Bireylerin Bağırsaklarındaki Bakterilerin Yapısı Kilo Vermede Bir Rol Oynuyor Olabilir

Özet:

Bir ön çalışmaya göre bağırsak bakterilerinin belli başlı aktiviteleri, bazı insanların sıkı diyet ve spor yapmalarına rağmen kilo verememelerine sebep oluyor olabilir.

Mayo Clinic Proceedings dergisinin ağustos sayısında yayımlanan bir ön çalışmaya göre bazı insanların bağırsak bakterilerinin spesifik aktiviteleri, bireylerin sıkı bir diyet ve egzersiz programına sadık kalmalarına rağmen kilo verememelerine sebep oluyor olabilir.

“Bildiğimiz üzere, bazı insanlar aldıkları kalori miktarını düşürmelerine ve fiziksel aktivitelerini artırmalarına rağmen diğer insanlar kadar verimli bir şekilde kilo veremiyorlar,” diyor Dr. Purna Kashyap. Kendisi Mayo Clinic’te bir gastroenterolog (sindirim bozuklukları uzmanı) ve makalenin yazarlarından biri. Dr. Kashyap ve arkadaşları, bazı hastaların geleneksel kilo verme yollarından yararlanamamalarına neden olan başka etmenler olup olmadığını merak ediyorlardı.

“Bağırsak bakterilerinin kompleks besin parçalarını yıkıma uğratma kapasiteleri vardır. Böylece bize daha fazla enerji sağlayabilirler ve bu normalde bizim için iyidir.” diyor Dr. Vandana Nehra, Mayo Clinic’teki bir diğer gastroenterolog ve araştırmanın yazarlarından biri. “Fakat, kilo vermek isteyen bazı insanlar için bu durum, engelleyici bir faktör oluyor olabilir.” diye ekliyor Dr. Nehra. Dr. Kashyap, Dr. Nehra ve çalışma arkadaşları bağırsak bakterilerinin insanlara daha fazla enerji sağlayan bazı işlevlerinin bazı insanların kilo vermesini engelliyor olabileceği hipotezini test etmeye karar verdiler.

Mayo Clinic araştırma ekibi, 2013 yılı Ağustos ve Eylül ayları arasında Mayo Clinic Obezite Tedavisi Araştırma Programı’na kayıtlı olan 26 katılımcıdan bağırsak bakterileri örnekleri aldılar ve bu örnekleri incelediler. Bulgularına göre, kilo vermeyen katılımcılardaki bağırsak bakterileri, kilo veren katılımcıların bağırsak bakterilerinden farklıydı. Özellikle, Phascolarctobacterium adlı bakterinin kilo vermedeki başarıyla ilişkili olduğu ve Dialister adlı bakterinin kilo vermedeki başarısızlıkla ilişkili olduğu bulundu. Daha da önemlisi, bulgulara göre, bazı karbonhidratları kullanabilme becerisi ne kadar artarsa kilo vermek de o kadar zorlaşıyor. Dr. Kashyap diyor ki “Bu durum bize bağırsak bakterilerinin, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri sonucunda bireylerin verdiği kilo miktarında belirleyici bir etken olabileceğini düşündürdü.”.

Dr. Kashyap’ın vurguladığına göre bu bulgu, küçük bir çalışmanın ön bulgusu ve bağırsak bakterilerinin kilo vermedeki rolünü doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor: “Bu bulguların daha büyük bir çalışmada tekrarlanması gerekiyor; fakat bu çalışmanın bize sağladığı doğrultuyu takip ederek obezite ile mücadele eden bazı insanlara bireyselleştirilmiş stratejiler sağlama şansı bulabileceğimizi düşünüyoruz.”.

Dergi Referansı:

1. David A. Muñiz Pedrogo, Michael D. Jensen, Carol T. Van Dyke, Joseph A. Murray, Jeffrey A. Woods, Jun Chen, Purna C. Kashyap, Vandana Nehra. Gut Microbial Carbohydrate Metabolism Hinders Weight Loss in Overweight Adults Undergoing Lifestyle Intervention With a Volumetric Diet. Mayo Clinic Proceedings, 2018; 93 (8): 1104 DOI: 10.1016/j.mayocp.2018.02.019

Chicago Referansı:

Mayo Clinic. “Makeup of an individual’s gut bacteria may play role in weight loss.” ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180801125029.htm (accessed August 21, 2018).

Özgün Başlık: Make-up of an individual’s gut bacteria may play role in weight loss

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180801125029.htm

Mayo Clinic

Tarih: 1 Ağustos 2018

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın