2017-2018 Clipper Dünya Turu Yarışları

CLIPPER DÜNYA TURU YARIŞI EN UZUN AYAK OLAN ATLANTİK GEÇİŞİNİ TAMAMLADI

Clipper Dünya Turu Yarışlarının Birinci Ayağı olan ATLANTİK TİCARET RÜZGARLARI YARIŞI 20 Ağustos’ta İngiltere’nin Liverpool kentinden başlamıştı. 6400 deniz mili uzunluğunda olan bu yarışta Clipper filosu Atlantik geçişini tamamlayarak Uruguay’ın Punta Del Este limanına 32 gün sonra ulaştı. Aşağıda 1. Ayak serüvenlerinin özetini sizlere sunacagım.

CLIPPER YARIŞ FİLOSUNUN İLK ZOR SINAVI

Geçen sayımızda verdigimiz ilk yarış günlerinde 12 takım arasından liderlikte Unicef takımı baştaydı ancak çok geçmeden Sanya Serenity Coast ve Visit Seattle birinci ve ikinci pozisyonları ele geçirdiler. Yarışmacılar ilk deneyimlerinde bu heyecanlı seyirlerde hiç durmadan çalıştılar.

Yarışın 7. gününde batıya yönelen filoda bütün tekneler taktik maharetlerini ortaya koymaya başladılar, taktiklerinde başarılı olamayanlar, yada başka deyişle bu kumarda kaybedenler karşılığını pahalı ödedi ve çok arayı açtı. 8. günde bu gelişmeler sonucunda liderlikte önemli bir değişim yaşandı, batıya yönelen teknelerin avantajı rüzgar değişince bitti ve kuzey rüzgarlarını alan Qingdao bu durumdan faydalandı ve Kanarya Adalarına doğru filonun başına hızla geçti. Rüzgar değişikliklerinden faydalanan başka tekneler de oldu, teknelerdeki mürettebat yeni duruma göre seyir hazırlıklarını yaptı, balonlarını açarak rüzgaraltı seyir deneyimlerini artırmaya başladı. Ticaret rüzgarları yavaş yavaş hakim olmaya başlıyordu, rüzgar teknelere eşlik ediyordu, Kanarya Adalarından Azorlara kadar uzun bir yol istikrarlı rüzgarla güzel bir seyir filoyu bekliyordu. Filo güneye yöneldikçe hava ısınmaya devam etti ama tekneler bu durumda çok dikkatli olmalılardı yoksa, squall denilen ani fırtınalar onları şaşırtabilir, seyirlerini aksatabilirdi.

RÜZGARALTINDA MÜRETTEBAT DÜMEN TUTMAYI GELİŞTİRİYOR

9. günde hala Qingdao liderlik pozisyonunu elinde tutuyordu. Filo GREAT Britain ikinci pozisyonda ve Sanya Serenity Coast üçüncü pozisyonda 20 knotluk bir rüzgarla güneye doğru mükemmel bir balon seyri gerçekleştiriyordu. Amatör olan mürettebat için bu heyecanlı seyir bulunulmaz bir dümen deneyimi fırsatı oluşturuyordu.

GÜNEYE DOĞRU SICAK ARTIYOR

Ağustosun son günleri yarışın 10, gününde filo Ticaret Rüzgarları eşliginde iyi ilerleme gösterdi. Güneye indikçe sıcak kendini hissettirmeye başladı. Qingdao ve GREAT Britain yine birinci ve ikinci pozisyondalardı, ancak HotelPlanner.com ve Dare To Lead takımları Sanya Serenity Coast’a doğudan yaklaşarak geçtiler ve üçüncü ve dördüncü pozisyonlarda göründüler. Qingdao’nun kaptanı Chris Kobush, havanın balonla seyir için mükemmel olduğunu ve 10 knotluk rüzgarla uçarak ilerlediklerini söyledi. Filonun geri kalan kısmı ise öndekileri yakalama çabasıyla onların peşinden seyrediyorlardı.

31 Ağustosta 11 gün, pozisyon mücadelesi kızışıyordu, Qingdao ısrarlı bir şekilde liderliği bırakmıyor, GREAT Britain ise onun kıç tarafında Qingdao’yu geçebilmek için büyük çaba sarfediyordu. Bu arada Sanya Serenity Coast tekrar üçüncü pozisyonuna kayarak diğerlerini gerisinde bıraktı.

Clipper 70 teknelerinde hayat normal akışında seyrederken Ticaret Rüzgarları filoyu güneye doğru sürüklüyordu. Teknelerde tartışmalar artık Cabo Verde adalarının kuzeyindeki Scoring Gate üzerinde yoğunlaşmıştı. 500 deniz milinden az bir yol kala, herkes ‘nasıl biraz daha mil yaparız’ yada ‘ne olursa kaybederiz ‘, buna kafa yormaya başlamıştı.

FİLO TROPİK İKLİME HAZIRLANIYOR

12.günde Eylül ayının başında filo tropical iklimin bulutlu ve nemli havasını hissetmeye başladı. Unicef kaptanı Bob Beggs bu güzel seyirlerin artık bir süre askıya alınacağını anlattı, “ITCZ TROPICAL CONVERGENCE ZONE denilen Doldrumlara yaklaşıldığı zaman okyanus ısınacak, ısınan hava yükselerek bulutları oluşturacak ve yağmurla birlikte sağı solu belli olmayan rüzgarları getirecek, bu bütün dümencileri, balon trimcilerini ve kokpit takımını çok zorlayacak, balonun dolanmaması ve yalpalamaması için hepsi iğne üstünde iş yapacaklar. Biz Cape Verde’ye yaklaştıkça hava hafifleyecek ve değişiklikler gösterecek ve hatta rüzgar deliklerinin oluşması da çok muhtemel. Balonla seyir (champaigne sailing ) ekvatorun güneyine kadar askıya alınacak ve liderlikte değişikler olması bu durumda beklenir” dedi.

SCORING GATE’I GEÇEN İLK TEKNELER

2 Eylülde Yarışın 13. günü sabahı Qingdao takımı Clipper 2017-2018 Yarışının ilk Scoring Gate puanını alan tekne olmayı garantiledi, arkasından GREAT Britain ve Sanya Serenity Coast ikinci ve üçüncü olarak kapıdan geçtiler, bu üç tekne sırasıyla 3, 2 ve 1 puanla ödüllendirilecekler.

Filo ilerledikçe okyanusun durgun ve rüzgarsız ekvatora yakın olan kısmı, başka deyişle Doldrum Koridoru hızla yaklaşmakta. Tekneler ekvatorun 6. Paralelinde olan bu bölgeye girdiklerinde Doldrum Koridor kurallarına göre maksimum 60 saat motor kullanabilecekler. 7 gündür liderlikte olan Qingdao, beşinci sıradaki tekneden tam 68.87 deniz mili açıkta. 5 Eylülde Qingdao Doldrum Koridoruna girdi ve motor çalıştırdı. Kaptanı Chris Kobusch, “birkaç saat önce zor bir seyirden sonra bu bölgeye girdik, güneye doğru ilerliyoruz, iyi bir rüzgar bulmayı umut ediyoruz” dedi. 17. Günde hemen hemen bütün takımlar Doldrum Koridoruna girmiş bulunuyordu. Bu bölgede herkes kendi ilginç taktik seçimlerini sergileyecekti. Bu bölgeye giren her tekne, mutlaka motor çalıştırmadan Doldrum Koridor Kuralına göre Clipper Yarış Komitesine bilgi veriyordu.

DOLDRUMLARDA SICAK HAVA YAKTI

Bütün filonun tamamı 18. günde neredeyse Doldrumun içlerine kadar varmıştı. Qingdao lider olarak ilerlerken Serenity Coast ikinci sıraya geçmişti, GREAT Britain ise ondan fazla uzakta değildi. Havanın sıcaklığı herkesi bunaltıyordu, bu seyrin de kendine göre zorlukları vardı.

60 SAAT MOTORLA SEYİR BİTİYOR

DOLDURUM KORİDORUNDAN TEKNELER ÇIKIYOR

9 Eylülde 13 günden beri ilk defa ATLANTIK TİCARET RÜZGARLARI 1. AYAK yarışlarında liderlikte değişim oldu. Visit Seatlle birinci sıraya geçerken Unicef ve HotelPlanner.com tekneleri onu takip etti. Visit Seattle Kaptanı Nikki Henderson, Doldurum koridorundan 60 saat motor çalıştırarak geçtikten sonra 30.78 deniz mili yapan takımı için şunları söyledi, “Yönümüz ve hızımız arasındaki en iyi dengeyi oturtabilmek için uğraştığımız eski hayatımıza yavaşça döndük. Doldrumların güney batısına yöneleceğiz. Bütün diğer takımların da yelken yapmaya başladıklarını sanıyorum, Uruguay’a yarış tekrar başladı sayılır. “ Diğer teknelerden dördüncü sırada seyreden Dare to Lead Kaptanı Dale Smyth motorlu seyirden sonra eski hayata dönüşün kendileri için pek de kolay olmadığını, tam da o gün şiddetli sağanak yagmur altında büyük rüzgar değişimlerinin yaşandığını, sonunda rüzgarın biraz daha oturduğunu belirtti. “Herkes tekrar tekrar 45 derecede nasıl yaşanacağını ögrenmekten biraz yoruldu artık. Brezilya’ya doğru yol alırken buna da uyum sağlayacagız. “ Beşinci sırada Great Britain kaptanı Andy Burns de güney doğu rüzgarlarının estigini ve güney batıya doğru seyrederek Doldurum Koridorundan çıkmaya gayret ettiklerini bildirdi. 24 saattir izlerini kaybettiren 6. Sıradaki Sanya Serenity Coast kaptanı Doldrum koridorunun güney kapısının batı köşesini hedef aldıklarını bildirdi. Bir gün önce Qingdao teknesini görebildiklerini ve neredeyse üç haftadır bütün teknelerin birbirlerine yakın seyrettiklerini söyledi. Bu arada inanılmaz bir şekilde uzun süre liderlikte olan Qindgdao yedinci sıraya kadar düştü, Sanya Serenity Coast gibi onlar da seyir hatlarını batıya doğru yönlendirdiler. Kaptanları Chris Kobusch “Liverpool 2018 ve Sanya Serenity Coast ile bütün gece çok yakın seyrettigimiz için buna odaklanmıştık. Kendi pozisyonumuzu kaybettik, ama tekrar aynı pozisyona gelmek için takım uğraşıyor. Birkaç defa yelken değiştirdik ve küçülttük, ugraştığımıza değer diye umut ediyoruz. “dedi. Bu uğraşlar sonunda, sekizinci sırada PSP Logistic’in 7.97 deniz mili arkasına kadar yaklaşabildiler.

Clipper Yarışı hava uzmanı Simon Rowell, gelecek günlerde Güney Atlantik Ticaret Rüzgarlarının oturmasının, rüzgar değişimlerinin azalmasının beklendigini ve teknelerde hayatın daha kolaylaşabilecegini söyledi, bu bilgi denizcileri biraz rahatlattı.

FİLO GÜNEY YARIKÜREYE GİRİYOR

10 Eylülde yarışın 22 gününde Visit Seattle ilk defa iki gün boyunca EKVATOR’u geçerken liderlikte kaldı. Bu anlar bütün takımlar için çok özel anlardı, bundan sonra 5 ay filo Güney Yarıkürede yarışacaktı. Tekrar Kuzey Yarıküreye geçiş Güney Çin denizinde Hainan adasındaki Sanya’ya giderken 2018’in Şubat ayında gerçekleşecekti.

KRAL NEPTÜN FİLOYU ZİYARET EDİYOR

Yarışın 22.günü bütün tekneler için özel gün oldu, Kral Neptün teknelere geleneksel ziyaretlerini gerçekleştirmeye başladı. Birçok tekne geleneksel törenlerle hem eglendiler, hem de seyre devam ettiler ancak liderlikteki teknelerden bu konuda pek ses çıkmadı. Denizin son derece çırpıntılı, karmaşık hallerine hala alışmakta zorluk çeken, buna ragmen süratlerini artırabilen tekneler pek de bu ziyaretle ilgilenecek durumda olmadıklarını söylediler.

İki lider tekne, Visit Seattle ve Sanya Serenity Coast, iki kadın kaptanın Nikki Henderson ve Wendy Tuck’ın dümeninde Doldrum Koridorundan çıktılar. Diger teknelerle aralarında 30.85 deniz mili bulunuyordu. Bu arada Qingdao ve GREAT Britain kafa kafaya üçüncülük pozisyonu için savaşıyorlardı.

DARE TO LEAD YARIŞTAN BİR SÜRELİGİNE AYRILIYOR

54 yaşındaki mürettebat Jerry Strokes Dare to Lead takımında yarışsırken rahatsızlandı, hemen Clipper Yarış Direktörü Mark Light ile irtibatta bulunuldu ve MRCC Fareham Kıyı Güvenligi , Brezilyadaki MRCC Natal Kıyı güvenligi ile ilişki kurdu. Rahatsızlık başladığında ayrıca Clipper Telemed + deki tıp uzmanlarından bilgi alındı ve doktor olan mürettebata danışıldı, rahatsızlığın ne olduğu tesbit edilmeye çalışıldı. Daha sonra Jerry için bir kurtarma planı oluşturuldu. Dare To Lead teknesinin yarıştan ayrılarak Brezilya’nın Fernando De Noronha adasına yakın bir noktada Brezilya Denizcilik Kurtarma Koordinasyon Merkezin (MRCC) uzmanlarıyla haberleşerek buluşmaları sağlandı. Yangın Kurtarma Ekibi yardımıyla hasta Jerry ambulansla hastaneye ulaştırıldı ve hatta aynı teknede bulunan Jerry’nin kayınbiraderi Andy Schofield de Jerry’e tedavi süresince refakat etmek amacıyla görevlilerin izniyle Jerry’e katıldı. Teknenin kaptanı 11 eylülde bu durumun herkesin yardımıyla çözümlenmesinden mutlu olduğunu raporunda belirtti. 24 saat içinde hastanın hastaneye ulaşabileceğini belirtti ve takım yarışa katılmak üzere geri döndü.

KADIN KAPTANLAR FİLOYU ELLIOT BROWN OCEAN SPRINT’E DOĞRU TAŞIDI

Iki kadın lider Nikki Henderson ve Wendy Tuck’ın liderliğinde filo ilerlemeye devam etti. Clipper Yarışının Ocean Sprint ilk geçiş deklerasyonunu 5 derece güney paralelini UTC saat 11.17 de geçen Visit Seattle takımı yaptı ama bu ilk geçişin onun bu puanı alacağı anlamına gelmiyor, bakalım kazanan o mu olacak. Scoring Gate’den farklı olarak Elliot Brown Ocean Sprint puanları önceden tesbit edilen iki parallel arasını en az zamanda geçebilen 3 tekneye veriliyor. Bu yarışta bu tesbit edilen paraleller 5 derece ve 10 derece güney paralelleri. Bu yüzden kimin lider olup olmadığı bu geçiş için hiç önemli değil, en kısa zamanda geçebilen tekneler 3, 2, veya 1 puanla ödüllendirilecekler.

ZOR BİR RÜZGAR ÜSTÜ SEYRI ELLIOT BROWN OCEAN SPRINT’TE DEVAM EDİYOR

23. günde Visit Seattle öncülüğünün beşinci gününü tamamladı, Sanya Serenity Coast ve Unicef ikinci ve üçüncü olarak geride kaldılar. Punta del Este’ye 2000 deniz mili kala filo rüzgar üstü seyrinde oldukça zor bir yarışla ilerledi. Greenings takımı bir sürpriz yaparak Ocean Sprint ilk 3 puanını 31 saat 5 dakika zaman dilimiyle kazandı, arkasından Visit Seattle 31 saat 19 dakikalık geçişiyle 2 puan kazandı, üçüncü en hızlı geçişi ise 31 saat 29 dakikayla Garmin yaparak 1 bonus puanı aldı.

Liderlik yarışı miller azaldıkça kızışmaya başladı. 30. Gün ortaya çıkan rüzgar deliği filoyu duman etti, birçok tekne rüzgarsız kaldı. Sanya Serenity Coast Teknesi sona dogru liderlikte arayı daha da açtı, Qingdao ve PSP Logistics onu takip ediyordu.

SANYA SERENITY COAST TEKNESİ FİNİŞ HATTINDA AMA …

32 gün süren 1 ayak yarışı 6400 deniz mili olan seyirle 10 Fastnet yarışına her bakımdan denkti, hem yolun uzunluğu hem de zor hava şartlarının ve olayların yaşanması bakımından Fastnet yarışlarını hiç aratmadı.

Sanya Serenity Coast Teknesi 2017-2018 Clipper Dünya Turu yarışlarının Atlantik Ticaret Rüzgarları isimli en uzun Birinci Ayagının finiş hattını 21 Eylül Uruguay saatiyle 13.46 da (UTC 16.46) geçti. Yüzlerce meraklı takımların gelişleri için karada ve denizde beklerken, Kaptan Wendy Tuck geçişlerini söyle açıkladı:

“Önde giden liderlerin sırasını en son büyük rüzgar boşluğu bozdu. Saatlerce hava raporlarını elden geçirdim, taktiklerimden memnundum ama rüzgar boşluğuna girince ve hava tamamen düşünce bunların bir önemi kalmıyor, hava boşluguna gireceginizi bilseniz bile olduğunuz yerde çakılıyorsunuz, başkalarının siz dururken ilerlemesi tam bir kabus oluyor”. Aynı teknede bulunan mürettebattan 57 yaşındaki Jan Riley Edinburglu bir sanat galerisi sahibi, bakın ne diyor,”Hayatımdaki en müthiş deneyim oldu bu, Punta del Este’ye varışımız son derece mükemmel gerçekleşti.” Çin’in Haynan adasındaki en büyük turistik merkezlerinden biri olan Sanya şehrini temsil eden Sanya Serenity Coast takımını ve kaptanları Wendy’i Sanya vali yardımcısı Zhenling Xu, Sanya halkı adına büyük bir hararetle tebrik etti, sıcak ekvatoru, Atlantik Okyanusunu geçerek zor sınavları deniz üstünde aklın gücüyle alt ederek bu yarışı kazanmalarının büyük bir başarıyı gösterdigini söyledi.

HERŞEY SON ANDA DEĞİŞTİ

Hemen hepimiz bu yarışı Sanya Serenity Coast’un kazandığını sandık ama durum hiç de öyle olmadı. Yelken yarışları sonuçları yarış sırasında olan olayları da içine kattığından son değerlendirmeler çok önemli. Son olarak finiş hattını geçmeyen Greenings ve Nasdaq kalmıştı ancak sıralamalar tamamen değişti. Greenings takımının kaptanı yarış başlarında rahatsızlığı nedeniyle Portekiz’in Porto Limanına bırakılmıştı, yerine kaptan Dave Hartshorn görevi devralmıştı, bu yüzden Yarış Komitesi Greenings takımını redress kuralına göre zaman iadesi yaptı ve Greenings’I 58 saat, 44 dakika ve 51 saniye (2 gün 10 saat 44 dakika 51 saniye) ile ödüllendirdi. Böylece 11. olarak finiş hattını 23 Eylül günü 18: 03:55 UTC ‘ de geçen Greenings takımı sonradan aldığı zaman ödülüyle Sanya Serenity Coast’un yerini alarak birinci sıraya oturdu. Puanlarına bir de Elliot Brown Ocean Sprint’de en kısa zamanda geçiş yaptığı için aldığı 3 puan eklendi. Greenings takımından Jeremy Hilton kaptanın hastalığı sırasında tekneyi Porto’ya getirmek için lider olmuştu, durumu şöyle açıkladı, “Tekneyi Porto’ya götürmek bizim için çok büyük ve zor bir işti ve uzun saatler sürdü. Kaptanımız değişti, Dan geçen serinin kaptanlarından ve inanılmaz biri. Bizi yarışta çok zorladı ve hatta nasıl iyi yarış yapılır, nasıl yarış kazanılır bunları öğretti. Mürettebat olarak 2 grup lideri çok çalıştık ama aslında tek kişi gibiyiz. Burada arkadaşlıklar hayat boyu devam edecek. “

Sanya Serenity Coast’un finiş hattını geçişinden sonra Brezilya rüzgar boşluğundan kurtulabilen PSP Logistics ikinci olarak 01:03:13 UTC (23.03.13 yerel saatle) finiş yaptı ve GREAT Britain da üçüncü olarak finiş hattını 03:22:28 UTC (00:22:28 yerel saatle) geçti. Joker kartını kullanan tek takım olan GREAT Britain bitiş pozisyonu puanlarını katlayabilecek ve ayrıca Scoring Gate ikincilik puanı da eklenecek. Ancak yukarda anlattığım gibi yarış sıralaması birçok nedenden farklı olacak.

Finiş hattını 10. olarak geçen Visit Seattle takımı da 1 saat 46 dakika 27 saniye ile ödüllendirildi. Bu da sonuçlar tam açıklandığında göz önünde bulundurulacak.

Bunları da sevebilirsiniz