5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ile İstanbul Medya Akademisi tarafından ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, bu yıl 5. yaşını kutluyor. 17-26 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen festivalde Brezilya’dan Hindistan’a, İran’dan Kırgızistan’a, 39 ülkeden toplam 107 film gösterildi.

Woody Allen ve George Clooney gibi usta isimlerin beklenen filmlerinin Türkiye prömiyerlerine ev sahipliği yapan festivalin konukları da heyecan uyandırdı. Festivalin Masterclass Programı’nda; Béla Tarr’ın yanı sıra, Macar sanat yönetmeni László Rajk ve “Lost”, “Prison Break”, “Fringe” gibi pek çok kült dizinin yönetmeni Bobby Roth, festival kapsamında İstanbul’a gelecek ve sinemaseverlere özel sinema dersi verecekler. Ayrıca, uluslararası yarışmada son filmi “Beyond The Clouds” ile yer alan Majid Majidi, filmin müziklerini yapan, “Slumdog Millionaire” ile Oscar kazanmış ünlü besteci A.R. Rahman ve Hindistan sinemasının önde gelen yapımcılarından Vibha Chopra yer aldı.

Festival, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Tören öncesi açıklama yapan Festival Başkanı Ogün Şanlıer, festivalde 102 ülkeden 3 bin 400’ün üzerinde uluslararası alanda film başvurusu aldıklarını söyledi.

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy da festivalin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyetini dile getirerek, “Uluslararası arenada yüzlerce filmin yanında, dünya sinemasının önemli isimlerini de gençlerimiz de buluşturarak, sinemamızın yarınlarına önemli katkılarda bulunuyor.” ifadesini kullandı.

Festivalin jüri üyelerinden yönetmen Derviş Zaim de festivalin beş yılda önemli bir mesafe kat ettiğini ve bunun da daha iyi yerlere gelme ihtimalinin göstergesi olduğunu aktardı.

Jüri üyelerinden oyuncu Aslı Tandoğan da “Şahane bir festivaldi gerçekten, içinde bulunduğum parçası olduğum için çok mutluyum. Ulusal olsun, uluslararası olsun, kısa film, uzun film, belgesel… O kadar çeşitliliği olan, çok güzel bir sürü etkinliği olan bir festivaldi. İstanbul’un her yerinde Büyükşehir Belediyesi’nin de sponsorluğunda çok şahane bir festival oldu. Gelecek seneyi de dört gözle bekliyorum ben.” değerlendirmesini yaptı.



5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali” kapsamında verilen ödüllerde, “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ne Macar yönetmen Bela Tarr layık görüldü. Ödülünü alan Tarr, yaptığı konuşmada, “Bir film çekmek üzere sabahın dördünde çekim mekanına gittiğinizde, her şey sessizdir, herkes üşür ama siz asla bunu düşünmezsiniz. İnsanlara bir şey söylemek zorunda olduğunuzu düşünürsünüz sadece. Dünyayı nasıl gördüğünüzü söylersiniz ve tabii ki güçlü olmanız gerekir. Bir de kendiniz olmalısınızdır. İşte ben de bunu yaptım, son 40 yıldır. Teşekkür ederim.” dedi.

Başkanlığını usta yönetmen Derviş Zaim’in yapacağı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde; yazar Ayfer Tunç, kurgucu Aylin Zoi Tinel, görüntü yönetmeni Feza Çaldıran ve oyuncu Yasemin Allen yer aldı.

“Snow”, “Children of Sarajevo” gibi filmleriyle tanıdığımız, Bosnalı ünlü kadın yönetmen Aida Begic’in başkanlığını üstleneceği Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde ise, oyuncu Daphné Patakia, festival profesyoneli Signe Zeilich-Jensen, sanat yönetmeni László Rajk, senarist ve yönetmen Zrinko Ogresta yer aldı.

Uluslararası Uzun Metraj Film Ödülleri kapsamında, Mecid Mecidi’nin yönettiği “Bulutların Ardında” “En İyi Film” ve “En İyi Erkek Oyuncu” ödüllerine değer bulundu. “En İyi Film” ödülü Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğü İdari İşler Müdürü Sabri Çelebioğlu tarafından takdim edildi. “En İyi Görüntü Yönetmeni” ödülü “Tüfek” filmiyle Glauco Firpo’ya, “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü Malaria’daki performansıyla Saghar Ghanaat’a, “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü “Bulutların Ardında”daki oyunculuğuyla Ishaan Khattar’a verildi. İranlı yönetmen Parviz Shahbazi’nin “Malaria” filmi, “En İyi Senaryo”, “En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film”, “En İyi Kadın Oyuncu” ve “En İyi Yönetmen” ödülünün sahibi oldu.

Yarışmanın ulusal bölümünde ise Andaç Haznedaroğlu’nun yönetmenliğini yaptığı “Misafir” filmi, “En İyi Ulusal Uzun Metraj Film” ve “En İyi Kurgu” ödüllerine değer bulundu. “En İyi Görüntü Yönetmeni” ödülü “Sarı Sıcak” filmiyle Marton Miklauzic’e, “En İyi Senaryo” ödülü “Bütün Saadetler Mümkündür” filmiyle Selman Kılıçaslan’a, “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü “İşe Yarar Bir Şey” filmiyle Öykü Karayel’e, “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü “Murtaza” filmiyle Cezmi Baskın’a, “En İyi Yönetmen” ödülü “İşe Yarar Bir Şey” filmiyle Pelin Esmer’e verildi.



“İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek” ödülünü “Küçük Papatya” filmiyle Nesip Khantürk, “Uluslararası Kısa Belgesel Yarışması” kapsamında “En İyi Belgesel Film” ödülünü “Büyük Dede” adlı yapım, “Ulusal Kısa Belgesel Yarışması” dalında “En İyi Kısa Belgesel Film” ödülünü ise “Menderes Kıyısında” adlı yapım aldı.

“Uluslararası Kısa Kurmaca Film Yarışması” dalında “En İyi Kısa Film” ödülü “Rötuş”a, “Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışması” dalında “En İyi Kısa Film” ödülü “Mutluluk”a, “Ahmet Uluçay Büyük Ödülü” ise “Sefiller” filmiyle yönetmen Ladj Ly’e takdim edildi.

5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali kapsamında bu yıl verilen “Bosphorus Film Lab/Pitching Digiflame Post Prodüksiyon Hizmet Ödülleri” de “Karıncalar” ve “Muhammed Ali” filmlerine layık görüldü.

“Güvercin” adlı yapım ise “5. UBFF Bosphorus Film Lab/Work in Progress Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü”nün sahibi oldu. “Bosphorus Film Lab/Pitching TRT Ortak Yapım Ödülü”nü de “Mavzer” filmiyle Fatih Özcan aldı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın