Dünya Basınından Türkiye / Almanya

Spiegel Mart 2016 AB – Türkiye Anlaşması : Büyük Etki için Bekleniyor AB ve Türkiye arasındaki anlaşma büyük bir güce sahip, ama her ne kadar böyle olsa da çok işlevli olmayacağı düşünülüyor. Yunan adaları, yeteri kadar önlem alınmadığı için hala yüzlerce mültecinin sığınma yeri olmaya devam ediyor. Türkiye ve AB liderleri yaptıkları görüşmeler sonucunda, mülteci krizi ile ilgili mücadele planı aldı. Hala Ege Denizi’nden, Avrupa’ya geçiş için Yunan Adaları yüzlerce mülteci tarafından kullanılmaya devam etmektedir. Yapılan plan çerçevesinde dikkat çekiçi hususlar şunlar olmuştur;
  • Yunan Adaları üzerinden izinsiz gelen tüm göçmenler, Türkiye’ye iade edilecek.
  • Türkiye’de hala bulunmakta olan 72.000 Suriyeli mülteci, anlaşma kapsamında AB ülkelerine Kabul edilecek. Türkiye’ye aide edilen Suriyeli mülteci sayısı 72 bini aşarsa bu madde devre dışı kalabilecek.
  • AB komisyonu, Türkiye’ye iadelerin 28 Mart’ta başlayabileceğini belirtiyor. Geri iade sonrasında yasal işlemler çerçevesinde göçmenler kayıtlı olarak, sığınmacı olarak kabul edilebilecektir.
  • Yunan Adaları’nda bulunan sığınmacılara yönelik adalarda; güvenlik güçleri, çervirmenler, sığınmacı uzmanlar, avukatlar ve askeri bir birlik oluşturulacak.
  • Yunan Adaları’na yönelik hiç bitmeyen mülteci akışı için ciddi mücade önlemleri alınacak. Diğer AB ülkelerinden de bu adalara mücadele amaçlı görevli gönderilecektir.
  • Gazete, öncelikli olarak adalara olan akışın durdurulması gerektiğini belirtiyor ve bir örnek ile durumun boyutunu şu şekilde ifade ediyor; Sadece Pazartesi günü adaya ulaşan toplamda 1662 göçmen bulunuyor. AB – Türkiye sığınmacı anlaşması öncesinde bu göç gerçekleşti. Öte yandan Türkiye, Suriyeli göçmenler tarafından da güvenli bir ülke olarak görülmüyor. Ve pek çoğu AB-Türkiye arasındaki bu anlaşmadan habersiz. Spiegel Mart 2016 Türkiye’de Terör: Korku ile Yaşamak Türkiye’de bitmek tükenmez bilmeyen terör yine haber manşetlerinde idi. Türkiye’de yine bir patlama. Hedef, bu sefer İstanbul’un göbeğinde, en çok kalabalık olan yerde gerçekleşti. Cumartesi sabahı normal bir şekilde başlayan gün, İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlama sesleri ile yıkıldı. Bombaya maruz kalan insanlar yere yığılırken, diğerleri olay yerinden kaçıyor. İstanbul Valisi’nin yaptığı açıklamaya göre canlı bomba ile birlikte,toplamda beş kişi yaşamını yitirdi. Ölenler arasında İsrail ve Amerikan vatandaşları ile bir de İranlı vatandaş bulunuyor. Ayrıca 36 kişinin de yaralandığı patlamada, pek çok İsrail ve İrlandalı yaralı bulunuyor. Öte yandan İstiklal Caddesi hiç olmadığı kadar o gün, sakindi. Belli ki, artık Türkiye’de insanlar kalabalık yerlere çıkmaya korkuyor. Patlamanın gerçekleştiği yerin sadece bir kaç blog ötesinde Alman Konsolosluğu ve okulu bulunuyor. Her iki yerde Ankara’da gerçekleşen patlama sonrası tedbir amaçlı 4 günlüğüne kapatılmıştı. Almanya’da Federal Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’de kalan vatandaşlarını uyardı ve mümkünse geri dönmelerinin en iyi karar olacağını belirtti. Almanya, Türkiye’de gerçekleşecek olası bir terör saldırısını biliyordu. Istihbarat servisine göre Alman temsilcilik ya da okullarına IŞİD tarafından intihar saldırısı gerçekleştirilecekti. Alman dış istihbarat birimi, Federal Haberalma Servisi’ne saldırıyı düzenlemesi beklenen saldırganın kimliğini iletti ve Türkiye’yi de konu hakkında bilgilendirdi.

    Bunları da sevebilirsiniz

    Bir cevap yazın