71. Cannes Film Festivali

Dünyanın en önemli film festivallerinden olan Cannes Film Festivali, bu yıl 8-19 Mayıs tarihleri arasında düzenlendi. 71. festivalin ana jürisi göz kamaştırıyor. Avrupa sinemasının en prestijli ödülleri olarak görülen Cannes Film Festivali ödüllerinin sahiplerini belirleyecek olan jürinin başkanlığını Avustralyalı başarılı oyuncu Cate Blanchett üstlenirken, jüri üyeleri de bir hayli prestijli.

Bu yılın jürisi Cate Blanchett başkanlığında 5 kadın, 4 erkek, 7 millet ve 5 kıtayı birleştiriyor. Çinli oyuncu Chang Chen, “Zamanda Kıvrılma” ile seyircilerle buluşmaya hazırlanan Amerikalı senarist, yönetmen ve yapımcı Ava DuVernay, son olarak “Deniz Kıyısındaki Ev”i çeken Fransız senarist, yönetmen ve yapımcı Robert Guédiguian, Burundi müzisyen Khadja Nin, “Mavi En Sıcak Renktir” ile yaptığı çıkışı başarıyla devam ettiren Fransız oyuncu Léa Seydoux, Hollywood’tan sanat sinemasına yönelen Amerikalı oyuncu Kristen Stewart, Oscar ödüllü filmleri “Blade Runner 2049” ve “Arrival” ile seyircilerini büyüleyen Kanadalı senarist ve yönetmen Denis Villeneuve ve “Loveless” ile bu yıl Oscar yarışında Rusya’yı temsil etmiş olan Rus yönetmen Andrey Zvyagintsev bu yılın jürisini oluşturuyor.Festival’in jüri başkanlığını Avustralyalı kadın oyuncu Cate Blanchett üstlendi. Jüride ayrıca Tavyanlı oyuncu Chang Chen, Amerikalı yönetmen Ava DuVernay, Fransız yönetmen Robert Guediguian, Burundiyen şarkıcı ve söz yazarı Khadja Nin, Fransız oyuncu Lea Seydoux, Amerikalı oyuncu Kristen Stewart, Kanadalı yönetmen Denis Villeneuve ve Rus yönetmen Andrey Zvyagintsev yer aldı.

Cannes Film Festivali’nin bu yılki açılış filminin İranlı yönetmen Asger Ferhadi’nin yönettiği İspanya yapımı Todos lo saben oldu.

2011 Cannes Film Festivali’nden sonra “persona non grata” ilan edilen Danimarkalı film yönetmeni Lars von Trier bu yıl The House That Jack Built filmi ile yeniden Cannes Film Festivali’ne dönüş yaptı.

Fransa’nın Cannes kentinde bu yıl 71’incisi düzenlenen Cannes Film Festivali ödül töreniyle sona erdi. 9 Mayıs’ta başlayan festivalin kapanış programı ve ödül töreni Festival Sarayı’nda düzenlendi. Bu yıl, en iyi filme verilen “Altın Palmiye” ödülüne Japon yönetmen Hirokazu Kore-eda’nın yönettiği “Manbiki Kazoku” (Bir Aile İşi) filmi layık görüldü.

Festivalde, en iyi kadın oyuncu ödülü, Kazak yönetmen Sergei Dvortsevoy’un yönettiği “Ayka” filmindeki rolüyle Samal Yeslyamova’ya verilirken, en iyi erkek oyuncu ödülünün sahibi “Dogman” filmindeki rolüyle İtalyan aktör Marcello Fonte oldu.

Ödül töreninde sahneye çıkan İtalyan aktris Asia Argento, 1997 yılında ABD’li yapımcı Harvey Weinstein tarafından festival sırasında cinsel saldırıya uğradığını söyleyerek, “Aranızda kadınlara karşı yakışıksız davranışlarda bulunmuş olanlar var ve kimler olduğunu biliyoruz. Bunun cezasız kalmasına izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.

Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki, ödülünü filmin çekimleri sırasında karşılaştığı sokak çocuklarına ve sığınmacılara adadı. Festivalde bu yıl Türkiye’den Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Ahlat Ağacı” adlı filmle ana bölümde yarıştı. Uzun süre ayakta alkışlanan ‘Ahlat Ağacı’ sinema eleştirmenlerinden övgü aldı. Ancak film, eleştirmenlerin övgüleri ve festival katılımcılarının büyük beğenisine rağmen festivalden ödülsüz ayrıldı.

Törenin sonunda jüri üyeleri ve ödüle layık görülenler, sunucu Fransız aktör Edouard Baer tarafından Festival Sarayı’nın girişinde kurulan sahneye davet edildi. Şarkıcılar Sting ve Shaggy burada özel kapanış konseri verdi.

71. Cannes Film Festivali Ödüllleri

*Altın Palmiye: Hirokazu Kore-eda, (Manbiki Kazoku)

*Büyük Ödül, Spike Lee, (Blackkklansman)

*Altın Kamera, Lucas Dhont, (Girl)

*En İyi Yönetmen, Pawel Pawlikowski, (Cold War)

*En İyi Erkek Oyuncu, Marcello Fonte, (Dogman)

*En İyi Kadın Oyuncu, Samal Yeslyamova, (Ayka)

*Juri Özel Ödülü, Nadine Labaki, (Capharnaüm)

*En İyi Senaryo, Alice Rohrwacher, (Lazzaro gibi mutlu) ve Nader Saeivar, (Üç yüz)

*Belirli Bakış Ödülü, Ali Abbasi, (Border)

*En İyi Kısa Film, Charles Williams, (All These Creatures)

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın