Dünya Basınından Türkiye / Amerika

The New York Times

Suriye Hükümeti Yanlısı Güçler Türkiye’ye Karşı Kürtlere Yardım İçin Afrin’e Girdi

REUTERS Tarafından, 20 Şubat 2018

Suriye Hükümet yanlısı güçler Salı günü kürt militanlara yadımda bulunmak için Suriye’nin Kuxeybatı kenti olan Afrin’e girmesi ıradaki çatışmanın daha da tırmanma ihtimalini artırdı.

Suriye devlet medyası, Suriye bayrapı ve silahları sallayarak Afrin’e giren militant konvoyunun hemen sonrasında Türklerin karşı ateş açtığını bildirdi.

Türk ordusu ve doğrudan Beşar Esad hükmetine destek veren askeri ittifak aleyhine Suriye isyancı gruplar ile olan müttefik zaten dağılmış olan Suriye’nin kuzeybatı kesimni daha da karıştırıyor.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, konvoyun bağımsız hareket eden “teröristlerden” meydana geldiğini açıkladı. Kürt militanın bunu reddetmesine rağmen, Erdoğan Türk topçu ateşinin geri çevirdiğini söyledi.

Esad yanlısı askeri ittifakta görev yapan bir komutan, Reuters’e, güçlerin ateşe verdikten sonra geri döndüğünü ve daha sonra ilerlemelerini sürdürdüklerini ve şu anda Afrin’de bulunduklarını söyledi.

Suriye televizyonu daha önce de Kürt güvenlik kuvvetinin işaretini taşıyan “tek Suriye, tek Suriye” diyerek bir kontrol noktasından geçerek Afrin’e doğru ilerleyen militant bir grubu göstermişti.

Ankara’nın bir aylık saldırısı Afrin’den sınırında büyük bir güvenlik tehdidi olarak gördüğü Kürt YPG militanlarına karşı.

YPG hükümet yanlısı güçlerin gelişini övgü ile karşılarken, Türk sınırına bakan ön hat boyunca konuşlandıklarını açıkladı.

Erdoğan, daha önce Esad’ın önde gelen uluslararası destekçileri olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasan Rouhani ile Suriye hükümetinin YPG savaşlarını desteklemesini engellemek için bir anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Esad yanlısı ittifaktaki komutan, Rusya’nın “büyük bir sayıdaki Suriye ordusunun Afrin’e girmesini ertelemek” için müdahale ettiğini söyledi.

Erdoğan, YPG’nin yardımına gelen hükümet yanlısı savaşçıları “Şii militanlar” olarak nitelendirerek ağır bir bedel ödeyeceğini söyledi.

YPG medya müşaviri Rezan Hedo, Erdoğan’ın konvoyun Türk topçu yangınında geri döndüğe dair iddialarını reddetti; ancak boyutu veya kompozisyonu hakkında ayrıntı vermedi. Suriye Gözlemevi İnsan Hakları için İngiltere merkezli bir gözlem grubu, bir konvoyun Afrin’e girdiğini, bir başkasının ise geri döndüğünü söyledi.

https://www.nytimes.com/reuters/2018/02/20/world/europe/20reuters-mideast-crisis-syria-afrin.html?mtrref=www.nytimes.com&mtrref=www.nytimes.com



The New York Times

İnanması Güç Ancak Suriye’de Barış Hiç Olmadığı Kadar Uzak

Anne BERNARD ve Hwaida SAAD Tarafından, 8 Şubat 2018

Yarım düzine yenidoğan bebek, hava saldırısına maruz kalmış yanan bir hastaneden taşınıyordu. Bombalanmış bir apartman çökmüş, aileleri gömüyordu. Sağlık görevlileri, yıl başından bu yana beşincisi olduğu şüphelenilen bir klor atağı sonrasında hastalara su sıktı.

Suriye hükümeti ve Rus müttefikleri hava savaşını ülkenin en büyük isyancı bölgelerinden ikisinde hızlandırırken, orada yaşayan sakinlere ve kurtarma çalışmalarına göre bu hafta kuzey Suriye’de meydana gelen şiddetin sadece bir kısmı.

Suriye’nin kuzeyindeki Saraqeb kasabasında bir polis karakoluna isabet eden bir anti-hükümet eylemcisi olan Moaz el-Shami, “Tüm silahlar yedi yıl boyunca bizim için kullanıldı ve tüm dünya izliyor” dedi. patates satarken pazardaki bombayla yaralandı.

Türkiye’de, bir Kürt sınır bölgesi için sürpriz bir istila başlattı ve birdenbire sivil insanlar için yeni bir acil durum yaratan ateş altında üç bölge oluştu.

Birleşmiş Milletlerin Suriye krizinin bölgesel yardım koordinatörü Yardım Sekreteri Panos Moumtzis Salı günü yaptığı açıklamada, “İnsanları bir çözüm önerisi olmadan aşırı tehlike altına alan çok cepheler var” dedi. “Bunu görmedik.”


Gerçek şu ki, Suriye savaşı yıllarca tek bir savaş değil, savaşan bir savaşçı atışı ile birbiriyle kesişen ama birbiriyle çakışan çatışmaların karışıklığıdır. Dünyanın büyük kısmı, geçen yıl İslam Devleti’nin ortaçağdan ilham alan hilafetinin çöküşüne selam verdi. Fakat bu zafer, savaşın altında yatan çatışmaların bir intikam yüzünden yeniden ortaya çıkmasına yol açtı.

Batılı Suriye’de hükümet güçleri, Başkanlık Beşar Esad’ı serbest bırakmayı amaçlayan bir dizi isyancı gruba karşı savaşan İslam Devleti’nin yükselişi öncesinde yaşanan bir savaşa odaklandı. Rusya ve İran’ın desteğiyle, Suriye ordusu kalan en büyük asi cepleri ezmek için çaba harcamaya devam ediyor,

Dahası, İslam Devletinin yenilgisiyle ilgili kutlamalar erken gelmiş olabilir. Savaşçılarının çoğu yer altına girdi, uyuyan hücrelere katıldı ve devlet tarafından yönetilen bölgelerde gerilla taktiklerini çalıştırdı.


İngiltere merkezli bir araştırma grubu olan Chatham House’daki bir Suriye araştırmacısı Haid Haid, diğer isyancı grupların da hükümet kontrolündeki Şam ve Halep kentlerinde patlamalar başlatarak gerilla stratejileri kullandıklarına dair işaretlerin olduğunu söyledi. Yetkili, toprakları kaybederken bu oranlara daha fazla katılacaklarını söyledi.

“Yüzlerce değil, binlerce insandan bahsediyoruz” dedi.


Batı, Esad’la mücadeleye büyük oranda geri adım attı ve devam eden egemenliğini kabul etti ve Rusya, İran ve Türkiye’yi savaşın en aktif dış güçleri olarak terk etti. Fakat Amerika Birleşik Devletleri, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Amerikan destekli Kürt liderliğindeki militanların İslam Devleti’nden ele geçirdiği büyük bir kesimde yer almaya devam ediyor.


https://www.nytimes.com/2018/02/08/world/middleeast/syria-war-idlib.html?rref=collection%2Fbyline%2Fanne-barnard&action=click&contentCollection=undefined&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=4&pgtype=collection&mtrref=www.nytimes.com&gwh=8769F0B02ADA59E78161F260B7C95517&gwt=pay



The New York Times

17 Türk Yunan Sahilinde Sığınma İstedi

REUTERS Tarafından, 20 Şubat 2018

Yunan Medyasına göre, bir sahil güvenlik görevlisi Pazartesi günü Türkiye’ye yakın bir Yunan adasında on yedi Türk vatandaşının sahile indiğini ve siyasi sığınma talep ettiklerini söyledi.



Grup, Türkiye’nin batısındaki kıyılardan 10 milin altındaki küçük Ege adası Oinousses’de ve binlerce mülteci ve göçmen için Avrupa’ya açılan bir kapısı olan Sakız Adası’nın hemen yanındaki bir plajdan kurtarıldı.

Kaynaklara göre Skai TV, 2016 yılında başarısız bir darbe girişimini takip eden Türkiye’nin siyasi darbesinden korkan öğretmenleri içeren yedi erkek, dört kadın ve altı çocuğun grubunun yer aldığını söyledi. Diğer bir medya grubuna göre ise grup hakim ve memurlardan oluşuyor . Yetkililer ise, siyasi sığınma talebinde bulunup bulunmadıklarına ilişkin henüz bir yorum yapmadılar.

Darbe girişiminden bu yana, Türkiye binlerce asker, devlet çalışanı, hakim ve savcıyı gözaltına aldı. Tahliye edilen yüzlerce kişinin Yunanistan’a kaçtığı tahmin ediliyor.

Darbe teşebbüsünden bir gün sonra, kuzey Yunanistan’a bir helikopterle uçan sekiz Türk askerinin olayı sonrası, Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkileri zorladı.

https://www.nytimes.com/reuters/2018/02/20/world/europe/20reuters-greece-turkey.html?mtrref=www.nytimes.com&mtrref=www.nytimes.com&gwh=29D8A9D9D15092BF2B5C8E4907869A04&gwt=pay



The New York Times

Kıbrıs: Türkiye’nin Muhalefetine Rağmen Gaz Arama Çalışmalarına Devam Ediyor

Associated Press, 21 Şubat 2018

Kıbrıs Rum cumhurbaşkanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kıbrıs dışındaki gaz araması etnik açıdan bölünmüş adaların vatandaşlarının tamamına fayda sağlayacağını ve Türkiye’nin müdahale çabalarına rağmen planlandığı şekilde devam edeceğini bildirdi.


Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, yaptığı açıklamada, yeni gaz buluntularının yarattığı potansiyel zenginliğin ada yeniden birleştiğinde Kıbrıs vatandaşlarıyla adil bir şekilde paylaşılacağını söyledi.


Anastasiades, hidrokarbon aramalarının kaçan Kıbrıslı Türklerin haklarını ihmal ettiği yönündeki Türk eleştirilerini reddetti ve herhangi bir gaz gelirinin meclis onayını bekleyen egemen bir fonda yatırılabileceğini de sözlerine ekledi.


https://www.nytimes.com/aponline/2018/02/21/world/europe/ap-eu-cyprus-natural-gas.html



Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın