75. Venedik Film Festivali

Venedik Film Festivali, bu yıl 29 Ağustos – 8 Eylül tarihleri arasında yapıldı. Festivalin jüri başkanlığını Meksikalı yönetmen Guillermo del Toro yaparken, jüride ayrıca Sylvia Chang, Trine Dyrholm, Nicole Garcia, Paolo Genovese, Małgorzata Szumowska, Taika Waititi, Christoph Waltz ve Naomi Watts gibi önemli isimler yer aldı.

Festivalde yarışmaya hak kazanan yönetmenler arasında sadece tek bir kadının olması yoğun tepkilere sebep oldu. Avustralyalı Jennifer Kent’in ‘The Nightingale’ filmi dışında hiçbir kadın yönetmen Altın Aslan için yarışmıyor. Festivalde jüri başkanlığı görevini yapacak olan yönetmen Guillermo Del Toro konuyla ilgili bir açıklama yaparak sinema sektöründe kadın erkek eşitliğini savunan ‘5050 by 2020’ (2020’ye kadar 50’ye 50) hareketini desteklediğini söyledi.

75. Venedik Film Festivali Damien Chazelle’in aya ilk kez ayak basan astronot Neil Armstrong’un hayatını anlatan ‘First Man’ (İlk Adam) filminin gösterimi ile başladı. Festivalin ilk gala gösteriminin ardından 81 yaşındaki İngiliz oyuncu Vanessa Redgrave’e ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ verildi.

75’inci Venedik Film Festivali’nde yönetmenliğini Alfonso Cuaron’un yaptığı “Roma” Altın Aslan’ın sahibi oldu. Oscar ödüllü yönetmen Cuaron’un siyah-beyaz çektiği “Roma,” 1970’lerde Meksiko’da orta sınıfa ait bir evde hizmetçilik yapan bir kadının hikâyesini anlatıyor. Cuaron, en son yarışma dışı gösterilen ve yedi Oscar kazanan 2013 yapımı 3D bilimkurgu filmi Gravity ile festivale katılmıştı.

Festivalde Altın Aslan için favoriler arasında gösterilen filmin yapımcılığını, internet üzerinden abonelerine içerik sunan Netflix’in üstlenmiş olması dikkat çekti. Netflix’in yapımcılığını üstlendiği filmler, önce sinema salonlarında gösterilmediği gerekçesiyle Cannes Film Festivali’nde tartışma yaratmıştı. Bunun üzerine Netflix, aralarında “Roma”nın da bulunduğu filmleri Cannes’dan çekmişti.

Yapımcılığını Netflix’in üstlendiği bir diğer film “The Ballad of Buster Scruggs” da Venedik’ten ödülle ayrıldı. ABD’li kült sinemacılar Joel ve Ethan Coen kardeşlerin imzasını taşıyan “The Ballad of Buster Scruggs” ile En İyi Senaryo Ödülü dalında Gümüş Aslan’ın sahibi oldu.

Festivalin Orizzonti (Ufuklar) bölümünde gösterilen Türk yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’un “Anons” adlı filmi Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Film, 1960’lı yıllarda ordudan atılan dört eski askerin bir gece boyunca süren yolculuğunu anlatıyor.

Film, İtalyan Ulusal Gazeteciler Birliği ve Venedik Güzel Sanatlar Akademisi tarafından festival kapsamında verilen En İyi Akdeniz Filmi ödülüne de layık görülmüştü.

Başrollerini Ali Seçkiner Alıcı, Tarhan Karagöz, Murat Kılıç, Şencan Güleryüz paylaştığı filmin senaryosunda Mahmut Fazıl Coşkun ve Ercan Kesal’ın imzası bulunuyor.

Coşkun, yaptığı bir röportajda duygularını şu şekilde ifade etti.

“Her festivalde farklı jürilere farklı zevklerdeki filmler hitap edebilir. Dolayısıyla ödül meselesi hiç tahmin edilemez. Festival başkanının da ifade ettiği gibi bu sene Venedik seçkisi çok güçlüydü. Bu yüzden daha az umutluyduk. İnsan böyle bir ödülü alınca çok şaşırıyor, çok mutlu oluyor. Benim için filmin içeriğinden ziyade farklı biçimi ön plandaydı. Biçiminin anlaşılması da beni çok mutlu etti. Çok olumlu yazılar çıktı. Filmi seyirciyle birlikte izledim ve bir takım yerlerde verdikleri tepkilere bakarak ‘Evet, anlaşıldı’ dedim. Bu benim için çok önemliydi.

Aslında ‘politik bir darbe filmi’ yapmak fikriyle yola çıkmadım. Beni cezbeden Türk insanı ve Türkiye’ye dair evrensel bir hikaye anlatmaktı. Yapım esnasında 15 Temmuz gerçekleşince ‘darbeler’ konusu fazlasıyla gündeme geldi. Oysa biz senaryoya yazmaya 15 Temmuz’dan iki yıl önce başlamıştık. Hatta prodüksiyona başlamak üzereydik. Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz günü mekân bakıyorduk. Bu olay olunca çok şaşırdık. Filmi yapıp yapmamak konusunda tereddüt ettik. Bir sürü insan hayatını kaybetmişti ve ‘darbe’ üzerine mizah yapılamayabilir diye endişelendik. Fakat sonra olanların filmimle alakası yok diye düşündüm. Benim filmim başka şeyi anlatıyor. Sonuç olarak 15 Temmuz filmi biraz erteledi ama çok da etkilemedi. Yalnızca kötü bir tesadüf oldu.”

75. Venedik film festivali ödülleri

Altın Aslan: Roma, Alfonso Cuaron

Gümüş Aslan En İyi Yönetmen: Jacques Audiard, The Sisters Brothers

Gümüş Aslan Büyük Jüri Ödülü: Yorgos Lanthimos, The Favourite

En İyi Kadın Oyuncu: Olivia Colman, The Favourite

En İyi Erkek Oyuncu: Willem Dafoe, At Eternity’s Gate

En İyi Senaryo: Joel ve Ethan Coen, The Ballad of Buster Scruggs

Jüri Özel Ödülü: Jennifer Kent, The Nightingale”

Marcello Mastroianni Ödülü: Baykali Ganambarr, The Nightingale

Orizzonti

En İyi Film: Phuttiphong Aroonpheng, Manta Ray

En İyi Yönetmen: Emir Baigazin, Ozen

Jüri Özel Ödülü: Mahmut Fazıl Coşkun, Anons

En İyi Kadın Oyuncu: Natalia Kudryashova, A Man Who Surprised Everyone

En İyi Erkek Oyuncu: Kais Nashif, Tel Aviv on Fire

En İyi Senaryo: Pema Tseden, Jinpa

En İyi Kısa Film: Aditya Ahmad, Kado

Geleceğin Aslan’ı: Soudade Kaadan, The Day I Lost My Shadow

Venedik klasikleri

En İyi Belgesel: Peter Bogdanovich, The Great Buster: A Celebration

En İyi Restore Edilmiş Film: Paolo ve Vittorio Taviani, The Night of the Shooting Stars

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın