Hızlı okuma gerçek değil, fakat siz yine de kendinizi daha hızlı okumak için eğitebilirsiniz

Özgün Başlık: ‘Speed Reading’ isn’t real, but you can still train yourself to read faster


Yazar: Eleanor Cummins


Kaynak: https://www.popsci.com/speed-reading



Daha hızlı okuma benim için yeterince iyi.


2000’lerin ortasında bir çocukken 1970’lerin sonundan siyah beyaz bir fotoğraf gördüm. Altında şöyle yazıyordu: “Amy Carter ve Jimmy Carter Beyaz Saray’da bir hızlı okuma kursuna katılıyorlar.” Büyülenmiştim. Eğer daha hızlı okumayı öğrenebilirsem, yazılmış her kitabı okumak konusundaki hedefimi gerçekleştirme şansım artacaktı. Bu olmadan, yerel kütüphanedekileri bile hiçbir zaman bitiremezdim.


Jimmy Carter yüzde 95 anlama oranıyla dakikada 2.000 kelime okuyabilmekle övünürken, daha derinlemesine bir araştırma bana, – bazılarına göre madrabaz olan – koç Evelyn Wood’un yarattığı hız-endüstrisinin Carter görevi bıraktıktan kısa bir süre sonra çöktüğünü gösterdi. Hayırlı bir sebebi vardı bunun: Tek dönemlik başkan istisnai şekilde çabuk bir göze ve zihne sahiptiyse de, devamındaki araştırmalar gösterdi ki pek çok insan dakikada 300 kelime kadar okuyor ve 1.000 kelime civarlarında anlama azalmaya başlıyor. Sarsılmıştım.



Fakat sırf hızlı okuman doğru olamayacak kadar güzel diye, daha etkin okurlar olamayacağız diye bir şey yok. Elden geçirdiğiniz materyalin türüne bağlı olarak, aşağıdaki ipuçları ve tüyolar biraz daha hızlı okumanıza yardımcı olabilir.


Metne göz atın


Bir metne hızlıca aşina olmak istiyorsanız, çalışma koçları ana fikirleri hızlıca iletebilecek işaretler aramayı öneriyor.


Bir kitapta içindekiler bölümü nelerin gündeme geleceğinin genel bir taslağını sunmak için vardır. Giriş bölümleri ise kimi zaman yoğun olsa da, benzer şekilde her bir konu hakkında kısa bir bakış sunar. Ve başlıklar, bu yazıdakiler gibi metinde yol kat etmeyi kolaylaştırır.


Her şeyi anlamayacağınız kesinse de, bu bilgilendirici çıpalara odaklanmak makaleyi kelime kelime okurken daha verimli ilerlemenizi sağlayacaktır.


Kağıttan okuyun


Uzmanlar neden olduğuna emin değiller ancak araştırmalar insanların yazılı ürünleri laptop, telefonlar veya elektronik okuyucular yerine kağıt üzerinde okumakta daha iyi olduklarını işaret ediyor. Görünen o ki, bir kitabı veya gazeteyi tutmak ve okumak, ekranı kaydırmaktan daha sezgisel bir okuma deneyimine imkan veriyor. Ayrıca, ekrandan okumanın pasajın sonlarına doğru enerjimizi tüketmesi daha olası. En çevre dostu seçenek bu olmasa bile, okuma materyallerini basmak onları daha iyi ve muhtemelen daha hızlı işlemenize imkan tanıyabilir.


Baskı boyutunu ayarlayın


Sayfaları basmak okuma hızınızı arttırmak için estetik tek seçeneğiniz değil. Baskı boyutunu ayarlamak en azından bir noktaya kadar vites arttırmanıza yardımcı olabilir.

Vision Research dergisindeki 1998 yılına ait bir çalışma, kelimeler büyüdükçe okuma hızının arttığını gösterdi. Bu moda nihayetinde durağan bir noktaya geldi – muhtemelen her sayfada bir kelimenin bulunduğu bir kitap istemezsiniz, ancak yararlı bir şeyi işaret ediyor.


Eğer Apple veya Android cihazınızdan okumayı seviyorsanız ayarları genel punto ayarları yüksek olacak şekilde değiştirin. Özellikle de okuma için tasarlanmış olan tekil uygulamalar metni daha da büyütmenize imkan tanıyor.


Kağıttan okumayı sevenler büyük baskılı kitaplar, yaşlılar için üretilen sürümleri alabilirler. Veya ilgi çekici makaleleri kopyalayıp bir sözcük işlemcisi belgesine yapıştırıp, puntoyu büyütüp ve sonra çıktı alabilirler.


Sözcük dağarcığınızı genişletin


Bu taktik yalnızca bütün bir pasajı tamamen okumak kadar hatta daha fazla zaman alabilir. Ancak insanların okuduğunu anlama ve okuma hızları için yapabilecekleri en iyi şeylerden biri sözcük dağarcıklarını genişletmek. Kelimelerin tanımlarını bildiğiniz zaman, pasajın daha fazlasını anlıyorsunuz bu da pasajı çözümlemek için gerekli zaman miktarını azaltıyor.


Sözlük bilginizi geliştirmek adına yardım için SAT ve GRE sözlü hazırlık kitaplarına bir göz atın. Elbette, çeşitli kaynakları daha sık ve dikkatli okumanız da okuma becerilerinizi yukarıya taşıyacaktır.


Notlar alın


Bu tüyolar size zaman kazandırıyorsa, boşa çıkan dakikalarınızı not almak için harcamayı düşünün. Kitabın kenarlarına veya bir deftere ana kavramları yazmak, fikirleri daha derinlemesine işlemenize ve daha uzun süre akılda tutmanızı kolaylaştırır.


Nihayetinde, okumanın en iyi yolu her kelime, cümle veya paragrafın tadını çıkarmak. Fakat zamana sıkıştığınızda, “hızlı okumanız” konusunda stratejik olmak en iyisi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın