2017-2018 Clipper Dünya Turu Yarışları Başladı

Ne zaman yaz gelse, denizen kokusunu içime çeksem hemen denizle ilgili herşey gündemime oturmaya başlar. Denize uzaktan bakmak yetmez, hep içinde, kenarında yaşamak isterim. Umut ve özgürlük duyguları işte o zaman anlam kazanmaya başlar. Bana bu duyguları en iyi hissettiren ve dogayla bütünleşmemi saglayan serüvenim 2011-2012 Clipper Dünya Turu Yarışlarına katılmamdır. Hep merak ederdim, hiç kara görmeden, günlerce haftalarca, gece ve gündüzde denizde olmak, sonsuzluğu yaşamak nasıl bir histir… insan korkar mı, sıkılır mı, kendini yalnız mı hisseder, keyif mi alır, ne olur… Yarışlara katılma kararı aldığımda yaptığımdan ürkmedim desem yanlış olur, günlerce fikrimi değiştirip değiştirmemek arasında bocaladım durdum. Sonunda katıldım, kolay olmadı ama yukarda sorduğum bütün sorularıma yanıt buldum, çok şey ögrendim, takımdakiler ve ben günlük hayatımızdaki şartlandırılmalarımızdan hepimiz sıyrıldık, denizde kendimiz olduk. Birbirimizi ve daha önemlisi kendimizi en iyi şekilde tanıdık.

Şimdi bu serüven bu yıl 2017-2018 Clipper Dünya Turu yarışları benim gibi aynı şanslara sahip olacak bütün amatör denizcilere açılıyor, bu yıl 700 amatör denizci bu yarışlarda denizlerde yarışıyor olacak, 1996 dan beri 11. kere yapılacak olan bu yarışa bu yıl katılım tavan yapmış durumda. Yarışlarda her 2 yılda bir deniz tutkunları eğitiliyor, şimdiye kadar yüzlerce denizci bu serüvenlerde yetişti. Ben de bu eğitimlerden geçmiş bir amatör olarak sizlere yarış haberlerini zevkle aktaracagim.

40 BİN DENİZ MİLİ AŞILACAK

40 bin deniz mili olan dünya turunda 12 tekne yarışacak. Her teknenin önemli sponsorları var. Her teknede bir profesyonel kaptan bulunacak ancak amatör mürettebat kendi kararlarını alacak, kriz durumlarında yada zor anlarda kaptanın kararı geçerli olacak. Bu yarışların kurucusu olan Sir Robin Knox Johnston 1960 larda 19 yaşındayken dünyadaki ilk solo dünya turunu hiç dur madan gerçekleştirerek büyük üne sahip olmuştu. Her fırsatta denizcileri destekleyen Sir Robin her yıl olduğu gibi bu yıl da bütün amatör denizcilere cesaret verdi ve geçmişteki denizcilerin başarılarını övdü. Filo bu yıl 20 Ağustosta 1. yarışa Avrupa kıtasında İngiltere’nin Liverpool kentinden start alarak Güney Amerika’ya Ticaret Rüzgarları yardımıyla ulaşacak ve ilk yarışını Uruguay’da noktalayacak. Bundan sonra Güney Afrika, Avustralya, Asya, Kuzey Amerika’ya geçilecek, dünya turu tekrar Avrupa’ya geçerek tamamlanacak, yarışlar 11 ay sonra Temmuzun 28 inde Liverpool’da finiş yapacak. 8 yarış durağı için bu kıtalarda çeşitli şehirlerde durulacak ve durulan yerlerde çeşitli etkinlikler yapılacak.

BİRİNCİ YARIŞ LIVERPOOL’DAN BAŞLIYOR

Liverpool İngiltere’nin denizci limanlarından en önemlisi . Yarışların bu bakımdan burada başlaması cok anlamlı. 20 Ağustos günü Mersey Nehri boyunca yarışın startini görebilmek için biriken binlerce insanın heyecanını anlamak mümkün. Albert Dock’ta yapılan takımların sunum merasimlerinde Birinci yarış için 247 mürettebat yer aldı. Bu sayı 21 yıllık Clipper yarışları tarihinde bir ilkti. Birinci ayak Liverpool’dan başlayarak Uruguay’ın Punta Del Este kentine 6400 deniz mili öngörüyor, bu mesafe Fastnet yarışlarındaki alınan mesafenin tam 10 misli. 35 gün sürecek olan ve Atlantik okyanusunun geçildigi bu ayak en uzun yarış ayağı. Denizciler hiç durmadan 35 gün okyanusta birbirleriyle ve rüzgarla mücadele edecekler.



YARIŞIN BİRİNCİ GÜNÜ

Ilk 24 saatte birinci ile sonuncu tekne arasındaki mesafe sadece 20 deniz mili idi. Startta birinci olan Visit Seattle ile Unicef arasında sadece 0.36 mil fark vardı. Visit Seattle’in kaptanı 22 kişilik güvertedeki mürettebatıyla bu farkın normal olduğunu söyledi.

Filo Mersey Nehrinin ağzından çıkıp Irlanda denizine doğru yol alırken değişen rüzgar ve hava şartları mürettebatın bütün geçe çalışmasına ve yorulmalarına neden oldu. Ancak yarışın iyi hava şartlarında başlaması, teknelerde ilk gün deniz tutması olaylarının görünmemesi kaptanları sevindirdi.



YARIŞIN İKİNCİ GÜNÜ

Yarışın ikinci gününde Kuzeye akan kuvvetli gelgit akıntıları filoyu ikiye ayırdı. Önde giden bir grup karaya yakın seyrederek daha hızlarını artırma olanaklarını aradı.

Dale Smyth, Skipper of third placed team Üçüncü sırada seyreden Dare To Lead ’ın kaptanı Dale Smyth, “Gece vakti öndeki takımların hepsinin aynı zamanda kuzeye akan gelgitten kurtulmak için karaya Wales’e doğru yönlerini çevirmeleri enteresandı. “ dedi. Ikinci günde birinci ile sonuncu teknenin arası neredeyse 68 deniz mili kadar açıldı. Öncü grubun içinde Unicef, Visit Seattle, Dare to Lead ve Sanya Serenity Coast tekneleri aralarında göz mesafeleri bırakarak ve zaman zaman birbirlerini geçerek Kuzey Fransa’ya doğru ilerlediler.

BİRİNCİ YARIŞ 3. GÜN

23 Ağustos raporunda Yarışın üçüncü gününde bütün filo Ingiltere’nin doğusundan Fransa’nın kuzeyine doğru yol alırken, fırtınaları ve vahşi doğasıyla meşhur Biscay körfezinde nasıl tramola atacaklarına kafa yormaya başladı ancak Sanya Serenity Coastal’ın kaptanı Wendy durumun düşünüldüğü kadar da zor gözükmediğini, rüzgarın normal olduğunu bildirdi. Bir gün önce karaya yakın seyreden tekneler yine durumlarını korudular. Portekize doğru yol alırken aralarından Unicef ve Sanya Serenity Coast kaptanları hünerli bir şekilde hızlarını 1 knot artırmayı başardı. Baştaki Unicef ile dün Celtic Denizinde batıya doğru seyreden 12. sıradaki Greenings teknesi arasında 98 deniz mili fark oluştu.

BİRİNCİ YARIŞ 4. GÜN

24 Ağustos, giderek yavaşlayan rüzgar filoyu zorda bırakıyor. 3. Pozisyonda olan Visit Seattle’ın bayan kaptanı Nikki Henderson, “bütün gece hızımızı 1 knot artırabilmek için uğraştık durduk. Rüzgar tanrısının dualarımızı duyacagını ümit ediyoruz.” dedi. Great Britain kaptanı Andy Burns ise hafif rüzgarda ilerlemenin ayrı bir uzmanlık istediğini, bu seyirden çok dersler çıkacagını söyledi. Portekiz kıyılarında rüzgarın artacağı tahmin edilirken, şimdilik filo ağır aksak Biscay Körfezinde ilerliyor.

Bu arada tabii bu seyrin zevkli tarafları da oluyor, yunusların gösterilerine ek olarak Milke balinalarının da kendilerini göstermesi filoyu neşelendirdi.

4. günde hala en başta Unicef gidiyor, ve en arkadakiyle arasında 72 mil var, 98 deniz mili olan ara giderek azalıyor, Gaetan Thomas, 6. Sıradaki Garmin’in kaptanı bakın ne diyor, “rüzgar düştükçe filo bir araya gelmeye başladı. Şimdi şanslı olanlar en geridekiler. Fransızcada buna akordiyon etkisi diyoruz. Bu d elikten ilk çıkanlar uçarak ilerler, ama ekvatora kadar tabii. “

Not

Meraklı arkadaşlarımız bu haberlere www.clipperroundtheworldraces sayfasından bakabilir hatta izleyebilirler. Ayrıca facebook sayfasından da haberlere ulaşabilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz