Hasta Bebekleri Daha Doğmadan Kök Hücreyle Tedavi Etmek Artık Mümkün

Elianna bebeğin sağ kalma olasılığı istatiksel olarak çok düşüktü. Ultrason esnasında Elianna’nın annesiyle ilgilenen doktor Nichelle Obar, annenin fetüsünün major alfa talassemi** (alpha thalassemia major) denen kan hastalığından muzdarip olduğunu fark etti. Bu durumdaki fetüsler genellikle ölü doğmakta ya da doğumdan kısa sonra ölmektedir.

Ama, bu düşük olasılıklara ve risklere rağmen, Elianna şimdi ebeveynleriyle birlikte Hawai’deki evlerinde. Elianna doktorların fetüse kök hücre naklettiği klinik deneyin ilk hastası oldu. Bu işlemlerden dört ay sonra, Obar sağlıklı görünen bir kız çocuğu doğurdu.

Major alfa talassemi kanın yeterli hemoglobin proteini üretmesini engelleyen kalıtsal bir hastalıktır. Bu üretim olmadan, alyuvarlar vücut hücrelerine etkin bir biçimde oksijen taşıyamaz. Major alfa talassemili fetüsler hayati tehlike oluşturan şişmeler, şiddetli kansızlık, organlar genişlemesi ve bunun gibi birçok sağlık problemi deneyimleyebiliyor.

Doktorlar genellikle major alfa talassemili fetüsler için hamileliğin ikinci yarısından itibaren rahim içine kan nakilleri yapıyor. Bu işlemler işe yararsa ve bebek hayatta kalırsa nakiller bebeğin hayatı boyunca devam ediyor. Alternatif olarak bebeğe, çocukluğunun bir döneminde kemik iliği nakli (bu durumda doktorlar kök hücreyi donörün kemik iliğinden çekerek elde ediyor) yapılabilir. Bu major alfa talassemiyi tedavi edebilemenin tek yolu; ancak hastayla donörü eşleştirmek hem zor hem riskli.

Elianna vakasında, San Francisco UCSF Benioff Çocuk Hastanesi’ndeki doktorlar işleme standart rahim içi (utero) kan nakli ile başladı. Ancak bu nakillerden bir tanesinde fazladan küçük bir şey daha vardı: kan kök hücreleri bebeğin annesinin kemik iliğinden alınmıştı.

Elianna’ya nakli yapan doktor Tippi MacKenzie gerçekleştirdiği işlemi anlattığı videoda şöyle diyor: “Anneden alınan kan kök hücrelerinin kemik iliğine giderek oksijen taşıyabilen ve fetüsün yaşadığı anemiyi tedavi edebilen iyi alyuvarlar ortaya çıkarmalarını umut ediyoruz.”

MacKenzie’ye göre doktorlar major alfa taleassemli bebekleri tedavi etmekte kök hücre naklini kullanabilir; fakat doğuma kadar beklemek, fazladan komplikasyonları da beraberinde getirecektir.

“Eğer kök hücre naklini doğumdan sonra yaparsanız, kemik iliğinde yer açmak için bebeğe çok fazla toksik ilaç vermeniz gerekir ki bu da başlı başına hastalıklara neden olabilir” diyor MacKenzie. Fetüs annesinin hücrelerine doğmuş bir bebeğe göre daha toleranslı olduğundan, doktorlar nakli, naklin yapıldığı hastanın bağışıklık sisteminin tedaviyi reddetmesinden endişe duymaksızın yürütebilir.

Şu ana kadar rahim içi kök hücre tedavisi girişimi başarılı olmuş gibi görünüyor. Elianna hamileliğin 37. haftasında – normal doğum zamanına yalnızca 3 hafta varken – ve sadece normalden biraz daha az kilolu (2.25 kg) doğdu. Tüm belirtiler bebeğin sağlıklı olduğuna işaret ediyor; ancak kök hücre tedavisinin bebeğin major alfa talassemi hastalığını tedavi ettiğini söylemek için hâlâ çok erken.

Eğer tedavi ettiyse, bu tedavi çocukları gelecekte ömür boyu kronik bir rahatsızlıkla yaşamaktan ve pek çok ebeveyni çocuklarını daha doğmadan kaybetmekten kurtaracak.

Özgün Başlık: We Can Now Treat Sick Babies with Stem Cells Before They’re Even Born

Kaynak: https://futurism.com/stem-cell-treatment-fetus/

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın