İlker Başbuğ

Dün (7 Ekim 2015) Eski Genel Kurmay Başkanı Ergenekon davasının savunmasında; “Ben Ergenekon Davasının Savcısıyım” diyerek kabadayılık yapan Tayyip Erdoğan; Bush ve Fetullah Gülen üçlüsünün Ergenekon uyduruk davasını nasıl organize ettiklerini anlattı.

İlker Başbu Paşanın tahliyesi yapıldığında bu utanmazlar hemen telefona sarılmış ve geçmiş olsun dileklerini iletmiş. Ardından AKP’nin su işlerinden sorumlu bakanının gözleri sulanmış. Bunları haber alan TBMM başkanı Cemil Çiçek ve tarafsız!… Cumhurbaşkanı da telefonlara sarılarak Orgeneral Başbuğ’a tahliyesinden dolayı sevinçlerini belirtmişler.

Peki; Orgeneral İlker Başbuğ neden 26 ay esir kampında kaldı.

Bu sorunun yanıtı YURT GAZETESİ yazarı Yılmaz POLAT’ın WASHINGTON’DA AKROBASİ Kitabı sayfa 62-63-64 yazılı.

Yorumsuz olarak birlikte okuyalım.

ORGENERAL   BAŞBUĞ

 Türkiye   1980   yılında   Amerika´yla    Savunma    ve  işbirliği  Anlaşması    imzalamıştı.   Anlaşma   çerçevesinde    her  yıl  yüksek düzeyli  Ortak  Savunma   Grubu   toplantıları   yapılırdı.

   Toplantıların     18´ncisi,  2003     yılı   Kasım    ayının     ikinci    yarısında Washington   yakınlarındaki    Williamsburg   kentinde   yapılacaktı.

Genelkurmay  İkinci  Başkanı  Orgeneral   İlker  Başbuğ  toplantıya   katılmak   üzere   Washington´  a  geldi. Toplantıların en önemli   gündem  maddesi    Irak´tı.  Türk  tarafının gündeminde Kuzey  Irak´ta   yuvalanan    PKK teröristlerinin   durumu   vardı

Süleymaniye  olayı Pentagon´la   Genelkurmay´ın arasını açmıştı.  Aradan 4 ay geçmesine   rağmen    aradaki    soğukluk devam   ediyordu.

 Heyetler    halinde   görüşmeler   yapılacaktı    ama   Orgeneral  Başbuğ´un   Washington     programı  da   yüklüydü.    Başbuğ´un ikili temasları  vardı.

Orgeneral     Başbuğ,   Savunma     Bakan    Yardımcısı  Paul Wolfowitz,   Genelkurmay    Başkan   Yardımcısı   Orgeneral    Peter  Pace,   Dışişleri Bakan   Yardımcısı    Richard   Armitage   ve  Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Stephen Hadley’le ayrı ayrı görüştü.

 Başbuğ   ile  Orgeneral   Pace   ilk görüşmesini  Pentagon´da yaptı.

Heyetler Pentagon’da tank gibi bir odaya alındı. Odanın  adı da  ´Tank´ idi. Gizlilik dereceli önemli toplantılar  bu  oda da yapılırdı. Son derece  güvenli bir odaydı.  Masanın bir başına  Orgeneral  Başbuğ, karşısına da Orgeneral  Pace  oturdu. Salonda  gergin bir hava vardı.

İlk sözü  Orgeneral  Başbuğ aldı.  Başbuğ,  “Süleymaniye olayı ilişkilerimizde  derin yara açtı. Hep hatırlanacak  ve unutulmayacak.  Umarım bir kez daha olmaz. Bu defa karşılık görürsünüz”  dedi.

Amerikalı yetkililer, olaydan üzüntü duyduklarını,  tamamen  bir yanlış anlamadan  kaynaklandığını, hadisenin  geride kaldığını söylediler.                                              

Amerikalılar  özür  dilemedi,  ancak,   “Geçmişi unutalım, geleceğe bakalım”  seklinde bir yaklaşımları oldu.

Türk General,  daha  sonra  Kuzey Irak´taki  PKK konusunu  açtı.  Terör  kamplarının  varlığının  Türkiye´yi  rahatsız  etmeye  devam  ettiğini anlattı.  Başbuğ.”Bu kamplar  güvenliğimizi tehdit  ediyor”  dedi.  Askeri operasyon  konusunu  gündeme getirdi.

Amerikalılar, operasyon  konusuna  hiç girmedi. Es geçtiler.   Zaten   Bush   Yönetimi   Irak  savasının   başından    beri PKK´ya karşı askeri bir harekat  yapacakları  konusunda  Türkiye´ye ne söz verdi ne de umut.

Pentagonun   ´Eylem Planı´nda  Kuzey Irak´taki  PKK Terör örgütüne  karşı askeri bir harekat yapılmasına  ilişkin öncelikli hiç bir madde  yoktu anlaşılan!

Türk askeriyle ortak bir operasyon  da  planda  yer  almıyordu.

Ayrıca,  Amerikan  Güçlerinin   ortak  bir  operasyon   yapması için Irak Geçici Yönetimi´nin  onay vermesi gerekiyordu.

Orgeneral  Pace, durumu böyle açıkladı.

Dolaysıyla PKK´nın Kandil Dağı´ndaki  Kampına  askeri bir  operasyon  yapılmayacağı  Pentagon´un   Tank  Odası´nda da bir kez daha  anlaşıldı.

Görüşme,  Orgeneral  Başbuğ´un,  Kuzey Irak´ta  PKK  olduğu  sürece   Türk  Özel Timi´nin   de  varlığını   devam   ettireceğini söylemesiyle   sona  erdi.

Iraklı  Kürtler Kuzey  Irak´taki Türk  Özel Timi´nden    rahatsızdı. Talabani    ve  Barzani,   Amerikalılara    sürekli   bu   birliğin çekilmesi   için baskı  yapıyordu.    Süleymaniye    olayından    sonra Türk   Timi´ni  kaçıracaklarını ummuşlardı.  Iraklı Kürtlerin   hesabi  Türkiye´ye    uymadı.  ´Türk  Özel  Tim´i  Kuzey  Irak´ta   kalmaya  devam   etti.

Orgeneral    Pace,   İlker  Başbuğ´un    Türk  Timi´nin    kalacağına  ilişkin sözlerine   itiraz  etmedi.   Toplantı,    samimi   bir  şekil de  sona   erdi.   Toplantıyla    aradaki    soğukluk   bir  nebze   olsun giderilmiş oldu.

Bunları da sevebilirsiniz