Mavi Kadın – Yeşil Adam..

19.TÜYAP İzmir Kitap Fuarı’nda yine imza günlerimiz, panel katılımlarımız ve söyleşilerimiz gerçekleşti.

Fuarımızın bu yılki «Onur Konuğu” yazarı, Ayvalık doğumlu tanınmış saygın yazar ve öğretmen Feyza Hepçilingirler idi. Feyza dostumuz, Doğan Hızlan ve Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş, Karşıyaka Belediye Başkan Hüseyin Mutlu Akpınar ile birlikte fuarın açılış kordelasını kesti. İki yıl önce aynı kordelayı «Onur Konuğu” olarak ben kesmiştim. Yazarlığın en büyük onuru, Ege’mizde o kordelayı kesmektir.

İzmir ve Ege’nin bu en kapsalı kültür organizasyonuna, 19 yıldır, yöneticisi olduğum «Uluslararası İzmir Araştırmaları Merkezi” olarak katıldık. Ek olarak kitaplarımın yayınlandığı yayınevlerinin stantlarında da imza günlerimiz ve söyleşilerimiz oldu.

Bu fuarda, «Çevre Savaşçısı Yusuf Savaş Emek’in Ardından” ve «Halikarnas Balıkçısı” konulu iki panelde konuşmacı idim. Hınca hınç dolu büyük salonlarda okuyucu ile buluşmanın keyfine diyecek yok doğrusu. Üstelik «Dokuz Eylül vapuru (Toplu Şiirler)” başlıklı yeni kitabımı da okuyuculara sunmanın tadını yaşadım.

Yusuf Savaş Emek’in ardından yaptığımız etkinlikte ilginç bir gelişme oldu.. Onu anlatmadan önce Mavi Kadın’ı anlatmalıyım.

Bodrumlu çevrecilerin önderi, Gökova çöp toplama seferleri ile Gökova Termik Santral protesto eylemlerinin öncüsü rahmetli Saynur Gelendost’un yaşamı ve savaşımı geçenlerde «Mavi Kadın” ismiyle kitaplaşmıştı.

Çevre mücadelesinin inançlı militanı Gaye Cön Şakar, yıllarca beraber çeşitli eylemlerde birlikte oldukları Saynur Gelendost’un tüm yaşamını eşsiz bir üslupla kaleme aldı. «Heınrıch Böll Stıftung Derneği Türkiye Temsilciliği Yayınları” arasından çıkan kitap, özverili ve cefakar bir çevrecinin yaşamını hiçe sayarak yürüttüğü çevre mücadesini anlatıyor. Büyük emek ürünü olan kitabı önerirken, nice eylemle birlikte olduğum bu yüce mavi kadının hatırası önünde eğildik daima…

Yusuf Savaş Emek’in panelinde konuşurken, bu güzel insan için «Yeşil Adam” ismiyle bir kitap hazırlama görevinin bize düştüğünü işaret ettim. Herkes ilgiyle karşıladı. Panel konuşmacıları Aylin Gençoğlu, Enis Musluoğlu, Ayşe Tosuner, Serdar Kızık ve Suat Çağlayan çok olumlu buldular. Dinleyicilerden matbaacı-yayıncı Tufan Atakişi de kitabı kendisinin seve seve basacağını söyledi.

Ne güzel..

Mavi Kadın..

Ardından..

Yeşil Adam..

Geleceğe belge bırakmalıyız.

Bunları da sevebilirsiniz