Dünya Basınından Türkiye / Amerika

The Washington Post

ABD ve Türkiye, Bozulan İttifakın İşareti Olan Seyahat Kısıtlamalarını Açıkladı

Erin Cunningham  ve  Kareem Fahim Tarafından, 8 Kasım 2017

ABD ile Türkiye arasındaki giderek zorlanan ittifak Pazar günü her iki hükümetin de aniden ülkeler arasındaki çoğunlukla turisttik olan vizeleri iptal etmesi ve NATO ortakları arasında giderek büyüyen bir kırılma yaşandığını açıklamasıyla, keskin bir düşüş yaşadı.


Kriz, Türkiye’deki başkent Ankara’daki ABD Büyükelçiliği tarafından Türkiye’deki diplomatik tesislerdeki tüm göçmen olmayan vize hizmetlerinin aniden askıya alınmasıyla başladı. Bu olay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin İstanbul’daki ABD Konsolosluğu çalışanını tutukladıktan günler sonra olması, misilleme olduğunu belirtiyor.


Elçilikten yapılan açıklamada, ziyaretçilerin ABD misyonlarına sınırlanması olduğu ve Türkiye’nin, Amerikan personelinin güvenliğine olan bağlılığını tekrar gözden geçirildiği belirtilirken, uzun zamandır müttefikler arasındaki hızla bozulan bir ilişkinin altı çizildi. Washington’daki Türk Büyükelçiliği saatler geçtikten sonra, Amerikalılar için göçmen olmayan vizelerini askıya alacaklarını açıklayan neredeyse aynı bir bildiriyi yayınladı.


Geçmişe dönük hamle, Türkiye ile ABD arasındaki askeri, istihbarat ve ticari bağlardaki kritik ittifakın son aylarda Suriye’deki savaş ve Fethullah’ın kaderi üzerine derin bir anlaşmazlıklarla nasıl darp edildiğini gösterdi. Gülen, Pennsylvania’da sürgünde yaşayan ve Türk makamları tarafından aranan bir Türk imam.


Bir zamanlar Avrupa Birliği üyeliğini hevesle takip eden Türkiye, başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinden uzaklaştı.


ABD konsolosluğundaki çalışan Metin Topuz’un tutuklanmasından sonra iki hükümet arasındaki uçurum açıldı


Türk yetkililer, Topuz’u casusluk ile suçlarken sürgündeki din adamı Gülen’e bağladı. ABD büyükelçiliği yaptığı bir açıklamada tutuklamanın “rahatsız edici” olduğunu ve tutuklama ile suçlamaların “haksız” olduğunu belirtti.



Dışişleri bakanının Türkiye temsilcisi John Bass, Türk gazetecilerle yaptığı bir toplantıda Topuz’un tutuklanmasının “Burada bana adalet aranıyormuş gibi gelmiyor. Bu daha çok intikam alma amacı taşıyor gibi” ifadesinde bulundu.


İki ülke arasındaki gerginlik, Trump’ın, Türkiye’nin tüm itirazlarına rağmen Suriye’deki İslam Devleti militan grubuyla mücadelede Kürt ağırlıklı bir güçle ortak olmaya karar vermesinin hemen ardından başladı.


Türkiye, ayrıca Temmuz 2016’da başarısızlığa uğramış bir darbe girişimi ile suçlanan Gülen’in iadesini istedi. Ve Türk yetkililer, ABD’de İran’a yaptırımı delmekle suçlanan bir Türk-İran altın ticaretçisi Reza Zarrab’ın serbest bırakılmasını sağlamaya çalıştı. Erdoğan, davayı “Türkiye Cumhuriyeti aleyhinde bir adım” olarak nitelendirdi.


Ve bu yaz, Erdoğan’ın korumaları, Türk büyükelçisinin Washington’daki ikamet yeri dışındaki protestocuları darp etmekle suçlanıyor.


Türkiye, başarısız darbede şüpheliler üzerinde kapsamlı bir darbe yapılmasını sürdürürken, aynı zamanda akademisyenlerin, gazetecilerin, siyasi muhaliflerin ve hükümetin sıradan eleştirmenlerinin tutuklanması da sürüyor. Geçen Ekim ayından beri Kuzey Carolina papazı Andrew Brunson da dahil olmak üzere birçok ABD vatandaşı da gözaltına alındı.


Erdoğan, bir senedir tutuklu olan Brunson’u pazarlık konusu olarak kullanırken, bir konuşmasında “Papazı verin’ diyorlar. Bir papaz da sizde var, bize verin, biz de onu size verelim” açıklamasını yapmıştı.



Analistlere göre turistler, iş yöneticileri, öğrenciler ve diğerleri dahil olmak üzere sayısız seyahat eden kişiyi etkileyen vizelerin dondurulma olayı, ilişkide olağandışı tehlikeli bir dönüşü temsil ediyor.


‘New Sultan’ kitabının yazarı Soner Cağaptay, “Bu durum tamamen kontrolden çıkabilir. İki ülke arasında özellikle Erdoğan söz konusu olduğunda, büyük bir güven boşluğu olduğu açık.” Açıklamasında bulundu.


Cağaptay, Türkiye’nin Rusya’dan füze sistemi satın alma kararının arkasında da Erdoğan’ın ABD ve Nato’ya karşı artan şüphesinin bulunduğu yorumunu yaptı.


https://www.washingtonpost.com/world/us-halts-some-visa-services-in-turkey-citing-security-concerns/2017/10/08/02bdc01a-ac52-11e7-9b93-b97043e57a22_story.html?utm_term=.aba45d1e38ff



The New York Times

ABD, Türkiye’deki Vize Hizmetlerini Askıya Aldı ve Türkiye Buna Aynı Oranda Yanıt Verdi

Associated Press, 8 Ekim 2017

ABD, Pazar günü bir konsolosluk çalışanının tutuklanmasından sonra Türkiye’deki diplomatik tesislerde göçmen olmayan vize hizmetlerinin askıya alındığını ve Türkiye’nin, Amerika’daki vize hizmetlerini durdurmasına neden olduğunu söyledi.


Ankara’daki Türk Büyükelçiliği, Birleşik Devletler Misyonundan bir bildiri yayınlayarak, yakın tarihli olayların “hükümetinin ABD Heyet tesislerine ve personelinin güvenliğine olan bağlılığını yeniden değerlendirmeye” almak zorunda kaldığını söyledi.


Washington’daki Türk Büyükelçiliği Pazar günü geç saatlerde yaptığı benzer bir açıklamada, “ABD hükümetinin Türk misyon tesislerinin ve personelinin güvenliğine olan bağlılığını tekrar gözden geçireceğini” söyleyerek yanıt verdi. Bu tedbirlerin e-Vizeler, sınırlarda verilen vize ve pasaport vizelerine uygulanacağını belirtti.


Geçtiğimiz hafta, Türk makamları, Türk hükümetinin geçtiğimiz yaz başarısız darbe nedeniyle sorumlu tuttuğu Birleşik Devletler merkezli din adamı Fethullah Gülen’in ağına bağlı olduğu iddia edilen bir Türk vatandaşı ABD Konsolosluğu çalışanını tutukladı. Gülen aradaki bağı reddetti. Metin Topuz, casusluk ve “Türk hükümetini ve anayasayı devirmeye çalışmakla” suçlanıyor.


Türkiye’nin resmi Anadolu haber ajansı, darbeye teşebbüs eden ve şifreli bir mobil mesajlaşma uygulaması kullanarak iletişim kurmakla suçlanan yüzlerce kişinin tutuklandığını bildirdi. ABD Büyükelçiliği, tutuklamayı “derin bir şekilde rahatsız edici” olarak nitelendirdi.


Amerikan bildirisi, göçmen olmayan vize hizmetlerinin askıya alınmasının şimdilik Birleşik Devletler Büyükelçiliği ve Konsolosluğu’na ziyaretçi sayılarını en aza indirgemek için “etkili oldu” dedi. Askıya alınan hizmetler işadamları, turistler, tıbbi hastalar, öğrenciler, gazeteciler ve antlaşma tüccarları ile diplomatik ve resmi vizeleri etkileyecektir.


Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler, Birleşik Devletler İslam Devleti’ne karşı savaşa destek veren Suriyeli Kürt savaşçıları konusundaki anlaşmazlıklarla birlikte gerginleşti. Türkiye, onları terörist bir grup olarak görüyor ve Türkiye’de 30 yıldan fazla bir süre ayaklanan Kürdistan İşçi Partisi’nin bir uzantısı olarak görüyor.


https://www.nytimes.com/2017/10/08/world/europe/us-turkey-visas.html


Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın