Sarı Sıcak

Kendimi bir anda sarı sıcak bir yazın ortasında buldum. Hava sıcak, denizler sıcak, dünya ısınıyor, Türkiye ısınıyor, insanlık adeta buhar olup uçtu, bir gün yağmur gibi üzerimize yağmasını, hepimizin bu yağmurdan nasibini almasını umut ediyorum.

Yine sıcak bir güne gözlerimi açtım. Sahil kıyılarına özlemle… İstanbul’un kasvetli havasından ve sıcağından bu yaz nasibini fazlasıyla alanlardanım. Güneşin havayı, suyu , toprağı ve bizi, Dünyada ve Türkiye’ de yaşanan olayların da içimizi yaktığı yaz günleri geçiriyoruz. Kısacası; günler zor geçiyor, eskilerin deyimiyle ‘Yuvarlanıp gidiyoruz.’ bana tam da son zamanlarda yaşadıklarımızın cevabı adeta. Her yeni gün, bıkmadan usanmadan doğan güneşin getirdiği günler, kimilerimiz için dünün aynısı ve sıradan, acılı, kederli, hüzünlü, geçerken, kimilerimiz içinse yenilerle dolu, umut, sevinç ve huzur da getirebiliyor. Hayat böyle bir şey işte, yaşamadan öğrenemediğimiz, plan yaparken karşımıza çıkanlarla yetindiğimiz bir devinim.

İncelik fanidir… Onu doğuran, besleyen ve yaşatan, öğretisini sunan insan gittiği zaman onun da o insanla beraber gittiğine inanırım. Kültür sanat dünyası artık inceliklerin konu olduğu, sadece sanatın yapıldığı bir mecra olmaktan çıkmış durumda. Yaşanan kaostan mı, bir karmaşanın maddi çıkarların boy gösterdiği, değerli olana değil popüler olana yönelimin olduğu bir dünya oldu adeta. Bu dünya da bir ruhu beslemek, tatmin etmek namümkün. Popülerizim tek dişli bir canavar gibi adeta, sevmiyoruz ama onsuzda olamıyoruz dediğimiz her şeyin içinde yer alıyor. Kaybettiğimiz ama asla eskimeyecek olan değerler, sanatçılar, sanat severler gittikten sonra, onların yaşattığı incelikte ne yazık ki bu dünyayı terk etti.

Çolpan İlhan…

Acı haber tez duyuldu. 25 Temmuz sabahı, sosyal medya da gezinirken okuduğum haber, içimden bir şeyler kopardı adeta, usta bir oyuncunun, duayen bir sanatçının vedası her ölüm gibi zamansız olmuştu yine. İnce, zarif tebessümü ve asil duruşuyla, Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden biri idi Çolpan hanım. Başarılı ve ışık tutan sanat geçmişi, sanata ve sanatçıya yakışır örnek duruşu ve tavrıyla, emsalsiz insanlarındandı. İstanbul Belediye Konservatuarı tiyatro bölümünü bitiren Çolpan Hanım, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünü de bitirmiş, sanatın her yönüne değer vermiş bir insandı. 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilen sanatçı, merhum eşinin adını taşıyan Sadri Alışık Kültür Merkezinin kurucusu olmuştur. Sarı sıcak bir yaz gününde aramızdan ayrılan Çolpan İlhan’ı rahmet ve sevgi ile anıyorum.

Her geçen gün bir değerimizi kaybediyoruz, sanat sanata gerçekten soluk kazandıran emek veren sanatçılarla güzel ve anlamlı her daim.

Sevgilerimle

Bunları da sevebilirsiniz