Bir Araştırmaya Göre, Listelerin Zirvesindeki Video Oyunlarında Uyuşturucu Kullanımları Gerçeğe Aykırı Tasvir Ediliyor

Özgün Başlık: Top video games depict unrealistic drugs use says study


Yazar: Dave Lee


Kaynak: http://www.bbc.com/news/technology-42808573


Çok satan video oyunlarındaki gerçek ve uydurma uyuşturucular hakkındaki bir araştırma, zararlı narkotik maddelerin karakterlere nasıl alışılmadık güç ve sağlık takviyesi verdiğine dikkat çekti.


Rapor ayrıca oyuncuların yeni ve gelişmiş beceriler kazanmak için uyuşturucu kokteylleri hazırlamaya nasıl sıklıkla teşvik edildiğini detaylandırıyor.


Araştırma, bir bağımlılık farkındalık organizasyonu olan Archstone tarafından yapıldı.


Çalışma velilerin, çocuklarının ne oynadıkları ve öğrendikleri konusunda dikkatli olması gerektiğini söylüyor.


“Amerika Birleşik Devletleri’nde oyunlara yaş ve içerik derecelendirmesi saptayan, The Entertainment Software Rating Board (ESRB)” [Eğlence Yazılımı Derecelendirme Kurulu] uyuşturucularla ilgili yönlendirmesinden memnun olduğunu ifade ediyor.


Bir kadın sözcü, “ESRB’nin sağlıklı derecelendirme bildirim süreci, ebeveynlerin, çocukları ve aileleri için hangi oyun ve uygulamaların uygun olduğuna karar vermek adına farkında olduğu, düzenli olarak kullandığı ve güvendiği kesin, detaylı ve güvenilir tasnif bilgisi sağlıyor.” şeklinde konuştu.


Mario mantarlarla kendisine güç takviyesi yaptığından beri, uyuşturucu kullanımına göndermeler sıradanlaştı; fakat oyunlar ve onları oynayan oyuncular olgunlaştıkça, zihin ve beden değiştirici maddelerin kullanımındaki tasvirler de aynı kaderi paylaştı.


Archstone raporunda “İster nahoş bir gerçekçilikle ister gına getirici bir kalitesizlikte olsun, uyuşturucular video oyunlarında kalacak gibi görünüyor” diyerek durumu kabullendiğini belirtiyor.


Organizasyon [Archstone], Palm Beach, Florida merkezli bir uyuşturucu tedavi merkezi işletmekte.


Organizasyonun lideri Logan Freedman, her konsolun en çok satan 100 oyununu aldı ve bunların uyuşturucu kullanımı içerenlerini, bu maddeler ister opioidler gibi gerçek dünyada bulunsunlar ister Grand Theft Auto’da bulunan Spank gibi kurgusal uyuşturuculardan olsunlar, inceledi.


Araştırma ortaya çıkardı ki uyuşturucu kullanımı bulunan oyunların % 61’lik çoğunluğu, gerçek dünyadaki adları kullanıyor. Ve birçok durumda da, kurgusal uyuşturucular gerçeklerinin bariz birer kopyalarıydı.


Buna bir örnek 2011’de yayımlanan bir aksiyon oyunu Skyrim’de bir uyuşturucu olan Skooma.


“Bu bir kristal. Cam bir pipodan içiyorsunuz ve sonrasında yoksunluk yaşıyorsunuz.” diye açıklıyor Freedman, taş kokain ile benzerliklere dikkat çekerek.


Filmde olduğu gibi, video oyunlarında da uyuşturucu kullanımı oyun geliştiricilerin gerçekçi deneyimler üretmesi açısından anlaşılabilir bir istek olabilir.


Fakat bu uyuşturucuların etkileri pek de gerçek hayatta olduğu gibi değil.


Araştırma ekibi tarafından gözlemlenen durumların %32’sinde uyuşturucular bir güç takviyesi olarak etki gösterirken, %28’i karakterlerin canını artırdı.


Çoklu Uyarıcılar


Diğer örneklerde ise sıklıkla oyuncular uyuşturucuları birleştirerek yararlı etkiler meydana getirebiliyorlardı.


Raporda şöyle belirtiliyor: “En yaygın uyuşturucu kombinasyonu mu? Çoklu uyarıcılar. Baktığımız oyunların çeyreğinden fazlası birden fazla uyarıcı içeriyordu.


“Uyanık kalmak, enerji toplamak ve kafa bulmak için kullanılan uyarıcılar son derece bağımlılık yapıcı.


“Alışılagelmiş örnekleri arasında kokain, taş kokain ve metamfetamin bulunmakta.”


Bununla beraber, Freedman, Fallout serisi gibi çeşitli oyunların hikâyesi ilerledikçe uyuşturucuların olumsuz etkilerini gösterdiğinin altını çiziyor.


Derecelendirme Sistemi


ESRB BBC’ye çocuklarına oyun alan ebeveynlere sunduğu rehberliği belirlerken madde kullanımı bağlamını değerlendirmede epey zaman harcadığını söyledi.


“ESRB derecelendirme sistemi; ödül sistemi, sıklık ve oyuncunun kontrolünün mertebesi gibi interaktif gerece yönelik pek çok faktörü değerlendirmeye alıyor.” diye ekledi.


“Bu yüzden, bir yerde sağlık paketi gibi bir şeyin sadece bulunması oyunun derecelendirme anlamında kısıtlanmasıyla sonuçlanmayabilir.


“Ancak, uyuşturucuların oyunda göründüğü bağlam değerlendirildiğinde, uyuşturucu göndermesi uyarısı ya da uyuşturucu kullanımı bulunduğuna dair tanımlamayla, ESRB kısıtlayıcı bir sınıflandırmada bulunabiliyor.”


Raporun yazarları herhangi bir biçimde oyunların değiştirilmesi çağrısında bulunmuyor.


Freedman “İş daha çok ebeveynlere ve çocuklarının ne oynadığında bitiyor,” diye sözünü sonlandırıyor.


“Bunlar yetişkinler için yapılmış, kutuda doğrudan (böyle) yazıyor.”

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın