Sessiz ve Sadık Dost

Tek başlarına hiçbir anlam ifade etmeyen harfler yan yana geldiğinde kelimeleri, kelimeler yan yana geldiğinde cümleleri, cümleler yan yana geldiğinde ise yazı dizilerini meydana getirirler. Bu yazıların toplandığı kağıt sayfaları ise insana soyut bir dünya yaratan kitapları meydana getirir. Kitaplar insan hayatına farklı bir pencere açan mucizevi nesnelerdir. Kitaplar okuyucunun sessiz ve sadık dostlarıdır.

Yalnızlık kimi zaman güzel ve aranılan bir duygu olsa da çoğu zaman bu dünyadaki en bedbaht duygulardan biridir. Ne demiş Aristoteles: “Yalnızlıktan hoşlanan ya vahşi hayvandır ya da Tanrı.” Derdini anlatacak birini bulamadığın da yada yaşadığın dünyanın ne kadar berbat bir dünya olduğunu idrak ettiğinde kaçmak, yok olmak istersin. Kendini bu dünyadan soyutlamak istersin. Bir de bu karmaşaya yalnızlığın eklenince işin içinden çıkılmaz bir hal alırsın. Oysa nereye kaçarsan kaç aslında değişen tek şey etrafındaki nesneler ve insanlardır. Bir bakarsın ki zihnindekiler sen nereye gidersen git sana eşlik etmektedir. Aslında kaçarken yaptığın tek şey mekan değiştirip farklı nesnelerden oluşan ortamlarda nefes alıp veriyor olmak. Zihnindeki karmaşıklığı da taşıdıktan sonra mekan değiştirmenin pek de bir anlam ifade etmediğini anlarsın.

Tam bu karmaşanın içindeyken imdadına kitaplar yetişir. O tek başlarına hiçbir anlam ifade etmeyen harfler yan yana gelerek sana bambaşka bir dünya sunarlar. Kelimelerin her birini okudukça zihninde bir film rulosunu da sarmaya başlarsın ve kendi hayal dünyanda kendi istediğin renklerde bir dünya kurarsın. Kitabın dünyasına ortak olursun ve artık kendine yeni bir pencere açarsın ve bu pencereden farklı manzara ve hayatları seyre dalarsın. Artık kendine sadık ve sessiz bir dost bulmuşsundur.

İşte bir kitapsever için kitap fuarları ise yeni dostlar edindikleri eşsiz mekanlardır. İçinde bir çok kesimin kendinden bir şeyler bulduğu bu mekanlar aslında tıpkı ülkemizi yansıtmaktadır. Muhafazakarı, liberali, milliyetçisi ve sosyalisti her biri kendinden bir şeyler bulabilmektedir. Her kesim için ayrı kitap, konferans ve imzanın olduğu farklı ve renkli bir dünya.

İzmirli kitapseverler de 400 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen 20.İzmir Kitap Fuarı’nda bir araya geldiler. Entelektüel kimliğiyle ön plana çıkan İzmir halkı, fuara gösterdiği ilgiyle bunu bir kez daha kanıtlamış oldu. Fuarı dokuz gün boyunca 423 bin okur ziyaret etti.(1)

Kocaman salonda rengarenk stantlarda yeni dostlarını bekleyen kitapların her biri kendi içerisinde ayrı bir dünya barındırıyordu. Işıltıların içindeki rengarenk kitapların aksine darmadağın ve üst üste konulmuş raflar arasında sadık dostlarını bekleyen bir de eski kitaplar vardı. Eskiyen kapaklarının ve sayfalarının aksine içeriğinde bir çok zenginliği barındıran bu kitapların kim bilir bu kaçıncı yer değiştirişleriydi ve bir sonraki misafirlikleri kim bilir hangi kitapseverin kütüphanesi olacaktı. Diğer taraftan ise bir çok düşünce topluluğu, vakıf ve derneklere de kendini topluma tanıtma ve ifade etme olanağı tanıması, fuarları daha da değerli kılmaktadır. Kendi inandıkları değerleri ve benimsedikleri ideolojileri kendince yansıtmaya çalışan bu topluluklar fuara ayrı bir zenginlik katıyordu.

Sağlıktan siyasete, dinden felsefeye bir çok konuda ve perspektifte yüzlerce kitap yenisi ve eskisiyle kitapseverlerle buluştu. Bunun yanında bir de sevdikleri yazarları dinleme ve onlarla sohbet etme fırsatı da okuyucu için kaçırılmayacak bir fırsattı.

Bir toplumun ilerlemesinde okumak önemli kilometre taşlarından biridir. İlerlemek için öğrenmek, öğrenmek için ise okumak gerekir. Okumanın tadına varan insan ise çaresi olmayan bir hastalığa yakalanmış gibidir. Okudukça daha çok okumak ister ve maymun iştahlı olur. Sonra da bakar ki o kadar çok kitap var ki içini bir telaş kaplar, bu kadar okunacak kitaba ömür yetecek midir acaba diye.

Umarız ki bu tür etkinlikler her ilde yapılsın ve en az İzmir’deki kadar ilgi görsün. Çünkü ancak okumakla bakış açımızı değiştirebilir, karşımızdaki insanla iletişimimizi kolaylaştırabiliriz. Unutmamalıyız ki karanlıktan aydınlığa çıkmaktaki en büyük meşaledir okumak…

(1) http://www.izmirkitapfuari.com/

Bunları da sevebilirsiniz