Clipper 2017-2018 Dünya Turu Yat Yarışı

Yedinci Ayak, 10. Yarış The Garmin American Challenge

Kuzey Amerika Kitasinda Seattle’dan Başlayan Yariş Güney’de Panama’ya

Clipper 2017-18 Round the World Yacht Race Yarışı’nda 7. AYAK 10.yarış 29 Nisan günü ABD’nin Seattle sahil şehrinden başladı. Yeni bir maceraya doğru Batı Amerikan kıyısı boyunca güneye yelken açan takımlar için Panama’ya tahmini varış 26 gün sonrasıydı. Iki yarıştan oluşan 7. Ayağın ilki olan 10. Yarış 4000 deniz mili ve yarışın adı THE GARMIN AMERICAN CHALLENGE.

Asya kıtasından Pasifik Okyanusunu aşarak gelip bir hafta boyunca Seattle’da yakınlarıyla buluşan 11 takımın mürettebatı büyük sevgi gösterileri ve kahramanlara yakışır bir uğurlamayla Seattle Limanında Bell Harbour Marina’dan ayrıldı. Takımlardan Visit Seattle bu şehri temsil ettiği için yapılan geçit törenine liderlik etme şerefi ona verildi. Gösteri ABD Kıyı Güvenlik botu Swordfish’in selam duruşundan sonra top atışlarıyla sona erdi. Kıyı güvenlik botu ve diger tekneler filoyu Elliot körfezine kadar takip ederek uğurladılar.

Visit Seattle şu andaki aldıkları bütün puanlar degerlendirildiğinde 3. Sıralamada bulunuyor. Seattle’a varıldığında podyuma iki defa çıkan takım aynı zamanda.

Clipper Yarışı dünyada profesyonel olmayan katılımcıları okyanus denizciliği için yetiştiren tek organizasyon. Seattle’da yaşayan ve dünya turununun tümünü tamamlamak üzere katılan Shannon Dean (hemşire, 54) and Marek Omilian (danışman, 54) sekiz aydır denizdeler, iki sene önce gelen takımları karşıladıklarını şimdi de kendilerinin karşılandığını söylediler. Marek, “geçen yazdan beri evden ayrıldıktan sonra buraya dönmek harika oldu. Beni karşılamaya bütün arkadaşlarımın ve ailemin gelmesi ve beni uğurlamaları muhteşemdi. “

“Bundan sonrası pek o kadar önemli değil artık, esas zor iş iki büyük okyanus geçişini (Kuzey ve Güney Okyanusları) gerçekleştirmekti ama yine de önümüzde bir 10 000 deniz millik bir seyir var. Önümüzdeki günlerde ılık bir hava olacak, hava giderek ısınıyor ama bu bize başka zorluklar çıkarıyor, bazan rüzgar azalıyor. Bu arada seyir sırasında göç eden gri balinaları gözden kaçırmamamız gerekiyor, biz güneye balinalar ise kuzeye beslendikleri sulara gidiyor olacaklar.’

Limandan çıkar çıkmaz yapılan körfez içi yarışta 1. Visit Seattle oldu. 10. Yarışın Le Mans startı takımlar Puget Sığlığını geçince ve Pasifik okyanusuna açılınca başladı ve start tarihi 30 Nisan olarak alındı.

Clipper Race Director Mark Light’ın açıklaması şöyle: “Bu yarış filo güneye Panama’ya yaklaştıkça çok taktiksel olacak. Kıyıya yakın giderlerse gelgit olaylarından ve bunların doğurduğu akıntılardan etkilenirler ama açıktan seyrederlerse daha fazla rüzgar yakalama şansları olur. Takımlar ne yapacaklarını önceden düşünmek ve tasarlamak durumunda. Yarışın son üç günü iyi taktik uygulamaları gerekiyor.”

Bir önceki ayakta kullanılan Termal kıyafetler ve drysuits gibi diğerleri artık tekrar bavullara girdi ve yerine şortlar, güneş gözlükleri rahat kıyafetler geldi. Meksika’ya yaklaştıkça hava iyice ısındı.

Panama Geçişi

Panama Geçişi bu yarışın en önemli kısmı. İki büyük su arasında kilit sistemi oluşturarak çeşitli seviyelerdeki havuzlarla kanal geçişi gerçekleştiren mühendislik olayını kanaldan geçerken bütün mürettebat izleyecek, onlar için unutulmaz bir deneyim olacak. Bu yazım çıktığı günlerde 30 Haziranda sıraya girerek bütün tekneler üçer üçer yanayana aşağıdaki 2 yıl önce alınan resimde görüldüğü gibi 77 km. uzunluğundaki 104 ft genişliğıindeki kanaldan görevli rehber eşliğinde geçecekler.

Panama Geçişi Gatun gözül üzerinden Karayiplere açılacak ve 3 Haziranda 7. Ayağın son yarışı olan 11. Yarış 3 Haziran’da Karayiplerden New York City’e uzanacak.

Bütün bunlar olurken Clipper Yarışları Seattle Limanında National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) adlı kuruluşla bir çalışma başlattı. Visit Seattle yatına yerleştirilen bir sensor ile ABD kıyılarındaki okyanus asitlenme etkileri tesbit edilecek. Bu aynı zamanda Washington Universitesi’nin Ocean Acidification Program’ının geliştirilmesine hizmet edecek ve bu konuda farkındalık yaratacak.

www.clipperroundtheworld.com.

Bunları da sevebilirsiniz