2015-2016 Clipper Dünya Turu Yarışları Sona Eriyor: 13.Ve 14. Yarışlar Ve Kazananlar

13. Yarış Hollanda’dan İrlanda’ya

Den Helder Kuzey Denizi Yarışı

12. Yarış’ta Atlantik Okyanusu’nu geçerek Kuzey İrlanda’nın Derry-London-Derry liman kentine varan filo, burada büyük bir misafirperverlikle karşılaştı. Filonun şehre varışının akabinde kentte kutlanan Foyle Denizcilik Bayramında yerel halkla birlikte bütün denizciler unutulmaz anlar yaşadılar. 17 Temmuz günü filo Foyle Marina’dan 770 deniz millik 13. Yarış olan DEN HELDER KUZEYDENİZİ YARIŞI için Hollanda’nın Den Helder kentine doğru start aldı. Yarışın startını binlerce kişi izledi, şanslıydılar hava güneşli ve ılıktı. Güneybatıdan esen ve gittikçe kuvvetlenen rüzgar altında tekneler balonlarını şişirerek seyrederken harika bir görüntü oluşturdu. Lider durumunda olan LMAX Exchange, hemen gerisinde Derry-Londonderry-Doire ve Visit Seattle filodan 17 deniz mili ayrı olarak ilerliyordu. Dünya Turu Yarışı’nın sonuna yaklaştıkça liderler üzerindeki stres artmaya başladı. Kuzey İrlanda’nın zaman zaman 10 knotu bulan kuvvetli gelgitleri, anaforları, hafif ama değişken rüzgarları aniden ortaya çıkan fırtınaları denizcilerin bu yarışta gerçekten sabrını sınadı.

İkinci günde Filo son derece yavaş ilerliyordu. Daha çok kıyıyı takip eden Clipper Telemed+, denizcileri uğraştıran en zor kısım olan, ters akıntının en hızlı olduğu Pentland Firth’den çıkışı ilk başaran takım oldu. Böylece güneydoğu rüzgarlarını alarak 8.6 kontla seyrine devam etti. DerryLondonderry Doire ikinci sırada, PSP Logistics üçüncü, Qingdao dördüncü sırada yakın takipteydi.

Üçüncü günde denizcilerin işleri zorlaştı, bir yandan yağmurla gelen bora, şimşekler ve Kuzey Denizi’nde önlerine çıkan petrol ve yağ platformları yarışmacıların üzerlerindeki stresi iyice artırdı. Pentland Firth’I henüz aşmamış olanlar bu denizin azgın akıntılarını, anaforlarını şimdi daha kuvvetli rüzgarda aşmaya çalışıyorlardı. Bir yandan da rüzgar devamlı, bir oradan bir buradan esiyor ve çakan şimşeklerle birlikte ardından sağanaklı bora altında ilerlemeye çalışıyorlardı. Visit Seattle bu arada liderliği aldı, onu PSP Logistic ikinci olarak takip etmeye başladı. Mission Performance ise üçüncü olarak onların gerisindeydi. Hedefe varmaya 400 deniz mili kala yatlar denizde petrol ve yağ platformlarını sıklıkla gözlemlemeye başladılar. Bu da yetmezmiş gibi bir de Kuzey Denizi’nin balıkçıları sürekli önlerine çıkmaya başladı.

13. Yarış’ın 4. Günü takımlarda tansiyon arttı, Den Helder’de elde edecekleri puan artık esas puanlarını belirleyecekti. Filo 8-9 knotla düzgün olarak ilerliyordu. Garmin bir kumar oynadı ve filodan ayrılarak daha doğuya yöneldi. En önde Visit Seattle finişten 113 deniz mili ilerde seyrediyordu. PSP Logistics ikinci ve Da Nang-Vietnam da üçüncü sırada ilerliyordu.

Visit Seattle Yarışı Kazanıyor

Visit Seattle takımı, finiş hattını ilk geçmeyi başardı ve ilk defa bir yarışta birinci oldu, böylece ikinci defa da podyuma çıkmıştı…

İskoçya’nın etrafından dolanan kuvvetli gelgit kapılarında, değişken rüzgarlarla son iki gün liderliği bırakmayan Visit Seattle, bütün zorlukları aşarak zafere ulaştı. Kaptanları Huw Fernie “Müthiş bir yarıştı. Bu yarışta her durumu tattık. Kuzey Denizi’nin bütün havalarıyla tanıştık. Çok stresli ve yorucu oldu. Başka yarışlarda da öncü durumunda olmuştuk ama hiç bu kadar kendimizi bağlamamıştık. Kısa yarışlarda daha iyiyiz. Böyleyiz işte. Yarışın başından beri iyi odaklandık ve kazandık” dedi.

Stormhoek Social Spirit Ödülü de Visit Seattle mürettebatına layık görüldü. Stormhoek sahibi Bernard Fontannaz “Social Spirit ödülü için bu yarış yine zor bir yarıştı, yelken yapmak sadece bu yarışın küçük bir parçasını oluşturuyordu, bu kadar ter, kan ve gözyaşıyla okyanusları geçmek, dünyanın çevresini dolaşmak büyük bir iş, bu hepimize cesaret veriyor. Bu ödül yarıştan sonra da devam edecek olan büyük arkadaşlıkların anısına bu ekibe verildi. Ana fikri ‘ Büyük hayal edip, macera yaşamak’ olan projemizi hayata geçirip binlerce okula giden öğrenciye ilham verdiğiniz için minnettarız,” dedi.

13. Yarış’ta PSP Logistics ikincilikle Da Nang-Vietnam üçüncülükle podyuma çıktı. Hafta sonu bütün ekipler Hollanda’nın Den Helder kıyı şehrindeki Yaz Karnavalı ve Denizcilik Festivalini halkla birlikte kutladılar.

14. Yarış: Hollanda’dan İngiltere’ye Final Yarışı

Londra’ya Dönüş

40.000 deniz millik dünya turu yarışı artık sona eriyor, bu final yarışında herkes heyecanın doruk noktasında, bütün takımlar yelkenlerinin trimlerini yapıyorlar ve mürettebat ise uykularını feda ederek görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışıyorlar. 14. Yarış 28 Temmuz Perşembe günü Willemsoord’dan yerel saatle 10:00’da başladı. İlk önce Den Helder kıyısı boyunca bir gösteri seyri yapan tekneler 12.45’te yarış mahalline geldiler. 14. Final Yarışı saat 14.00’te rüzgaraltı startıyla başladı, tekneler balonlarını açarak Kuzey Denizinde hafif rüzgarda süzülmeye başladılar. Den Helder’dan kıyı boyunca ilerlerken gelgit akıntıları yatların hızlarını kesiyordu. Bu durumda taktik hareketler için çok az fırsat elde edebilirlerdi, Herhangi bir atak yada tramola için zamanlama çok önemliydi, hiçbir şey yapamasalar da en azından hepsi o andaki konumlarını kaybetmemek için mücadele edecekti.

Yarış startındaki durumlarını IchorCoal kaptanı Rich Gould bloguna şöyle aktarıyordu, “Bu uzun dünya turu yarışının finali bizi hayal kırıklığına uğratmadı. Rüzgaraltı start hattı her zaman çok heyecanlı olur, bütün tekneler son dakikalarda hazırlıklarını tamamlar, balonlarını çekerler. Heyecan dorukta olur, uçuşa geçilir. Sonra da akıntılardan kurtulmak için sakin sulara sığınılır. Bizde takım harika bir iş çıkardı, balonla aldığımız kısa mesafede birçok teknenin önünü kestik, önlerine geçtik, bu geçiş anlarında adrenalin müthiş yükseldi, unutulmayacak anlardı bunlar. Şimdi ise filo iki gruba ayrılmış durumda, çoğunluk olan grup bizimle beraber parmak ısırtan bir mücadelenin içine girdi, biliyoruz ki bu son mücadelede, sıralarımız değişebilir.”

Yarışın startında DerryLondonderry-Doire orta ağırlıktaki balonunu açarak çok iyi bir atılım yaptı ve lider konumuna geçmeye hazırlandı. Hangi şamandıradan döneceklerine tam karar veremediler ve maalesef bir yanlışlık yaptıklarını anladıklarında artık çok geçti, Kaptan Dan Smith TT1 şamandırasına geldiğinde durumu fark etti, balonu indirdiler, dönüşü yaptılar ama boşunaydı, TX1 şamandırası esas dönmeleri gereken şamandıraydı. Bir tur atılarak hafif balonlarını açtılar ve doğru şamandıraya yöneldiler. Kaptan Dan Smith bu durumu şöyle açıkladı “Bu yanlışlık bizi birinci konumdan en sona attı. Değişen hafif rüzgar ve mürettebatın inanılmaz çabasıyla tekrar öncü grubun arasına girebildik. LMAX Exchange takımı kaptanları Olivier’nin match race yarış yeteneğini çok iyi kullanıyor. Bizim onların önüne geçmemiz ve LMAX Exchange’den kurtulmamız imkansız görünüyor. Bundan dolayı bu ayak oyunlarını bırakıp kendimizi hız kazanmaya odaklayacağız. Şimdi yine ikinci sıraya yaklaşıyoruz, yakında güneybatıya döneceğiz, Thames nehrinin girişine yaklaşacağız, burada kum topukları vardır, akıntı vardır ve bu şartlarda kazanarak Londra’ya varmak için mücadele edecegiz.”

Sabah 7.00 UTC sıralarında Derry-London-derry-Doire öncü durumdaydı, 0.32 deniz mili gerisinde Visit Seattle ve 1.87 deniz mili gerisinde ise LMAX Exchange yakın takipteydi. Derrylondonderry-Doire bu yarışta kazansa ve 12 puan alsa bile bu puanlar son puan listesinde LMAX Exchange’in konumunu değiştirmeye yetmeyecekti ve bir sonraki gün LMAX Exchange yine de tahtına oturacaktı.

Qingdao kaptanı Bob Beggs de beşinci sırada olan takımı için “çok uzun bir geceyi, birçoğumuz hiç uyumadık, rakiplerimizle sürekli tramola atarak mücadele ettik. Bütün takımlardaki görüntüde herkes rüzgarüstü raylarında sıralanmış durumda. Şu anda takımımız DaNang Vietnam, Mission Performance ve Clipper Telemed+ ile rakip durumda ve besinci sıradayız ancak bu durum her an değişebilir, mücadele devam ediyor.“ dedi.

Sonunda filo bu görüntülerle finale ulaştı. Derry Londonderry-Doire Southend Pier’de 14. Yarış’ı kazandı, 4. Kez birinci oldular. Kuzey İrlanda takımı böylelikle Visit Seattle’ı 29 saniye farkla geçmiş oldu, Visit Seattle ucu ucuna birinciliği kaybetti ve ikinci oldu, LMAX Exchange ise üçüncülükle yarışı bitirdi. Denizciler finale geldiklerinde kendilerini görmek için denizde ve karada bekleyen yüzlerce seyircinin büyük tezahüratlarıyla karşılandılar.

Londra’da Büyük Karşılama Ve Ödül Töreni

Clipper 2015-16 Yarış’larının ödülleri büyük bir törenle Londra’da binlerce kişinin katılımında St Katharine Docks’da verildi. İlk önce seri yarışların sonuncusu olan 14 Yarış’ın ödülü Derry~Londonderry~Doire takımı birincilik, Visit Seattle ikincilik ve LMAX Exchange ise üçüncülük ödüllerini Clipper Ventures Ceo’su William Ward ve kurucusu Sir Robin Knox-Johnston’tan aldılar. Daha sonra 12 takım sahneye davet edilerek, takımlarının çerçeveli resimleri kendilerine hediye edildi.

LMAX Exchange mürettebatı ve Takım Sponsorları sahnede tebrik edildi ve kaptanları Skipper Olivier Cardin denizci geleneğini sürdürmek için suya atıldı.

Özürlü Yarışçıya Denizcilik Ödülü

The Henri Lloyd Seamanship ödülü Ocak ayında 6. Yarış sırasında Avustralya açıklarında seyrederken denizde ana yelkenleri hasar görmüş, direkte biri mahsur kalmış ve pervanesine cisim takılmış başka bir tekneye yarışı derhal bırakıp yardıma koştuklarından dolayı Mission Performance takımına layık görüldü, ödül özel olarak Gavin Reid’e verildi. Gavin 28 yaşında Supply Chain koordinatörü olup Devon’da yaşayan ve daha önce hiç yelkencilikle ilgisi olmamış bir denizci. Sağır olarak dünyaya gelmiş, İskoçya’da yetişmiş, kendini hiç özürlü gibi hissetmemiş ve İskoçya’nın Sağır Rugby Union takımında uluslararası maçlara katılmış. Kurtarma eylemi sırasında, teknenin direğine tırmanmış ve iki saat boyunca orada 9 saattir mahsur kalan denizciyi kurtarmak için uğraşmış. Bu olay gerçekleştiği sırada hava şartları iyice ağırlaşmış ve yorucu olmuş. Kurtarma olayından sonra bu teknedeki denizcilerin sıhhi bakımlarını da yine Mission Performance ekibi yapmış.

Henri Lloyd CEO’su Paul Strzelecki bu konuda şöyle dedi: “Gavin’nin ve bu takımın davranışı bir denizcinin kendisinden çok başkasını düşünme ve kurtarma arzusunu gösteriyor, okyanus yarışlarının ruhunu yansıttığı için bu ödülü Mission Performance takımına vermek benim için bir şereftir” .

Gavin ise ödülü aldığında, “Böyle bir ödül alacağımı hiç düşünmemiştim. Bu olay olduğunda sadece öyle yapmam gerektiğini hissettim. Bu hareketimin bu şekilde değerlendirilmesi beni çok onurlandırdı.”

Kazanırken Dans Edenlere Ödül

Stormhoek Social Spirit Ödülü daha önce de bahsettiğimiz gibi daha önce 3 ödül alan Visit Seattle takımına verildi.

Visit Seattle takımını anons etmeden önce Stormhoek sahibi Bernard Fontannez : “Bu ödül vereceklerim geldiklerinde dans ediyorlardı, giderken de dans ettiler. Kazanırken de dans ediyorlardı. Çocukların Dünyayı Keşfetmesine dayalı bir okul projesine ilham verdiler. Kendilerini ziyaret etmemizi istiyorlar, bu takımın çok gerçek ve güzel bir ruhu var, Stormhoek Social Spirit işte budur!”

Bütün Yarışların Galipleri


En sonunda herkesin beklediği 40 bin millik Clipper Race Trophy 2015-16 serilerinin sonuçları açıklandı. İlk önce üçüncü olan takım GREAT Britain sahneye davet edildi. Daha sonra ikincilik için Derry~Londonderry~Doire ve sonunda en büyük ödül bütün yarışların birincisi olan LMAX Exchange’e verildi.

Böylece 2015-2016 Clipper Dünya Turu yarışları büyük maceralar, inanılmaz zorluklar, unutulmayacak olaylar ve arkadaşlıklarla ve maalesef iki denizcinin kaybı ile sona erdi. Denizcilik ruhunun bütün dünyada ve denizlerimizde hep var olmasını umut ediyoruz.

Bir sonraki sezona Türkiye’den de denizcilerimizin bu büyük eylemde yer alması dileğiyle…

Kaynaklar:

  1. https://www.clipperroundtheworld.com/race/information

  2. https://www.clipperroundtheworld.com/news/article/visit-seattle-clipper-201516-race-highlights

Bunları da sevebilirsiniz