yaptığı telefon görüşmesinde, bu anlaşmanın Libyalıların mevcut krizden bir çıkış yolu bulmasına yardım edecek uluslararası bir uzlaşıya varılmaya başlandığı bir zamana denk geldiğini söyledi.

 

Mısır Dışişleri Bakanı, Libya sahasındaki ya da dışındaki herhangi bir tarafın politik süreci engelleyebilecek herhangi bir hareketten kaçınmasının önemini belirtti.

 

Ayrıca Mısır’ın Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi’nin Libya görevine tam desteğini dile getirdi.

 

İki taraf Libya kriziyle ilgili gelişmeleri ve Berlin Konferansı’ndaki önerileri, politik çözümü güvence altına alma ve ülkede istikarı sağlama amacıyla başarılı kılmak için sarf edilen çabaları görüştü.

 

İkili ayrıca Libya krizi çözülene kadar iletişimi yoğunlaştırma konusunda anlaştılar.

 

 

24 Aralık 2019

Al- Jazeera- Katar

News Desk

Türkiye Libya’da hangi rolü oynayacak?

 

Türkiye, gerekirse, Libya’nın uluslararası tanınırlığı olan hükümetine askeri desteğini arttıracağını söyledi.

 

Türkiye, Libya’ya yönelik her türlü askeri yardımı değerlendiriyor. Bu yardım kara desteğini, eğer gerekecek olursa, deniz ve hava desteğini de içeriyor.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da eğer Libya’nın uluslararası tanınırlığı olan hükümeti resmi olarak yardım talebinde bulunursa Libya’ya asker göndermeye hazır olduğunu söyledi.

 

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Nisan’dan beri Başbakan Fayyez el-Sarraj’ın görevine son vermek isteyen isyancı güçlerin saldırılarıyla mücadele ediyor.

 

Muhalif General Halife Hafter bu ay başında başkent Trablus’u ele geçirmek için yapacağı son hamlesini ilan etti.

 

Hafter’e bağlı kuvvetler, hükümet yanlısı kuvvetlere geri çekilmeleri için verilen süreyi Çarşamba gününe uzattı.

 

Fakat Ankara’nın hamlesi çatışmayı yoğunlaştıracak mı yoksa çatışmanın sona ermesini mi hızlandıracak?

 

25 Aralık 2019

SANA- Haseke, Suriye

Mazen

Türk işgal güçleri, teröristleri Libya’ya göndermek için Haseke kırsalından geri çekiyor.

Türk rejiminin bölge ülkelerdeki terörizmi destekleme rolü çerçevesinde, Türk işgal güçleri kendilerine bağlı olan terör örgütlerini Libya’ya göndermek üzere Haseke’nin kuzey kırsalından geri çekiyor.

 

SANA muhabiri sivil kaynaklardan aldığı bilgiyle, Türk işgal kuvvetlerinin paralı askerleri kuzey Haseke kırsalındaki Resul Ayn şehrinden geri çekmeye devam ettiğini, her grupta ortalama olarak 60 teröristin bulunduğunu ve Türk toprakları üzerinden Libya’ya gönderilmeyi beklediklerini söyledi.

 

SANA muhabirinin aynı kaynaklardan aktardığına göre ABD koalisyon güçlerine bağlı iki helikopter Irak sınırı yakınındaki El Malikiye’deki yasadışı Harab el-Jeyr hava üssüne iniş yaptı ve Amerikan subaylarını Kuzey Irak’a çekti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın