Dünya Basınından Türkiye / Ortadoğu

Irak, Türkiye’nin İran’a karşı yönelttiği mezhepçi iddialarını reddediyor

Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye’nin İran’ın Ortadoğu’da mezhepçiliği yaydığı yönündeki son iddialarını “yanlış” ve “mantıksız” olarak niteleyerek reddetti.

Salı günü yapılan açıklamada Ahmet Cemal, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından açıklanan görüşlerin Ankara’nın Irak’taki gerçeklik ve ülkedeki terörizm karşıtı kampanyaya yönelik “geri kafalı” ve “mezhepçi” tutumunu yansıttığını söyledi.

Bahreyn’e yaptığı son ziyarette Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran’ı, Suriye ve Irak’ı istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçladı.

Erdoğan’ın ifadelerinden önce de, Pazar günü yapılan Münih Güvenlik Konferansına katılan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran’ın “mezhepçi politikası” dediği politikayı eleştirerek, bu politikanın Bahreyn ve Suudi Arabistan’ın altını oymayı hedeflediğini söyledi.

Türk yetkililerin açıklamaları, Ankara’nın Suriye’deki militanların sağlam destekçisi olduğu, onlara para ve silahın yanı sıra, Türkiye’den Suriye’ye serbest geçiş sağladığı gerçeği bilindiği halde geldi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Behram Kassemi, Çavuşoğlu’nun yapıcı olmayan ve İran karşıtı iddialarını, Türkiye ve diğer “kuruntulu” ülkelerin, Ortadoğu’daki istikrarsızlık ve güvensizlikten sorumlu olduklarını söyleyerek reddetti.

Ayrıca İran, Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi, Rıza Hakan Tekin’i pazartesi günü, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’nın İslam Cumhuriyeti karşıtı sözleri nedeniyle çağırdı.

İran, hem Irak’ın hem de Suriye’nin terörizm karşıtı kampanyalarına, iki ülkenin çağrıları üzerine askeri destek veriyor. İran, IŞİD teröristleri 2014’te Irak’ta, ülkenin Batısında ölüm ve yıkım kampanyasına başladığında Irak’a yardım eden ilk ülkeler arasındaydı.

17 Şubat 2017

SANA-Suriye

Suriye Türkiye’nin Suriye halkına karşı işlediği suçları kınadı ve BM’nin bu ihlalleri durdurmasını istedi

Suriye Dışişleri Bakanlığı Cuma günü, Türkiye’nin Suriye halkına ve Suriye topraklarının bütünlüğüne karşı yaptığı saldırıları ve işlediği suçları kınadı.

Kınama, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gönderilen iki mektupla ifade edildi ve BM’den Türkiye’nin Suriye’ye karşı ihlallerini durdurtması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörizmle mücadele konusundaki kararlarını uygulaması istendi.

Bakanlık, bu saldırıların, Türk rejiminin Suriye’ye karşı 5 yıldan fazla süredir sürdürdüğü saldırılarda gerçekleştirildiğini ve terörist örgütlere askeri, maddi, lojistik desteği; yurt dışından Suriye’ye terörist getirmeyi ve onların Suriye’ye girmesini kolaylaştırmayı, onları kamplarda, Türk istihbaratının kontrolü altında eğitmeyi ve onlara silah vermeyi içerdiğini söyledi.

Ayrıca Bakanlık, Türkiye’nin Suriye topraklarında, o toprakların sahiplerine rağmen, iyi komşuluk ilişkilerinin ihlaliyle bir duvar inşa ettiğinin de sır olmadığını ekledi. Bakanlık mektubunu, Güvenlik Konseyi’nin uluslararası barış ve güvenliği koruması yönündeki talebi ve Türk rejiminin, Suriye halkına karşı işlediği suçları sonlandırmasını sağlaması yönündeki talebi yineleyerek bitirdi.

24 Şubat 2017

Middle East Monitor

Türkiye’ye Uyarı: İran Bölgesel Etkisini Genişletiyor

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Çarşamba günü şunu söyledi: “İran sınırlarının dışında bölgesel etkiye erişmeye çalışıyor.” Türkiye ile İran’ın birbirlerinin Suriye çatışmasındaki ve Orta Doğu’daki rollerine dair karşılıklı suçlamaları nedeniyle Salı günü iki ülke arasındaki diplomatik gerilimde bir tırmanış yaşandı.

“Türkiye, İran’ın bölgede, bölgesel etki kazanma gayretlerine göz yumamaz.” diyen İbrahim Kalın, Türkiye’nin İran’la daha fazla gerginlik istemediğini vurgulayarak, “ama siyasetleri üzerine yeniden düşünmek zorundadır” dedi.

Pazartesi günü, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ve İslami Cumhuriyeti [İran’ı] bölgedeki güvenliğin “istikrarını bozmakla” suçlayan yorumlar üzerine, İran yetkilileri Türkiye’nin Tahran Büyükelçisini çağırdı.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran’ın “mezhepçi siyaseti” dediği Bahreyn ve Suudi Arabistan’ı zayıflatmayı amaçlayan siyaseti eleştirdi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılan Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı bir konuşmada, Çavuşoğlu, İran’ın bölgedeki güvenliği zayıflatan eylemlerini kınadı. Tahran’ın bölgenin istikrarını ve güvenliğini tehdit etmeye son vermesini istedi.

Türk devlet medyası tarafından, sözleri “İran Suriye’yi ve Irak’ı Şiileştirmek istiyor” biçiminde alıntılandı.

Son haftalarda, Erdoğan da İran’ı Orta Doğu’ya zarar veren “Pers milliyetçiliğini” desteklemekle suçlamıştı.





Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın