NATO’da Çalışan Türk Asıllılar Kimin Adamı?

Norveç’te düzenlenen ‘Trident Javelin’ adlı dijital NATO tatbikatı sırasında yapılan küstahlık herkesin tepkisini çekti.

Önce, tatbikatta görevli Norveçli bir teknisyenin Atatürk büstünü tatbikat sayfasına koyarak Atamızı ‘düşman’ ülkenin lideri olarak göstermesi, sonra da Türk asıllı Norveçli bir subayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına sahte sosyal medya hesabı açarak NATO aleyhine paylaşımlarda bulunması hepimizin sinirlerini hoplattı.

Adı geçen NATO tatbikatında görevli TSK subayları, olayın duyulması ile birlikte tatbikattan çekildi; Hükümet yazılı ve sözlü açıklamalarla olayı protesto etti; TSK, olayın kabul edilemez olduğunu söyledi; Muhalefet partilerinin tamamı olaya büyük tepki gösterdi…

Olayın boyutları büyüyünce, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye’den özür dileyen bir açıklama yapmakla kalmadı, Türkiye’den önüne kim çıksa ondan özür dilemeyi sürdürdü.

Stoltenberg elbette bunları söyleyerek Türkiye’nin gazını almaya çalışacaktı. Bu küstahlığın, çoğu NATO ülkeleri tarafından paylaşılan ortak bir duygu olduğunu elbette kabul etmeyecek, iki adım ileri, bir adım geri yöntemiyle kendisine düşen ‘rol’ü oynayacaktı.

Ama aynı Stoltenberg’in, olayın tamamen ‘bireysel’ bir hatadan kaynaklandığını iddia etmesi, aklımızla alay etmekten başka bir şey değil!

                                            KİMİN İŞİNE YARADI?

Bir olayın altında yatan nedenleri araştıranların kullandığı anahtar soru şudur: Bu olay kimin yararına, kimin işine yarıyor?

(Cicero, üstlendiği dava ile ilgili savunma hazırlarken, bu soruyu Latince olarak şöyle sorarmış; Cui Bono)  

Bir olaydan yarar sağlayacak kişi ya da kurum kim ise- kimi zaman perde arkasında olsa da- ona ulaşıldığında, olayın düğümünün çözülebileceği düşüncesi, bugün bile soruşturmalara yön vermektedir.

NATO olayında bu soruyu sormadan önce, Atatürk’ün heykelini dijital tatbikat sayfasındaki ‘düşman’ bölümüne ekleyen Norveçli teknisyen ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adını kullanan Norveçli subayın bunu neden yapmış olabileceklerini irdelemek gerekir.

NATO’da çalışan Norveçli bir teknisyen ya da subayın, yaşam koşulları herhalde oldukça iyidir ve zeka düzeyleri de normalin altında değildir!

Bu iki kişi, NATO tatbikatı gibi, çok sayıda NATO ülkesinin gözü önünde oynanan dijital bir harp oyununun içine girerek Türkiye’yi ayağa kaldıracak bir küstahlığı, sırf eğlence olsun diye yapabilirler mi? Böyle bir şey yaptıklarında işlerine son verilmesinin kaçınılmaz olduğunu bilmezler mi?

Başka bir soru daha; Nasıl oluyor da, bu iki Norveçli, aynı amaç doğrultusunda farklı işlevler üstlenerek, Mustafa Kemal Atatürk ile Erdoğan’ı aynı tablonun içinde bir araya getirebiliyor!

                            SORULAR İLGİNÇ YERE GÖTÜREBİLİR

Bir NATO tatbikatında, Büyük Atamızın kötü amaçlarla sayfalara taşınması kadar –içeride ne kadar kendisini eleştirirsek eleştirelim- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düşman ilan edilmesi de, hepimizin nefretini kazanmış can sıkıcı olaylardır.

Bunun altını çizdikten sonra, olayın sıcaklığı kaybolmadan bazı soruları sorarak bu olayın kime ya da kimlere yaradığını bulma yolunda sizlere ipuçları vermeye çalışalım;

1-     NATO’daki işlerine anında son verilen, Norveçli teknisyen ile Türk kökenli olduğu söylenen subayın zeka düzeyleri, başlarına gelebileceği öngöremeyecek kadar gerimiydi?

2-     Eğer zekaları normal ise- ki, NATO tatbikatında bilgisayarların başında yer aldıklarına göre öyledir- arkalarında, onlara bunu yaptıran bir gücün varlığından söz etmek yanlış olur mu?

3-     Kimse, olayın sıcaklığı nedeniyle ve tepkilerin paylaşıldığı bir ortamda yüksek sesle konuşamıyorsa da, şu soru sorulmaktadır; Atatürk ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, aynı olayın iki mağduru olarak yan yana getirmek, iki Norveçli memurun boyunu aşan bir olay değil mi?

4-     Son zamanlarda, Saray tarafından Atatürk’e gösterilen ‘tartışılır’ ilgi göz önüne alındığında, NATO’dan yapılan bu büyük densizlik, ‘Algı Yönetimi’ peşinde olanlara önemli bir şans vermiş midir?

5-     Bu Norveçli görevlilerin derinliğine araştırılması engellenmez ise, acaba bazı bilinen örgütlere ulaşmak mümkün olabilecek midir?

Bütün bunlara belki hemen yanıt bulmak kolay olmayacaktır. Kim bilir yıllar sonra; bir NATO görevlisi, Norveçli bir istihbaratçı, yurt dışında önemli görevlerde bulunan bir Türk, ya da ne bileyim bir FETÖ elemanı çıkacak ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in ‘bireysel hata’ olarak gösterdiği küstahlığın altında yatan gerçekleri açıklayacaktır.

Herkes farklı bir yere odaklanmış, MİT ya da Sayın Erdoğan’ın bu işte rolü olabileceğini düşünen yok galiba! Bir düşünün bakalım!

 


NATO GENEL SEKRETERİ TÜRKİYE’DEN ÖZÜR DİLEDİ

Kanada’da düzenlenen Halifaks Güvenlik Forumu’nda NATO Genel Sekreteri Jen Stoltenberg ve AB Bakanı Ömer Çelik bir araya geldi. Forumdan önce gerçekleşen görüşmede Bakan Çelik, NATO tatbikatındaki skandal ile ilgili olarak Türkiye’nin tepkisini bir kez daha NATO Genel Sekreterine iletti. Tepkilerin ardından Stoltenberg, konuyla ilgili olarak NATO adına Türkiye’den özür diledi.

Kanada’nın Halifax kentinde gerçekleşen forumda NATO tatbikatında Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşman liderler listesinde gösterilmesi, forumun ilk oturumunda yer aldı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg forumda olayı sonradan öğrendiğini, olayın bir hata olduğunu ve konu kendisine intikal edilir edilmez sorumlu kişinin görevinden alındığını söyledi. Olayın ardından derhal bir yazılı açıklama yaptığını belirten Stoltenberg, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu aradığını ve Genelkurmay Başkanı ile Halifaks’da görüşerek basın açıklamasındaki hususları kendisine tekrarladığını belirtti.

Forumdaki konuşmasında Türkiye’nin anahtar bir müttefik olduğunun altını çizen NATO Genel Sekreteri, Türkiye’nin sadece NATO için değil, tüm komşu bölgeler için önemli bir rol oynadığını vurguladı.


NATO: ERDOĞAN FOTOĞRAFINI SEÇEN SUBAY ORDUDAN ATILDI

NATO, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef tahtası olarak gösteren subayın Türkiye kökenli bir Norveçli olduğunu ve olayın ardından ordudan atıldığını, Mustafa Kemal Atatürk’ü seçen kişinin de teknisyen olduğunu açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, olay nedeniyle Türkiye’den özür diledi.

Öte yandan dün, Dubai’de Defense News’e konuşan ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi Grant, Türkiye’nin S-400’leri alması halinde NATO teknolojisine erişiminin kısıtlanacağını söyledi.

Bunları da sevebilirsiniz