Almanya Basınında Türkiye

Almanya Türkiye’ye yönelik yaptırımları kaldırıyor

21/07/2018

DW,dpa,AFP/GY,ÇÖ

© Deutsche Welle Türkçe

Almanya, Türkiye’deki Alman şirketlerine sağlanan Hermes kredi ve yatırım garantilerine getirdiği 1,5 milyar euroluk üst sınırın süresini uzatmayacak. Berlin yönetimi, Türkiye’ye karşı seyahat uyarısnı da hafifletti.

Almanya, Türkiye’ye yönelik uyguladığı ekonomik tedbirleri kaldırdığını, seyahat uyarısını ise hafiflettiğini bildirildi. Ekonomi Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Hermes kredilerinde Türkiye’ye uygulanan 1,5 milyar euroluk üst sınır güncellenecek.

Yabancı müşterisi ödeme yapamaz duruma düşen ihracatçı Alman şirketlerinin zarardan korunması amacıyla uygulanan Hermes garantisi, özellikle siyasi ve ekonomik belirsizliklerin yaşandığı devletlere ihracat ve bu ülkelerde yatırım yapmayı cazip hale getiriyor. Türkiye, devlet kefaletine en çok başvurulan ülkeler arasında yer alıyor.

Ankara’ya yönelik üst sınır 2017 yılında, aralarında insan hakları savunucusu Peter Steudtner ve gazeteci Deniz Yücel’in de olduğu Alman vatandaşlarının Türkiye’de tutuklanmasıyla devreye sokulmuştu.

İlişkilerin gerilmesiyle birlikte Almanya, Türkiye için seyahat uyarısında bulunmuş ve Ankara ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği’ni güncelleştirme görüşmelerini bloke etmişti.

Seyahat uyarısı hafifletildi

  Almanya Dışişleri Bakanlığı da internet sitesindeki Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını hafifletti. Uyarıda Türkiye’ye gidecek Alman vatandaşlarının turistik bölgeler de dahil, ülkenin tamamında keyfi tutuklamalarla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyordu. Son yapılan güncellemede bu ifade kaldırıldı, tutuklanma riskine karşı dikkatli olunması yönünde genel bir uyarıyla yetinildi.

Almanya’nın Türkiye ile ilgili kararları, Türkiye’de 2 yıl süren olağanüstü hâl (OHAL) uygulamasına 19 Temmuz’da son verilmesinin ardından geldi. OHAL sona erse de, muhalefet, hükümetin hazırladığı yeni “terörle mücadele” yasasının içeriği itibarıyla olağanüstü hal uygulamasını kalıcı hale getireceğini savunuyor.

Ankara, Cuma günü bir yıldan uzun süredir gerilim yaşadığı Hollanda ile de ilişkileri normalleştirme konusunda uzlaşıldığını açıklamıştı.

10/07/2018

İçişleri Bakanı Seehofer Almanyalı Osmanlıları yasakladı

dpa/JD,BÖ

© Deutsche Welle Türkçe

Almanya İçişleri Bakanlığı, organize suçlarla gündeme gelen Almanyalı Osmanlılar Derneğinin yasaklandığını açıkladı. Almanyalı Osmanlıların bireyler ve kamu açısından “ağır tehdit” oluşturduğu ifade edildi.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in organize suçlarla gündeme gelen çete benzeri bir yapılanmaya sahip “Almanyalı Osmanlılar” (Osmanen Germania) derneğinin ve bağlı bütün grupların “her türlü faaliyetini” yasakladığı açıklandı. İçişleri Bakanlığı tarafından salı günü yapılan yazılı açıklamada, “Almanyalı Osmanlılar” derneğinin insanların canı, malı, özgürlüğü ile genel olarak kamu güvenliği için “ağır tehdit” oluşturduğu ifade edildi. Almanya’daki dernekler yasasına dayandırılan yasak kararında, Almanyalı Osmanlılar derneğinin amacı ve faaliyetlerinin ceza yasalarını ihlal ettiği kaydedildi.

Dört eyalette aramalar yapıldı

Bakanlığın açıklamasında, Almanyalı Osmanlılar derneğinin üyelerine yönelik olarak bugün Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg, Bavyera ve Hessen eyaletlerinde aramalar yapıldığı belirtildi.

Açıklamada Almanyalı Osmanlıların Almanya’nın çeşitli bölgelerinde toplam 16 kentte örgütlendiği hatırlatıldı.

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Almanyalı Osmanlılara yönelik Mart ayında yürütülen soruşturma sonucunda elde edilen bilgilere dayanarak derneğin yasaklandığı işaret edildi. Derneğin yapısı ve yönetimi ile Almanyalı Osmanlılara bağlı gruplarla birlikte yarattığı etki konusunda ayrıntılı bilgi elde edilmek amacıyla soruşturma yürütüldüğü kaydedildi.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, federal ve eyaletler düzeyinde organize suçlar ve çete benzeri gruplarla kararlı bir şekilde mücadele edildiğini belirterek, Almanyalı Osmanlılar derneğinin “ağır suçlar işlediğini” dile getirdi. Seehofer, “Kim hukuk devletini reddederse, bizden hoşgörü bekleyemez” ifadesini kullandı.

300 üyesi olduğu tahmin ediliyor

Polis yetkilerinin tahminlerine göre, Türk milliyetçiliği yönünde bir çizgi izleyen Almanyalı Osmanlıların en az 300 üyesi bulunuyor. Mart ayından bu yana Almanyalı Osmanlılara üye olduğu tahmin edilen sekiz kişi Stuttgart’ta açılan davada yargılanıyor. Söz konusu Almanyalı Osmanlılar üyeleri, cinayete teşebbüs, şantaj, uyuşturucu ticareti yapmak, fuhuşa zorlamak ve özgürlüğü kısıtlamakla suçlanıyorlar.

Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanlığı da Almanyalı Osmanlıları Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın çevrelerle bağlantısı olduğunu iddia etmişti.

Kapatılan İzmir Alman Okulu yeniden açılıyor

19/07/2018

DW,dpa/MY,CÖ

© Deutsche Welle Türkçe

“Yasal dayanağı eksik” olduğu gerekçesiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kapatılan İzmir Alman Okulu’nun yeniden açılacağı bildirildi.

     İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Haziran ayı sonunda kapatılan Özel İzmir Alman Okulu’nun tekrar açılacağı bildirildi. Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne bağlı okul, “yasal dayanağı eksik” olduğu iddiasıyla mühürlenmişti.

Okul müdürü Dirk Philippi, Alman haber ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada, “Çok mutluyum. Ağustos ayında başlayacak olan yeni öğretim yılında okulu gecikmeden açabileceğiz” dedi.

Yaklaşık üç hafta önce İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve okulun bulunduğu Urla’dan yetkililerin bulunduğu bir heyetin polis eşliğinde okula geldiği, müdür Philippi’ye yazılı ve sözlü olarak okulun kapatıldığını tebliğ ettiği bildirilmişti. Okul müdürü Philippi, okulun kapatılmasına gerekçe olarak “yasal dayanak eksikliğinin” gösterildiğini belirtmişti.

Bakanlıkla büyükelçilik arasındaki görüşmeler

Okulun mühürlenmesinin ardından Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği ve Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı arasında birden fazla görüşme yapılmıştı. Görüşmelerde Türkiye’deki Alman okullarına ilişkin konular ele alındı. Alman vatandaşlarının yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da okula kayıt yaptırıp yaptıramayacağı konusunun da görüşmelerde gündeme gelmesi bekleniyordu.

İzmir Alman Okulu, 2008 yılında kuruldu. Alman Büyükeçliği’nin İzmir’deki temsilciliği olarak da faaliyet gösteren okulda iki ile 20 yaş arasında 180 öğrenci eğitim görüyor. Yaklaşık 40 çalışanı olan okulda yeni eğitim yılının 27 Ağustos’ta başlaması öngörülüyor.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın