Etik Kurulu, Genetiği Değiştirilmiş Bebeklerin Etik Olarak Kabul Edilebilir Olduğunu Söylüyor.

Etik Olarak Kabul Edilebilir. Tasarlanmış bebeklere bir adım daha yaklaşmış olabiliriz. Birleşik Krallık merkezli, biyoloji ve tıp alanlarındaki etik konularda tahliller yapıp inceleme raporları sunan bağımsız kuruluş, Nuffield Bioetik Konseyi (NCB), Salı günü [10 Temmuz 2018], insanda genom düzenleme ve üreme konuları üzerine toplumsal ve etik sorunları odağına alan bir rapor yayımladı.

Rapora göre, insan embriyolarının, spermlerinin ya da yumurtalarının düzenlenmesi, yapılan düzenlemenin yeni doğacak bireyin refahını tehlikeye atmadığı gibi “toplumda yarar yitimini, ayrımcılığı ve bölünmeyi de artırmadığı” sürece “etik olarak kabul edilebilir” olduğudur.

Dikkatle İlerlemeliyiz. NCP raporu, embriyolara yapılan düzenlemelerin sadece tedaviye yönelik amaçlarla yapılması gerektiğini belirtmediğinden, kozmetik amaçlarla yapılan değişikler etik açıdan hala tartışmaya açık olmayı sürdürüyor. Ancak rapor, embriyo düzenlemesine bir an önce başlamamızı da hiçbir şekilde ileri sürmüyor.

Rapora göre, bu işlemleri gerçekleştirecek aşamaya gelmeden önce güvenlik standartlarını belirleyecek daha fazla araştırma yapmamız gerek. Ayrıca teknolojinin kullanımını kamuoyunca tartışmaya açmalı ve olası sonuçlarını gözden geçirmeliyiz. Bunun yanı sıra, düzenlemenin bireylerde, gruplarda ve toplum genelinde baş gösterebilecek olası tehlikelerini göz önünde bulundurmalı ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabilecek olumsuz etkileri tespit edebilmek için bir takip sistem oluşturmalıyız.

Tüm bu aşamaların ardından, insanlardaki gen düzenlemesi devlet kurumları tarafından yakından denetlenmeli ve bu gen düzenlemesini sadece yakından takip edilen klinik çalışmalarda kullanarak başlamak istiyoruz, diyor NBC.

Etkili Bir Ses. NBC, insanlarda gen düzenlemesinin kullanımı üzerine, kanun koyucu ya da standart belirleyici bir yetkiye sahip değil. Buna rağmen BBC’nin kuruluşa itibar atfetmesiyle, konseyin önerileri “etkili” hale geliyor.

Tasarlanmış bir bebeğin doğumu için önümüzde daha hala yılların olması söz konusu olsa da, insan embriyolarının düzenlenmesinin etik açıdan NBC onayını alması olgusu tek başına düşünüldüğünde bile, gen düzenlemesiyle kendi hayallerindeki bebekleri oluşturmalarına izin verildiği bir günü iple çeken insanlar için umut veren bir işaret.

Özgün Başlık: Creating Genetically Modified Babies is “Morally Permissible,” Says Ethics Committee

Kaynak: https://futurism.com/editing-human-embryos-morally-permissible/

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın