Ortadoğu Basınında Türkiye-Ağustos 2019

19 Ağustos 2019

SANA-Suriye

Ruua al-Jazaeri

Ürdün’den Türkiye ABD işbirliğine tepki

Ürdünlü nüfuz sahibi kişiler Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin, Suriye’nin iç işlerine müdahalesini reddettiklerini ve Suriye’nin yanında olduklarını tekrarladı.

Mecliste ve entelektüel çevrelerde etkili kişiler, Suriye Devletinin her bir karış toprağını terörden ve destekçilerinden özgürleştirme hakkı olduğunu söyleyerek Suriye’nin yanında olduklarını tekrarladı.

Yaptıkları açıklamayla Türkiye ve Amerika Birleşik Devletlerinin, Suriye’nin iç işlerine yönelik müdahalelerini kabul etmediklerini ve kınadıklarını bildirdi.

Açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin sözde güvenli bölge kurma anlaşmasının uluslararası kararlarla ve meşruiyetle çeliştiği iddia edildi.

Anlaşmanın, Suriye’deki krizin uzamasını ve krizin çözümü için gösterilen politik çabaların engellenmesini amaçladığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmelerini desteklemek ve teşvik etmek için bir Ürdün halk komitesi kurulması; bu amacın gerçekleştirilebilmesi için Ürdün hükümetinden Suriye hükümetiyle iletişim kurulmasının talep edilmesi çağrısında bulunuldu.

19 Ağustos 2019

SANA- Suriye

Ruua al-Jazaeri

Grospic: Türkiye ve Amerika’nın Suriye’deki sözde güvenli bölge anlaşması bir suç

Çekya Parlamentosu Suriye-Çek Parlamenter Dostluk Grubu Başkanı Stanislav Grospic; Türkiye ve Amerika’nın Suriye’de sözde güvenli bölge oluşturma anlaşmasının olağandışı ve suç teşkil eden bir eylem olduğunu belirtti ve Washington ile Ankara’nın Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit etme hakkı olmadığını ekledi.

Grospic, Pazartesi günü SANA muhabirine verdiği demeçte, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletlerinin, Suriye topraklarında bulunmasının hangi bahaneyle olursa olsun kanunsuz ve haksız olduğunu; Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit etme veya sorunlar hakkında Suriye halkı adına karar verme veya Suriye Hükümeti’nin izni olmadan Suriye topraklarında operasyon yürütme haklarının olmadığını belirtti.

Grospic, Türk ve Amerikan işgallerinin Suriye’deki teröre desteği de beraberinde getirdiğini ve bu sebeple ülkedeki krizin uzamasından sorumlu olduklarını ekledi.

Suriye halkının, barışın keyfini çıkarmayı ve yeniden yapılanma sürecini başlatmayı hak ettiğini ve bunun için Türklere ya da Amerikalılara ihtiyaçları olmadığını belirtti.

9 Ağustos 2019

Aljazeera

Hapisteki PKK Lideri Öcalan, Türkiye’yle Bir Çözüm İçin Hazır

Tutuklu Kürt isyancı lider Abdullah Öcalan avukatlarına verdiği açıklamada Kürt Sorunu’na çözüm bulmak için hazır olduğunu ve bu sayede Türk Devleti ve isyancılar arasındaki çatışmayı bir hafta içinde durdurabileceğini söyledi.

Perşembe günü geç saatlerde yapılan açıklamaya göre Öcalan, Kürtlerin, kendilerine Türkler ve Kürtler arasındaki tarihsel bağlarla uyumlu olan bir yer edindikleri durumda, bağımsız bir devlete ihtiyacının olmadığını söyledi.

Açıklamada “Ben Kürtlere bir alan açmaya çalışıyorum, gelin Kürt Sorunu’nu çözelim.” cümlesi geçti.

“Ben diyorum ki çatışma durumunu ortadan kaldırabilirim. Bir hafta içinde… Ben çözebilirim bunu, kendime güveniyorum, çözüm için hazırım. Fakat devletin de gerekeni yapması lazım” dedi.

İstanbul’dan aktaran Al Jazeera muhabiri, Neave Barker; Öcalan’ın görüşme teklifinin, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletlerinin Kuzey Suriye’deki güvenli bölgenin yönetilmesi ve koordine edilmesi için anlaşmaya varmasından sonra geldiği söyledi.

Kuzey Suriye şu an Birleşik Devletlerin desteklediği, içlerinde Öcalan’a bağlı YPG’nin de olduğu Kürt güçlerinin kontrolü altında.

Öcalan, 1984’te Türk Devletine karşı ayrılıkçı isyan başlatan Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) kurucusu.

Öcalan, Türk Özel Kuvvetleri tarafından 1999’da Kenya’da yakalandığından beri ada hapsinde tutuluyor ve kendisini herhangi bir barış sürecinde kilit olarak gören Kürt yanlısı Halkların Demokratik Partisi (HDP) destekçilerinden saygı görüyor.

Uzun süreli çatışma

2011’den beri devam eden Öcalan’ın görüş yasağı sekiz yıldan beri ilk defa avukatlarının kendisiyle görüşmesiyle Mayıs’ta kaldırılmıştı. Avukatları yaptıkları açıklamada, Öcalan’la Çarşamba günü tekrar görüştüklerini söyledi.

PKK; Ankara, NATO, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve diğer Batılı müttefikler tarafından terör örgütü olarak kara listeye alınmıştı. Çatışma, 1984’ten beri 40.000 insanın hayatına mal oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kürt isyancılara yönelik söylem dilini 2015’teki son ateşkesin bozulmasından sonra sertleştirerek uzun süreli çatışmanın politik çözüm ihtimalini azaltmıştı.

Öcalan’ın erkek kardeşi Mehmet’e, 2016’dan beri ilk defa, Ocak’ta görüş izni verildi.

Öcalan Türk ajanlar tarafından Kenya’da yakalanmasının ardından vatana ihanetten ölüm cezası almıştı fakat bu, Türkiye’nin AB üyeliğini garanti altına almaya yakın görüldüğü 2002 yılında ölüm cezasının kaldırılmasıyla ömür boyu hapis cezasına çevrildi.

Türkiye iki taraf arasındaki birkaç yıllık barış görüşmelerinin ardından 2015’te ateşkesin bozulmasından sonra on yıllardır süregelen çatışmanın en kötü şiddet eylemlerinden bazılarına şahit oldu.

Öcalan, bu barış görüşmelerinde belirleyici rol oynamıştı.

Ayrıca Öcalan yılın başında, birçok parlamento üyesi ve binlerce Kürt mahkum tarafından aylardır sürdürülen açlık grevlerinin durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın