Dünya Basınından Türkiye / Amerika

The New York Times

Türkiye Suriye’deki Kürtlere Savaş Açarken ABD Diğer Tarafta Kaldı

MARK LANDLER  ve CARLOTTA GALL Tarafından, 22 Ocak 2018

Cumhurbaşkanı Trump, geçen Eylül ayında Birleşmiş Milletler toplantısında Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldiğinde onu bir dostu gibi kucakladı ve “her zamanki gibi birbirimize çok yakınız” diye belirtti. Beş ay sonra, Türkiye, IŞİD’le mücadelede Amerika’nın en yakın müttefikleri olan Suriye Kürtlerine karşı topyekûn saldırı düzenledi.


ABD’nin protestolarına rağmen Rusya’nın açıkça onayladığı Türk saldırısı iki NATO müttefiki arasındaki ilişkilerde tehlikeli yeni bir döneme işaret ediyor ve iki ülkenin çıkarlarını savaş alanında doğrudan doğruya karşı karşıya getiriyor. Suriye’de,  tamamen İslamcı militanları yok etmeye odaklanan ABD’nin oradaki elinin ne kadar zayıfladığını sergiliyor.



Türk birlikleri Pazartesi günü Suriye’nin kuzeybatısındaki Kürt kenti Afrin’e doğru ilerlerken, Beyaz Saray Türkiye’yi IŞİD ile mücadeleden sapmaması konusunda uyardı ama Fakat Türkiye’yi eleştirmekten çekindi ve Türkiye’nin terörist olarak gördüğü ve toprak bütünlüğünü tehdit eden Kürtlerle ilgili güvenlik endişelerini kabul etti.


Birleşik Devletlerin, Kürtleri IŞİD ile mücadelede cephede ortak olarak kullanması IŞİD tehdidi sürdüğü müddetçe anlaşılabilir bir şeydi. Fakat şimdi IŞİD geri çekilirken ve Beyaz Saray Kürt savaşçılarla ilişkilerini korurken, Türkleri de daha fazla kendisinden uzaklaştırmamanın yolunu arıyor.


Trump yönetiminin bulduğu çözüm Kürtlere Suriye’nin kuzeybatısında IŞİD’in yeniden canlanma ihtimaline karşı sınır güvenliğini sağlayacak bir güç kurması konusunda destek olmaktı. Fakat Bu durum, bunu gelecekte topraklarına karşı bir ayaklanmaya

zemin oluşturmak olarak gören Türkleri kızdırmaktan başka bir işe yaramadı.


“FBI’ın eski terörle mücadele ajanlarından olup şu anda Soufan Group adlı şirketin yönetim kurulu başkanı olan Ali Soufan ‘ABD Suriye’de çok ince bir denge tutturmaya çalıştı’ diye belirtti, fakat ‘Suriye’deki savaş alanı küçüldükçe bu dengeyi korumak hemen hemen imkansız hale geldi’ diye sürdürdü.”

” ABD’nin iki seçeneği olduğunu belirten Soufan, ‘Ya Kürt isyancılara desteğini büyük ölçüde azaltacak -ki bu da Suriye ve Irak’da ABD’ye tutarlı bir şekilde destek olan bir kaç grup tarafından ABD’nin yeni bir ihaneti olarak görülecek- ya da NATO üyesi Türkiye ile dolaylı ya da doğrudan bir çatışma riskini göze alacak.’ diye belirtti.”


“ABD yönetimi, Dışişleri Bakanı Rex W. Tillerson, Savunma Bakanı Jim Mattis ve Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders tarafından yapılan kelimeleri dikkatle seçilmiş açıklamalarla bu senaryoların ikisini de ötelemeye çalıştı.

“Tillerson Türkiye’nin teröristlerin sınırı geçmesi konusunda ‘meşru kaygıları’ olduğunu söylerken, Mattis ABD’ye IŞİD’e karşı hava saldırılarında İncirlik üssünü kullandırdığı için Türkiye’yi övdü. Beyaz Saray sözcüsü Sanders ise dün Türkiye’yi ‘askeri eylemleri ve söylemini dizginlemeye’ ve harekatın kapsamı ve süresini sınırlamaya çağırdı.


“Bununla birlikte, Suriye’de sık sık görüldüğü gibi Amerika Birleşik Devletleri büyük ölçüde bir izleyici pozisyonunda göründü. Rusya etkisini artırarak ve Türkiye ile ilişkilerini düzelterek boşluğu doldurdu.

“Rusya yetkilileri inkar etseler bile Ankara’da Türkiye hükümetinin saldırı için Rusya’dan yeşil ışık aldığı görüşü egemen. Erdoğan dün Türkiye’nin operasyon konusunda Rusya ile anlaşma içinde olduğunu söyledi.


https://www.nytimes.com/2018/01/22/world/middleeast/turkey-syria-kurds-us.html


Los Angeles Times

Türkiye ve ABD Bir Zamanlar Müt tefiktiler Bugün Telefonda Dahi Anlaşamıyorlar

Tracy WILKINSON, Umar Farooq BULOS Tarafından, 25 Ocak 2018



Soğuk Savaş’tan bu yana, ABD karşıtı atmosferin hakim olduğu bir bölgede Türkiye, ABD’nin en önemli müttefiklerinden biriydi.


1952’de Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne katılarak ABD’nin Sovyetler Birliği’ne karşı bir siper inşa etmesine yardımcı oldu. 1991 Basra Körfezi Savaşı sırasında ve son zamanlarda ABD IŞİD ile mücadelede ABD savaş uçaklarına üsleri açtı. İlerici Müslüman demokrasisi, bir zamanlar diğer Orta Doğu ülkeleri için bir model olarak lanse edildi.


Şimdi, iki taraf bir telefon görüşmesinde bile anlaşamaz hale geldi.


Recep Tayyip Erdoğan ve Trump arasında Çarşamba günü gerçekleşen görüşme, Ankara’nın ABD’yi Kuzey Suriye’de ‘terör koridoru’ kurma suçlamaları arasında,Trump yönetiminin dibi gören ilişkileri düzeltme çabasının bir parçasıydı.


Türkiye, ‘Zeytin Dalı’ olarak nitelendirdiği ve terörist olarak tanımladığı Kürt militan grubu YPG’yi tarumar etmek için başlattığı saldırıda, IŞİD’e karşı sahada öncü birlik olarak bulunan ABD askerlerine karşı da bir operasyon tehdidinde bulundu. 


Geçen hafta Suriye’deki Kürt kantonu Afrin’e yönelik, kara kuvvetleri ve Kürt direniş hattında gedik açmak için savaşan Suriyeli direnişçi grubu eşliğinde başlatılan operasyon hiç fren yapmadan devam ediyor.

Beyaz Saray, Türkiye’ye gerilimi düşürme ve askeri operasyonları ve sivil kayıpları sınırlı tutma çağrısında bulundu. Başkan, “Türkiye’yi dikkatli davranmaya ve Türk ve Amerikan kuvvetleriyle çatışma çıkabilecek herhangi bir hareketi önlemeye çağırdı.


Bu açıklama, Afrin’in 60 mil doğusundaki Menbiç’te konuşlanmış ABD askerlerini kastediyordu. Trump yönetiminin bununla birlikte üçüncü olan uyarısı görünen o ki işe yaramadı ve hatta Türk ordusu 260 ‘teröristin’ öldürüldüğünü açıkladı.


http://www.latimes.com/world/middleeast/la-fg-turkey-syria-patriotism-20180125-story.html


Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın