Clipper Dünya Turu Yarışları

FERMANTLE’DEN SYDNEY’E ALL-AUSTRALIAN LEG

Aralık ayı başında başlayan 2500 deniz mili olan ALL-AUSTRALIAN 4. Ayak yarışı Avustralya’nın Batı kıyısında Fermantle’den Dogu Avustralya’da Sydney’e kadar uzanan kısa bir yarıştı ve iki hafta sürdü ancak bu yarışta yürekleri hoplatan inanılmaz çekişmeler yaşandı. Şimdi aşağıda yarışmacılar arasında gerçekleşen büyük mücadelenin özetini okuyacaksınız.

AVUSTRALYA AYAĞI 4. YARIŞ

The Clipper Telemed+ Tasman Test

Yarışın başlamasından sonraki ilk 24 saat yarışmacılar için keyifli bir seyir oldu.

3. yarışın akabinde Fremantle’deki kısa aradan sonra başlayan 4. yarışın denizdeki ilk 24 saati filo için keyifli geçti. Filo güzel bir rüzgarda birbirlerini sırayla takip ederek seyrediyordu, Cape Leeuwin Burnunu dönerken bile filodaki tekneler birbirlerine kenetlenmiş şekilde ilerliyorlardı, aralarında 20 deniz milinden az mesafe bulunuyordu.

Filonun sıralamasında 2. sıradaki tekne ile 9. bıradaki tekne arasında 5 deniz milinden az bir mesafe vardı. Takımlar 3 büyük burundan ikincisi olan Cape Leeuwin’i geçtiler ve güneye yöneldiler. Strateji geliştirme dönemi böylece başladı.

Yarışın ikinci günü Güneye rüzgarüstü yönelen Clipper Yarış Filosu doğuya doğru Great Australian Bight’a yönelmeye başladı, bu yarış için çok kararlı olan Sanya Serenity Coast son 24 saat liderlik pozisyonunda kaldı, hatta rüzgar zayıflamaya başlamasına rağmen bu pozisyonunu korumaya devam etti. Sanya Serenity Coast Kaptanı Wendy Tuck, “Şimdiye kadar rüzgar hep aynı taraftan esti, istedigimiz yönde ilerleyebildik ama bu da bir süre sonra bitecek, şimdilik mavi gökyüzü altında sakin sularda rahat ilerliyoruz” dedi.

Bu arada PSP Logistics ikinci pozisyona atladı, Kaptanları Matt Mitchell, “Büyük planın ikinci bölümü şimdi önümüzde, kısa bir süre zayıf rüzgardan sonra Tasmanya’ya doğru tramola attık” dedi.

HotelPlanner.com üçüncü sırada ilerliyordu. Grup ilerledikçe ikiye bölündü Liverpool 2018, Dare To Lead ve Nasdaq güneye doğru yönelen gruptaydılar. Yedinci sıradaki Garmin daha kuzeyde kalan gruba sekizinci sıradaki Unicef ile birlikte önderlik ediyordu.



LİDERLİK ELLIOT BROWN OCEAN SPRINT’E DOĞRU KIZIŞMAYA BAŞLADI

The Clipper Telemed+ Tasman Test Yarışı’nın üçüncü günü yavaş yavaş liderlik kızışmaya başladı. Birinci ve onuncu pozisyonları sadece 38 deniz mili ayırıyordu. Dördüncü Elliot Brown Ocean Sprint için bütün tekneler hızlanmaya başlayınca pozisyonlar da değişmeye başladı, Garmin liderligi Sanya Serenity Coast’tan kaptı. Sanya Serenity Coast çok iyi ilerleken birden beşinci sıraya düştü. Visit Seattle Unicefle çok iyi bir atak yaparak beş pozisyon atlayıp ikinci pozisyona, Unicef de sekizinci konumdan üçüncü sıraya gelerek ilermeye başladı.

Meteoroloji uzmanı Simon Rowell yaptığı açıklamada, uzay görüntülerinde bulutların yaklaştığı, hareketlerinin çok hızlı olmadığı, rüzgarın 40 knota kadar çıkabileceği şeklinde yorum yaptı.

Yarışın dördüncü günü Elliot Brown Ocean Sprint mücadelesi iyice kızışmaya başladı, baştaki beş tekne digerlerinden 5 deniz miliyle ayrıldı. Yine filodaki sıralamalar değişti, Sanya Serenity Coast kaptanı Wendy Tuck, tek gözü açık olarak bütün geceyi geçirdiklerini, gece nöbetinde bulunanların her an hız kontrolu yaptıklarını ve gergin saatler geçirdiklerini bildirdi.

İkinci konumdaki Unicef ve üçüncü konumdaki Visit Seattle birbirlerine yakın seyrettiler. Gece saatlerinde bir soğuk dalgasından ve 30 knota kadar ulaşan rüzgardan geçtikten sonra, sabah çok güzel bir Güney Avustralya havası onları karşıladı.

Yarışın 6. Günü, teknelerin aralarındaki kızışmayı en iyi gösteren saniyeler oldu, en baştaki iki tekne birbirlerine inanılmaz yakındılar, aralarında sadece 13 saniye, ilk üç teknenin arasındaki fark da sadece 3 dakika 16 saniye idi.

2017-18 serisinin Elliot Brown Ocean Sprint savaşını liderliği bırakmayan Sanya Serenity Coast hız hattını 26 saat :17 dakika:31saniye ile geçerek 3 bonus, Visit Seattle da ondan sonra 2 puanı kazandı. Visit Seatle Kaptanı Nikki Henderson bu mücadele sırasında takımın çok iyi çalıştığını ve en son da attıkları kavançada büyük ustalık gösterdiklerini, bundan çok etkinlendigini açıkladı.





YAKIN SEYİRLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Yarışın 7. Günü Güney Okyanusunda yakın seyreden teknelerin mücadelesi bir yandan devam ederken Qingdao bir hamleyle liderligi ele geçirdi. İlk üç tekneyi 20 deniz mili ayırıyordu. Qingdao Kaptanı Chris Kobusch raporunda, “bu şekilde birbirimize çok yakın ilerleyerek yarışmak çok ilginç. Hala gidilecek daha uzun yolumuz var, bir hata bir pozisyonu yada dahasını kaybetmemize yol açar,” dedi. Sanya Serenity Coast hızlı bir seyir olan rüzgaraltı seyrinde ilerlemekteydi. Visit Seattle üçüncü sırada biraz daha güneye kayarak Sydney’e doğru ilerlemeye devam etti.



TASMANYA’YA YAKLAŞIRKEN VE DÖNERKEN TAKTİKLER ÖNEMLİ

10 Aralıkta artık GüneyTasmanya civarında Waypoint Mitchell işaretine yaklaşırken bütün tekneler taktiklerini gözden geçirmeye, adayı dönünce nasıl Kuzeye Sydney’e doğru yol almaları gerektigini tartışmaya başladılar. Filonun sıralamasında önemli bir değişiklik olmadı. Qingdao ikinci gün liderliğin keyfini sürerken, Sanya Serenity Coast ile aralarında 13 deniz mili kalmıştı. İki Çinli tekne liderlik pozisyonunda ilerlemeye devam etti. Tazmanya adasını kuzeye doğru döner dönmez yarışmacıların Scoring Gate planları başlayacaktı.

9.Gün filo Güney Okyanusunun 20 knotluk dalgalarında surf yaparak Waypoint Mitchell (yarışın bütün tekneleri Güney Tasmanya’ya götüren işareti) ‘e kadar seyredip kuzeye yöneldiler. Kuzeye yönelir yönelmez rüzgar değişti ve yavaşladı.

FİLO YILAN GİBİ KIVRILARAK İLERLİYOR



10.günde filo zigzag yaparak, rüzgarsız bölgeleri aşmaya çalıştı, Sydney’e bu şekilde ulaşma en hızlı şekilde ulaşma mücadelesi takımlar arasında tam bir şans oyununa dönüştü. Qingdao liderliginin üçüncü gününü Scoring Gate 3 puanını da elde ederek bitirdi. Ardından Visit Seattle 2 puanı kazandığını duyurdu ve Stealth Mode’a geçti, biliyorsunuz bu konumda seyreden teknelerin hareketleri diger tekneler tarafından gözlenemiyor. Sanya Serenity Coast da Scoring Gate’den üçüncü olarak geçti.

FİNİŞE DOĞRU SİNİRLER GERİLİYOR

11. günde Sydney’e artık 200 deniz mili kalmıştı ve liderlikte olan Qingdao, Sanya Serenity Coast ile Visit Seattle’dan sadece 5 mil ilerdeydi. Rüzgar maalesef tam da gitmek istedikleri yönden esiyor, son derece sinir bozucu bir seyirle birbirlerini de gözleyerek ilerliyorlardı. Qingdao Kaptanı bu şekilde çok yavaş ilerleyebildiklerini, 20 knot rüzgarda ancak saatte 5-6 millik hızları olduğunu söyledi. Sanya Serenity Coast ve Visit Seattle da tabii aynı durumdan yakınıyorlardı, biri azıcık yol alırken digeri kaybediyor aralarındaki kedi fare oyunu devam ediyordu. Sanya Serenity Coast artık Qingdao’nun 2 deniz mili gerisindeydi. Bu podyum savaşı PSP Logistics’e çok uzak görünüyordu. Stealth Mode’dan çıkan teknenin kaptanı Matt Mitchell, üçüncü teknenin 60 deniz mili gerisindeyken şöyle dedi, “Biz doğuya doğru seyretmek için bir plan yaptık, o tarafta Sydney’e doğru uygun bir akıntı yakalamaya çalışacağız”.



HEYECAN DORUKTA, LİDERLİK DEĞİŞİYOR



12. Gün finişe 100 deniz mili kala Qingdao liderlikten düşmüş ve lider durumunda iki kadın kaptanın liderligindeki Sanya Serenity Coast ve Visit Seattle kalmıştı.

Qingdao teknesi birincilikten üçüncü sıraya düşüyor, Qingdao’yu geçen Sanya Serenity Coast Kaptanı birinci sırada ama kendisine sürekli yaklaşan Visit Seattle büyük tehdit oluşturuyor. Sanya Serenity Coast kaptanı Wendy Tuck, “Bu bir delilik, o kadar yol aldıktan sonra 100 deniz mili kala bu kadar bize yakınlaşmaları inanilmaz.” Bu önde giden üç tekne şimdi Sydney’e varabilmek için güneyden gelen bir rüzgar değişimini umuyorlar.

Son gün o kadar yol aldıktan sonra rüzgarrın hesapta olmadan kesilmesi, finişe yaklaşırken herkesin ümitlerini kırdı.









BİRİNCİLİK KİMİN OLACAK…

AVUSTRALYALI KAPTAN WENDO KUPAYI ALABİLECEK Mİ

Avustralyalı Kaptan Wendy Tuck, en büyük puan olan 12 puanı kendi ülkesi olan Avustralya’da alabilecek miydi… Bütün Avustralya’nın kalbi onun için çarpıyordu. Onun önemli bir avantajı da vardı, o bu denizleri biliyordu ve ustaca bu bilgisini kullanarak Finish hattını yarışın 14. günü 08:21:18 yerel saatte ilk geçmeyi başardı.





Avustralyalı Kaptan Wendy Tuck ve Sanya Serenity Coast takımı Clipper 2017-18 yarışlarında 4. Yarışın birincisi olarak podyuma çıktı ve 1. Ödülünü alırken Çin’de Haynan adası Sanya vali yardımcısı Xu Zhenling’den Sanya halkı adına dolu dolu bir tebrik mesajı aldı, ödüler dağıtılırken çok duygulu anlar yaşandı.



İKİNCİLİK BAŞARISI EN GENÇ KADIN KAPTANIN NİKKİ’NİN…

Clipper yarışları tarihinde ilk kez iki kadın kaptanın liderligindeki iki takım birincilik ve ikincilik için yaptıkları mücadeleyi aralarında sadece 17 dakika farkla finiş hattında sonlandırdılar. Nikki Henderson’un kaptanlığındaki Visit Seattle yarışı kazanan Wendy Tuck liderliğindeki Sanya Serenity Coast teknesinden çok az gerideydi ve 17 dakika farkla yarışı bitirdi. Böylece podyuma yarışta ikinci olarak çıktı. Birinciliği alan galip Kaptan Wendy Tuck Nikki Henderson’dan övgüyle bahsetti, “Spor konusunda kadınları ön plana çıkarmak istemiyorum. Biz denizciyiz, bir kadın olarak başarımızı vurgulamak istemem ama Nikki gerçekten büyük bir başarı gösterdi ve o daha 24 yaşında. Takımı da büyük bir başarı gösterdi. Bu onun için harika bir olay” dedi.

Qingdao ise üçüncü olarak yarışı bitirdi.

NASDAQ VE GREAT BRITAIN’IN FINIŞ HATTI GEÇİŞİ TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Nasdaq ve GREAT Britain arasındaki pozisyon mücadelesi finiş hattında o kadar başabaş sonuçlandı ki, hangisinin finiş hattını önce geçtiği bir türlü anlaşılamayınca iş olay sırasında çekilen fotograf tespitlerine kaldı, bu şekilde bir ispat bulunmaya çalışıldı. Yine de bu yakın çekim fotograflardan aradaki kıl payı görülemedi ve her iki takımın da yarışı 8. bitirdigine Yarış Komitesi tarafından karar verildi. Böylece iki takıma da yarışı aynı anda bitirdikleri için 5’er puan verilecek.

Olayı GREAT Britain mürettebatından Pip O’Sullivan şöyle açıkladı, “İnanilmaz bir olaydı, Sydney’e iyice yaklaşmıştık. Sydney Heads’den Sydney Limanına doğru döndüğümüzde birdenbire karşımıza Nasdaq çıktı, gözlerimize inanamadık. Nasdaq hatta önümüze geçti, binlerce mil yol aldıktan sonra bunun başımıza gelmesini bir türlü anlayamadık.”

Böylece çok çekişmeli bir yarış daha sona erdi.





Bunları da sevebilirsiniz