2017- 2018 Clipper Dünya Turu Yarışları 3. Etap

4,754 deniz mili tutan dünyanın en uzun dünya turu yarışı olan Clipper yarışlarınri Güney Okyanus etapları belki de bütün yarışların içinde Güney Okyanusunun meşhur 40 – 50 knotlara varan deli rüzgarlarıyla ve yüksek dalgalarıyla, okyanusun akıl almaz tehlikeleriyle en çok yarışmacıların sinirlerini ve cesaretlerini sınayan bölüm.


Geçtiğimiz Ekim ayında Amerika kıtasından Afrika kıtasına yarışan Clipper filosu 2. Etabını Güney Afrika’nın Capetown şehrinde bitirdi. Capetown daha önce de Clipper yarışlarına 9 kere evsahipligi yapmıştı. Büyük şölenlerle karşılanan filo törenle yarış ödüllerini aldı, burada 3. Etap için hazırlıklarını tamamladı. Yarışa yeni katılacaklar takımlarını buldu.


Yarış sonuçları 1. Etap ceza puanları da dahil edilerek açıklandı. Bu açıklamaya göre takımların toplam puan sonuçları şöyle

  1. DARE TO LEAD 31

  2. GREENINGS 25

  3. GREAT BRITAIN 24

  4. QINGDAO 21

  5. SANYA SERENITY COAST 19

  6. GARMIN 16

  7. VISIT SEATTLE 14

  8. LIVERPOOL 2018 14

  9. PSP LOGISTICS 11

  10. HOTELPLANNER.COM 10

  11. NASDAQ 6

  12. UNICEF 5


Evet biliyorum, bu sonuçlara hayret edeceksiniz ve “Greenings büyük bir başarı göstererek Clipper Dünya Turu yarışlarının ilk ikisini kazanmasına rağmen neden birinci sıraya oturamadı” diyeceksiniz. Açıklayayım, ilk neden aldığı ceza puanları, Greenings 1. yarıştan 2 ceza puanı aldı, bu tabii ki durumunu etkiledi, ama esas neden alışık olmadığımız yeni Joker Kartı Kullanma olayı. Dare To Lead takımı 2. Etapta aldığı Joker Kartı hakkını kullanma kararıyla bu yarış sonunda aldığı bütün puanları ikiye katladı ve Greenings’in yerine birinci sıraya atladı. Yarış sonuçları hesaplarına bir çok etken dahil edilince, hep sonuçlar gördüğünüz gibi şaşırtıcı oluyor.


2017-2018 Clipper Dünya Turu Yarışı Afrika kıtasından Avustralya kıtasına olan en zorlu 3. Etabını Kasım ayında gerçekleştirdi. 31 Ekim’de Capetown’dan başlayan DELL LATITUDE RUGGED RACE yarışı Kasım ayı sonunda Avustralya’nın batısında Fremantle kentinde sona erdi.


3. ETAP YARIŞI DELL LATITUDE RUGGED RACE

TABLE BAY KÖRFEZİNDEN START ALIYOR




3. ETAP DELL LATITUDE RUGGED RACE Yarışı yerel saatle 14.00 sularında filonun şehir kıyısı boyunca çok renkli bir geçit yapmasıyla başladı. Bütün destekleyiciler ve halk kıyı boyunca Clipper filosunun geçişini selamladı.

Ilk start hattını geçen takım Güney Afrika’nın sponsor olduğu ve Capetown’li Kaptan Dale Smyth’in takımı Dare To Lead oldu. Kaptan Smyth raporunda “ Aslında Masa Koyunda ilk başlangıcımız biraz talihsiz oldu, balon açmıştık ve sürekli değişen rüzgar yüzünden balonu sardırdık. Büyük bir hızla onu indirip diğer balonu onun yerine açtık ve hız aldık, tam istediğimiz kuzeybatı rüzgarını alarak güneye seyrettik” dedi. Hemen arkasında en genç kadın kaptan Nikki Henderson’un liderliğindeki Visit Seattle, onun arkasında eski yarışlarda Derry-Londonderry’nin kaptanı Conall Morrison liderliğindeki HotelPlanner.com start aldılar.Daha sonra PSP Logistics ise 1 mil geride üçüncü sırada yer aldı. Gece sıralarında bir deniz kaplumbağasına takılan tekne bir süre yavaşlamak zorunda kaldı. Sanya Serenity Coast start hattının olduğu Masa Koyu’nda şamandıradan sonra ilk balonu açan takım oldu.

Yarış başlar başlamaz, Greenings ve Qingdao Joker Kartı kullanacaklarını açıkladılar. Böylece bu iki takım Fremantle’e vardıklarında aldıkları bütün puanlar ikiye katlanacak. Greenings geçici kaptanı Andy Woodruff iki yarışı kazandıktan sonra güvenlerinin tam olarak oturduğunu, takımın bu yüzden Joker kartı hakkını kullanmaya hazır olduğunu açıkladı. Takımların hareketleri gece yarısından sonra yavaşladı. İlerleyen saatlerde Sanya Serenity Coast takımı Dare To Lead takımına 28 mil fark atarak liderliği kaptı. Kaptanları Wendy Tuck “Ne müthiş bir start yaptık, takım ilk 18 saat müthiş bir hızla hareket etti, rüzgar hafifti başlangıçta ama birkaç saat sonra rüzgar etrafımızda dolanmaya başladı, yelkenler bir aşağı bir yukarı alındı, herkes çok çalıştı“ dedi. Rüzgarın yavaşlamasıyla filo çok sık aralıklarla seyretmeye devam etti. Liverpool 2018’in PSP Logistics’in hemen 9 mil gerisinde ilerlerken, Garmin 6. sırada bulunuyordu. Visit Seattle ve Qingdao tekneleri Clifton Körfezi’nde bir süre rüzgar olmamasından dolayı takılıp kaldılar. Daha sonra rüzgarın tekrar gelmesiyle seyirlerine devam ettiler. 7. Sırada seyreden GREAT Britain Kaptanı Andy Burns “Son 18 saatte ilerleyebilmek için 2. Yarışta kullandığımız bütün yelkenleri sürekli değişen rüzgarlar yüzünden bir günde hepsini kullanmış olduk. Liverpool 2018 ve Hotel Planner.com ikisi de biri 500 metre önümüzde diğeri 500 metre gerimizde, birbirimizi takip halindeyiz, bu yarış oldukça hararetli geçiyor. “ dedi. Bu arada Unicef 87 mil geride 11. sırada ilerliyordu.



GREENINGS KARAYA OTURDU


Clipper filosu 31 Ekim günü start hattını geçip yarışa başladıktan saatler sonra gece 23 40 yerel saatinde Greenings CV24 teknesi Cape Yarımadasının batısında Cape Town ve Cape Point arasında tam ortada karaya oturdu. Greenings’e en yakın olan tekne Unicef Yarış Komitesi Başkanı Mark Light’ın talimatıyla derhal yarışı bırakarak yardım için kaza mahaline yöneldi. Güney Afrika NSRI National Sea Rescue Institute daha önce kaza yerine ulaşarak kayalıklarda yan yatan tekneyi güvenli bir operasyonla boşalttı. Kazada yaralanan olmadığı anlaşıldı. Unicef teknesi tekrar yarışa dönme talimatını alarak geri döndü. Bütün mürettebat Capetown’a taşınarak otele yerleştirildi. Clipper Yarış Komitesi Başkanı Mark Light ve kurucu Sir Robin Knox Johnston hemen olayı araştırmaya başladılar.


RÜZGAR AZALIYOR, MÜRETTEBATTA HAYAL KIRIKLIĞI

2. ve 3. günde ROARING FORTIES , Kükreyen 40’lar diye anılan büyük dalgalar ve 40 knot üstü rüzgarlar beklenirken tam tersine rüzgar giderek azalmaya başladı. Rüzgar bulma çabasıyla teknelerin bir kısmı iyice güneye, bir kısmı kuzeydoğuya seyretmeye, bir kısmı da seyir hattı üzerinde kalmaya çalıştı. Böylece birbirine yakın seyreden bütün teknelerin araları yavaş yavaş açıldı.

6. sırada seyreden Visit Seattle Kaptanı Nikki Henderson “ Herkes bu yarışa Güney Okyanusunun deliliğini tatmak için yazıldı, büyük dalgalar, deli bir rüzgar, heyecan, … beklenti bu, ama şu anda hicbiri yok. Rüzgar deliklerinden nefret ediyorlar. Ben de aynı fikirdeyim, Liverpool’dan beri yaşadıklamızdan sonra bu durum en son tercihim olur ” dedi. PSP Logistics Kaptanı Matt Mitchell hafif rüzgar şartlarına artık uyum sağladıklarını, korktukları gibi olmadığını ve sallantıdan hemen hemen hiç kimsenin deniz tutması geçirmediğini söyledi.


RÜZGAR GELDİ AMA …


Herkesin duası tuttu herhalde, hava tekrar topladı ve beklenilen rüzgarlar geldi ancak Sanya Serenity Coast’un söylediklerinden pek de memnun kalınmadığı anlaşılıyor, “Beklenilen rüzgar nihayet geldi ama nereden geldiği de çok önemli. Bu sefer de gitmek istediğimiz yöne seyretmemizi zorlaştırıyor. Rüzgar çok kuvvetli. Güvertede durmak çok zor ancak herşey kontrol altında”. Unicef ve PSP Logistics yarış seyir hattı üzerinde ilerliyorlar. Son 24 saatte PSP Logistics ikinci durumda iken, Unicef altıncı sıradan üçüncü sıraya ilerleyerek onun arkasına geçti. Visit Seatle kaptanı Nikki Henderson “ Dünkü hayal kırıklığımız geçti, şimdi çok sert bir hava var, daha dün rüzgarsızlıktan satranç oynar gibiydik. Bugün öğleden sonra iyice hava esmeye başladı ama olabilecek en kötü yönden esiyor, bu yüzden habire yelken çeşitlerini deniyoruz. Son 24 saatte 11 tane olan yelkenimizden 9’ unu da denedik. Dare To Lead takımıyla kapışma halindeyiz, kedi fare oyunu oynuyormuşuz gibi eğlenceli, ama son birkaç saattir onları yakalayamıyoruz, galiba bu savaşı onlara bırakacağız” dedi.


GREENINGS TEKNESİ YARIŞTAN ÇEKİLİYOR


Yarışın ilk günü karaya oturan Greenings teknesi teknelerinin büyük hasar görmesi yüzünden yarıştan çekildi. Bunun üzerine mürettebat için bir çözüm araştırıldı. Mürettebatın bir kısmının bir yaralıyı karaya çıkaracak olan Hotelplanner.com’a dahil edilmesi kararlaştırıldı. HotelPlanner.com mürettebatından 59 yaşındaki Greg Adams güvertede kolu üzerine düşmüş, kafasını çarpmış ve kolunu kırmıştı. Bunun üzerine derhal onu tedavi görmesi için karaya çıkarmak üzere HotelPlanner.com kaptanı Corall Morrison yarışa ara vererek Port Elizabeth’e dümen kırdı. Greenings takımından 6 kişi Jemma Cowley, Jenny Hall, Jeremy Hill, Paul Stevens, Jor Freemanve Janette Potgieter de Capetown’dan Port Elizabeth’e uçarak onlara ertesi gün katıldılar. HotelPlanner.com Kaptanı Greg Adams, “mürettebatımızdan çok değerli ve deneyimli bir arkadaşımızı karaya çıkardık, ama yerine 6 kişi daha kazandık, çoğunu eğitimden ve diğer etkinliklerden yakınen tanıyoruz, çok mutluyuz. Yarışa birlikte devam edeceğiz” dedi. Katılanlar ise kazadan sonra hepsi tekrar yarışa katılabilmenin heyecanını yaşadıklarını, aslında bu durumu beklemediklerini, şimdi çok memnun olduklarını bildirdiler. Geride kalan Greenings mürettebatı için de yakında bir çözüm bulunacak mutlaka.



BORALAR FİLOYU SINIYOR


6 Kasımda yarışın 6. gününde hava şartları iyice sertleşerek zaman zaman yağmurla karışık ufak boralar yaratmaya ve filoyu zorlamaya başladı. Hava şartlarının değişmesiyle, yer yer hava değişiklikleri yaşanmasıyla birlikte filodaki takımların da sıralamaları tamamen değişti. Sanya Serenity Coast liderliğini korurken, Dare To Lead bir gecede PSP Logistics’in önüne geçerek beşinci sıradan ikinci sıraya fırladı, Visit Seattle dördüncü sıraya geçti ama Liverpool 2018 bir boraya yakalanarak büyük bir darbe yedi ve üçüncülükten beşinciliğe düştü. Kaptanları Lance Shepherd, “Çok güzel bir seyrin ardından boraya yakalandık, bora sırasında teknenin açısı çok harekete imkan vermese de teknenin yüksek tarafından zorlukla da olsa geçerek herkes yerini aldı, inanilmaz bir şekilde borayı sağsalim atlattık, yaralan yok, herkes sağlam, ama iyi bir pozisyonda giderken şimdi durumumuz birden değişti.“ Bora aynı şekilde altıncı sırada ilerleyen Garmin takımını da etkiledi. Kaptan Gaetan Thomas “Rüzgar 100 derece döndü ve 30 saniyede hızı 44 knota ulaştı. Hemen yelkeni indirdik ama ne yazıkki balon kendi etrafında birkaç kere sardı. Başüstünde harika bir takım çalışması gerçekleştirerek güvenle balonu indirdik.”

Yedinci sıradaki GREAT Britain ve sekizinci sıradaki Qingdao yarışta Joker kartını oynayacaklarını açıklamışlardı, iyice güneye doğru seyir halindeydiler. Yine güneye doğru ilerleyen dokuzuncu sıradaki Unicef kaptanı raporunda havanın giderek soğuduğunu, herkesin tek parça sarı giysilerini soğuk ve nemli havadan korunmak için kullanmaya başladıklarını anlattı. HotelPlanner.com da yeni mürettebatıyla birlikte yol almaya devam etti.


YİNE RÜZGAR BOŞLUĞU


7. günde filoyu yine rüzgar boşluğu yakaladı. Filo rüzgarüstü seyir yapmaya başladı. Avustralya’ya giderken olması beklenilen rüzgar altı yelken şartları yine ortadan kalktı. Fermantle’ye daha 3500 mil varken, Sanya Serenity Coast en önde, arkasında ikinci Dare To Lead, üçüncü PSP Logistics ilerken, doğal olarak ilk rüzgar boşluğundan kurtulan Sanya Serenity Coast teknesi oldu.

8. gün rüzgar üstü yelken yapan filo yavaş yavaş ilerlemeye devam etti. PSP Logistics kaptanı 10 knot hız yapabildiklerini bildirdi. Havanın giderek soğumasıyla takımlar soğuk havada yelken deneyimi geçirdi, rüzgar az olduğundan güvertede yapacak fazla iş olmadığından mürettebatın çoğunluğu alt kamaralarda kaldı.

9. gün PSP Logistics güney yönünde ısrarla ilerledi ve neredeyse yarışın başından beri liderliği bırakmayan Sanya Serenity Coast’un 32 deniz mili önüne geçmeyi başardı. Bu durumu kendileri açısından açıklayan Sanya Serenity Coast Kaptanı Wendy Tuck “Kaybımız dün başladı, kötü bir tramola yaptık başka deyişle yanlış yöne geriye döndük ama bunu yapmak zorundaydık. Kuzeye doğru gitmeye devam etseydik tam alçak basınç sisteminin ortasına düşecektik ve kafadan gelen rüzgarla boğuşacaktık, bunu yapmak istemedik, geriye dönerek istediğimiz yöne gidebileceğimiz noktaya geldik. “ Takımların kaptanları gün boyu rüzgarın toplamaya başladığını ve iyice arttığını belirttiler. Bu durumdan raporlarında bütün teknelerin faydalanacağını, biraz daha hızlı yol alma şansları olacağını belirttiler.

10. gün PSP Logistic hala en önde ilerlemekteydi ve Scoring Gate’e ilk varacak o olacaktı. PSP Logistics için en büyük tehdit amaçları Scoring Gate’e ulaşmak olan beşinci sıradaki Sanya Serenity Coast’tan gelebilirdi. Arkasından gelen Visit Seattle temkinle ilerlemekteydi. Meteoroloji uzmanı Simon Rowell o gün alçak basıncın yerleşmeye başladığını, güneydekilerin bu sistemin kıyısında kalacaklarını, Jet akıntısının da güneye doğru aktığını ve böylece güneydeki tekneleri çok değişken hava koşullarının beklediğini haber verdi ama hiç olmazsa rüzgar kafadan gelmeyecekti.



SCORING GATE PUANLARI İÇİN KAPIŞMA BAŞLADI


PSP Logistics, Qingdao, Sanya Serenity Coast en önde giderek Scoring Gate puanlarını toplamak için yarıştılar. Beşinci sıradaki Unicef, altıncı Liverpool 2018 ve yedinci GREAT Britain gibi güneye doğru gidenler balonlarını açarak keyifli bir seyir yaparken lider grup tam tersine kafadan esen rüzgarla ilerlemeye gayret ediyordu. Sekizinci sıradaki Dare To Lead kaptanı Dale Smyth, “Rüzgar bizi istemediğimiz yönlere gitmeye zorluyor, bu rüzgar değişmezse işimiz çok zor, aksi takdirde geriye doğru gideceğiz, güneye dümen kıracağız. ”dedi. Dokuzuncu sıradaki NASDAQ ise Remembrance Sunday gününü geçmişte kaybedilen ve zorluklar yaşayanlar anısına Kaptan Rob Graham ile kısa bir tören düzenlediler ve sabah 11.00 de sessiz saygı durusunda bulundular. Başlangıçtaki iyi pozisyonunun aksine Garmin onuncu sırada seyrediyor ama morallerini bozmuyorlar, daha yarışın bitmesine çok var diyorlar.


SCORING GATE ŞAMPİYONU SANYA SERENITY COAST TAKIMI


11. gün sürprizli oldu. Her ne kadar PSP Logistics en önde gidiyorsa da son dakikada kimin Scoring Gate puanını alabileceği belli olmayacaktı. Bir gecede Sanya Serenity Coast büyük bir atak yaparak liderligi tekrar ele geçirdi ve UTC 21.03 de Scoring Gate hattının kuzey ucundan geçerek 3 puan almayı başardı.

Böylece PSP Logistics ikinci sıraya düştü ama yine de 2 puan elde etti. Qingdao üçüncü sırada ilerlerken 30 deniz mili arkasından GREAT Britain geliyordu, onunla sıkı bir mücadeleden sonra Qingdao son kalan 1 Scoring Gate puanını almaya hak kazandı. Geçen yarışta da aynı şekilde 1 puan almıştı. Visit Seattle ikincilikten yedinci sıraya Liverpool 2018 ve Dare To Lead’in arkasına düştü. Unicef sekizinci olarak ilerlerken, Garminle arasında 30 deniz mili bıraktı. HotelPlanner.com sonlarda seyrederken yüksek basınç sistemine yaklaştı ve rüzgar boşluguna yakalandı.


RÜZGARALTI SEYRİ BAŞLIYOR


Yarışın 12. gününde gece vakti rüzgar değişmeye ve gürlemeye başladı. Güneydekiler için iyi seyir yapma zamanı geldi. Visit Seattle keyiflerini kaçıran rüzgar deliginden kurtulur kurtulmaz dördüncü sıraya oturdu ve daha güneye dümen kırdı. Bu arada PSP Logistics, Qingdao ve Sanya Serenity Coast ilk 3 pozisyonu korumaya devam ettiler. Hala kafadan gelen rüzgarla mücadele eden önderler, daha güneydekilerinin rüzgaltı koşullarını yakında yakalayacaklarını umut ettiklerini raporlarında belirttiler.







FİLOYU RÜZGAR ŞAŞIRTIYOR

Yarışın ikinci yarısında 13. Günü PSP Logistics hala lider pozisyonundayken, Visit Seattle iyi bir ilerleme yaparak 33 mil arkasına geçti. Sürekli değişen rüzgar filoyu şaşırtmaya devam etti. Visit Seattle Kaptanı Matt Michell rapounda , ”Rüzgarın hızı bir inip bir çıkıyor, gece 20 knottan 2 knota kadar düşüp tekrar çıkmaya başladı. Şu anda hızımız 2,5 knot civarında, biraz moralimiz bozuk, diğer rakiplerimizin de aynı durumda olduklarını umuyoruz, böylelikle çok gerilerde kalmayız. “

PSP Logistics’in en yakın rakipleri Qingdao ve GREAT Britain de hızlarını kaybederek bir rüzgar deliğinde kaldılar. Qingdao Kaptanı Chris Kobusch “bu durum hiç Güney Okyanus seyrine benzemedi. 3 saattir olduğumuz yerde duruyoruz, 2 knotluk akıntıyla sürükleniyoruz. Yelkenlerimiz oradan oraya savrulup duruyor. Sonumuzu göremiyoruz. “ dedi. Kuzeydekiler rüzgarın yönünden sıkıntı çekerken, güneydekiler de rüzgarsızlıktan zordaydılar.

Yarışa ara verip devam eden HotelPlanner.com Kaptanı Conall Morrison, 11 knot hız yaptıklarını ve Rottnest adasının açığından geçtiklerini bildirdi, daha önlerinde 3225 deniz mili olduğunu söyledi.


REDRESS ÖDÜLÜ


Yarışın 14. Gününde Yarış Komitesinden Unicef takımına CV24 Teknesi karaya oturduğunda onlara yardım için gittiği süreyi geri iade edilerek Redress 2 saat 33 dakika ödülü verildigi açıklandı. Redress ödülü, Yarış Komitesi tarafından teknelerden herhangi birinin bir Clipper teknesine veya herhangi bir deniz taşıtına gerektiğinde yardım etmesi olayında kullanılıyor. Bu ödül, Clipper Yarış Talimatlarının 24.d maddesinde açıklanıyor.


BALONLAR AÇILIYOR

Fremantle’a varmaya, Dell Lattitude Rugged Race Yarışının bitmesine 2400 deniz mili kala nihayet bekleme süresi bitti ve Batıdan esen rüzgarla filoda balonlar dolmaya başladı. Filonun kuzeyinde seyretmekte olan Sanya Serenity Coast liderlikte kalmaya devam ederken Kaptanları Wendy Tuck, daha henüz balon açacak durumları olmadığını ama yine de Yankee yelkeninin ilk defa iyice dolduğunu, ana yelkenin tamaminin açık olduğunu ve çok iyi yelken seyri yaptıklarını raporunda anlattı. Dare To Lead ve Liverpool 2018 dördüncü ve beşinci sırada iyice kuzeyde kaldılar, Liverpool 2018 Kaptanı Lance Shepherd kinayeli bir çıkış yaptı, “THE WORLD IS FLAT! Dünya düz! Galilenin aksine, denizcilerin sonunda aşağı düşecekleri kesin, teknemiz düz, hiç rüzgar yok ve bunun sonucunu biz ödeyeceğiz. “ Daha ilerde güneye doğru Qingdao ve GREAT Britain altıncı ve yedinci sıradayken çok güzel havadan yararlandılar, balonlarını açıp denizcileri dümene geçirdiler. Dalgalarda kayarak ilerlerken büyük hız da yapabildiler. Garmin ve Unicef sekizinci ve dokuzuncu sıralarda hala rüzgar bekliyorlardı. Onuncu ve onbirinci sırada Nasdaq ve HotelPlanner.com kuzey batı rüzgarlarını alarak ilerliyorlardı. Güneyde kalan takımlar 50 knotlara varan rüzgar serpintileri yaşadılar.


HIZLI RÜZGARALTI ŞARTLARI YERİNİ DEĞİŞEN RÜZGARLARA BIRAKTI


Fremantle’ye 2000 deniz mili kala 15. günde Sanya Serenity Coast liderlikte devam etti. Zaman zaman balon da açabildiklerini, yine de iyi yol aldıklarını bildirdiler. PSP Logistics ikinci sırada seyretti. Kaptanları Matt Mitchell rüzgarın yavaşlamasından dolayı kötümser olmadıklarını, havanın kuzey batıdan gelen rüzgarla hemen tekrar toplayacağını ve hatta kuvvetli eseceğini tahmin ettiklerini söyledi. 24 saatte Dare To Lead takımı Visit Seattle’I geçerek üçüncü sıraya oturdu. GREAT Brİtain Kaptanı Andy Burns, “ 24 saatte 40 knottan 0 knota düştük, rüzgaraltı keyfimiz birden bitti.” Dedi.


Yarışın 16. Günü öncüler için güzel bir gündü.Sanya Serenity Coast’un gidecek 1720 deniz mili kaldı. Kaptanları Wendy Tuck iklimin yumuşadığını havanın ılıklaştığını, ama güzel bir rüzgarla yelken seyri yaptıklarını ancak rüzgarın daha neler yapacağını bilemediklerini söyledi. Takım dünyanın karaya en uzak adalarından biri olan ve deniz kuşlarının yumurtladıkları Saint Paul adasının yakınından geçti. PSP Logistics ikinci sıradaydı ve Dare To Lead takımı üçüncü sırada takip ediyordu.


17. günde herkesin umutla bekledigi rüzgaraltı seyir şartları oluştu ve Elliott Brown OCEAN SPRINT için herkes kollarını sıvadı. Önderlikte bir değişim yaşanmadı, Sanya Serenity Coast birincilikte 75 deniz mili PSP Logistics takımının önünde seyretti. Visit Seattle üçüncü pozisyona yükseldi, onu Joker kartı oynayan Qingdao takip etti.

Diger takımların pozisyonlarında bir fark olmadı.


DENİZE ADAM DÜŞTÜ… ÖLÜMLE SONUÇLANDI


Yarışın 19. Günü bütün filo CV 30 GREAT Britain teknesinde bir ölüm vakasının duyurusuyla sarsıldı.

Ingiltere’nin Bristol kentinden emekli Simon Speirs 60 yaşında deneyimli bir denizciydi. Avustralya’ya 1500 deniz mili kala olan olayda , CV 30 teknesi Ğüney Okyanusundan Hint Okyanusuna doğru yaklaşmaktaydı.

18 Kasım Çumartesi günü 14.14 yerel saatte büyük fırtına sırasında can yeleği üzerindeyken ve güven bağı takılı durumdayken kuvvetli rüzgarın etkisiyle teknenin üzerinden denize savruldu. Olay olduğu sırada 20 knot rüzgar ve 40 knotlara ulaşan serpintiler vardı. Denize Adam Düştü komutuyla çok hızlı bir şekilde çalışan takım 36 dakikada Simon’u bularak geri tekneye aldı. Egitim görmüş 3 saglık uzmanı hemen ona CPR uyguladılar ancak Simon hayata döndürülemedi, boğulduğu tahmin ediliyor. Sir Robin, durumu araştıracaklarını söylerken, Simon’un bir hata yapmış olabileceğini sanmadığını, çok temkinli bir denizci olduğunu, belki de kullanılan güven bağlarının sağlamlığının araştırılması gerektigini söyledi. Bu ölüm olayı 21 yıllık CLIPPER yarışlarının tarihinde üçüncü ölüm vakası. Geçen yarış serisinde 2 ölüm vakası yaşanmıştı.

Simon Speirs sabah yerel saatle 9 (UTC 3.00) da törenle denize verildi. Bütün yarış tekneleri saygı duruşunda bulundu. Denizci arkadaşları düşüncelerinde bu korkunç olay olmak üzere deniz üstündeki yaşantıları zor da olsa devam etti. Cok zor bir günden sonra GREAT Britain için de yarış devam etmeliydi, onlar da digerleri gibi yollarına koyuldular.

Sanya Serenity Coast liderlikte seyrediyordu ancak yüksek basınç sistemi hafif rüzgarları da beraberinde getirerek filonun ilerlemesini tehdit etmeye başladı. PSP Logistics liderin 200 mil gerisinde hala ikinci pozisyondaydı. Kaptanları Matt Mitchell Ocean Sprint bittikten sonra fırtınaya yakalandıklarını , daha sonra güneşin çıktığını ve balonlarını açarak epey yol aldıklarını bildirdi. Visit Seattle ise PSP Logistics’in tam kıçında 10 mil gerisindeydi. Diger pozisyonlardaki teknelerde gece boyunca iyi yol aldılar.


20. günde acı olay üzerine filoda birçok mesajlaşmalar gerçekleşti. GREAT Britain takımındaki arkadaşlarının morallerini yükseltebilmek için herkes mesaj yolladı, Simon Spiers’in de ailesine bassaglığı mesajları iletildi. Bunlar yapılırken, filoda hala balon kullanan tekneler iyi yol alıyorlardı. Bunlardan Qingdao Kaptanı Chris Kobusch “Hala balonla seyrediyoruz, ama yavaş yavaş kuvvetli rüzgarlar azalıyor, yüksek basınç sisteminin ortasına doğru ilerliyoruz. Herhalde yakında bir rüzgar deligine düşeceğiz. “ dedi.


ELLIOT BROWN OCEON SPRINT SONUÇLARI AÇIKLANDI


Yarış bütün hızıyla devam ederken 22. Günde Elliot Brown Ocean Sprint sonuçları açıklandı. OCEAN SPRINT’I en son geçen HotelPlanner.com oldu. Bütün yarış teknelerinin geçiş süreleri hesaplandıktan sonra, en hızlı geçiş zamanının 26 saat 44 dakika olduğu bildirildi. Onbirinci pozisyonda olmasına ragmen HotelPlanner.com en hızlı zamanı gerçekleştirerek 3 puanı aldı. Kaptanları Conall Morrison raporunda bu sonuçtan çok mutlu olduklarını ve takımlarına yeni katılan Greenings mürettebatının onlara yeni bir güç kazandırdığı için onlara teşekkür ettigini bildirdi. Visit Seattle da 27 saat 04 dakika geçiş hızı yaparak ikinci puanı haketti. PSP Logistics ise 29 saat ve 39 dakikayla üçüncü tek puanı almaya hak kazandı.

Bunları da sevebilirsiniz