Brexit taslak anlaşmasını nasıl okumalı?

Avrupa Birliği, Birleşik Krallık’la yapacağı Brexit çekilme anlaşmasının resmi bir taslağını yayımladı. Buyrun, bir rehber…

Tarihin ilk taslağı

Bu belge başbakanın aralıkta, sabahın erken saatlerinde Brüksel’e yaptığı seyahatte iki tarafın da verdiği siyasi vaatleri tipik bir AB anlaşmasına has katı hukuk diline çeviriyor. Dolayısıyla, bu yazı kolay bir okuma olmayacak. Fakat nihayetinde Birleşik Krallık’ın AB’den çekilişini tasdik edecek belgeye dönüşeceğinden tarihi olarak dikkate değer.

Barnier’nin versiyonu olan belge

Bu belge, Avrupa Komisyonunun bünyesinde yer alan başmüzakereci Michel Barnier’nin yönettiği Görev Gücü 501 tarafından hazırlandı. Geriye kalan 27 AB ülkesi değişiklik yapma hakkına sahip ancak Barnier onların istediklerini yansıtabilmek için onlar tarafından ortaya konan bir çerçeve içerisinde çalışıyor. Komisyon görevlileri sadece ellerini çabuk tutmak istediklerini ve müzakere masasına bir belge koymak istediklerini söylüyorlar.

İrlanda bölümünü dikkatlice okuyun

Kuzey İrlanda ve İrlanda arasında geçişlerin rahat olmadığı bir sınır oluşmasını engellemek adına 3 olası seçenekte mutabık kalındı. İlk seçenek [Option A], sınır ihtiyacının önüne geçen, gelecekte Birleşik Krallık ve AB arasında bir ilişki. İkinci seçenek ise [Option B], sorunun çözülmesi için teknoloji gibi kendine has çözümlerin temelinin atılması. Üçüncü seçenek [Option C], Kuzey İrlanda’nın belirli sayıda alanda AB kuralları ile uyum içerisinde olmayı sürdürmesi.

Metinde en çok ilgi gören seçenek üçüncüsü ancak AB diğer iki seçeneğin de hala uygulanabilir olduğunu söylemek için varını yoğunu ortaya koymuş durumda, tabi Birleşik Krallık bunlar hakkında daha çok bilgi sağladığı sürece.

Birleşik Krallık’la henüz anlaşılmaya varılmadı

Bu belge hükumetle yapılacak görüşmeler için bir temel. İki tarafın henüz anlaşmaya varmadığı birtakım alanlar var ve dolayısıyla üslubun bir kısmı sadece AB’nin duruşunu yansıtacak. Örneğin, Brüksel, Avrupa Adalet Divanı’nın Brexit anlaşmasını denetlemesi gerektiğini söylüyor. Dolayısıyla belgeyi Avrupa Adalet Divanı’na havale ediyor. Birleşik Krallık hemfikir değil. Bir uzlaşmaya varmak zorunda kalacaklar.

Belge gerçekten uzun

Taslak 120 sayfadan uzun ve 168 paragraf (AB jargonunda “madde” deniyor”) barındırıyor. Anlaşmada, metnin ana gövdesi dışında bulunan, birkaç ek ve protokol var. Bunlar da bir o kadar uzun sayılır. Örneğin, Birleşik Krallık’ın Avrupa Adalet ve İçişleri politikalarında karışmamayı tercih ettiği Euro ve Şengen Bölgesi AB’nin ana anlaşmalarının sonuna eklenen protokollerde yer aldı.

Tüm bunlar boşanmayla ilgili

Anlaşma Birleşik Krallık’ın çıkışının koşullarını belirliyor. AB, Britanya’yla gelecekteki ilişkilerin ayrıntılarının yıl sonuna doğru kabul edilecek ve Brexit Anlaşması’na iliştirilecek bir siyasi beyanname ile şekilleneceğini söylüyor. Bu konudaki görüşmeler en azından Nisana kadar başlamayacak.

Özgün Başlık: How to read the draft Brexit treaty

Yazar: Adam Fleming

Kaynak: http://www.bbc.com/news/uk-politics-43224166

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın