Yalın ve İddialı…Gazetecilik Artık Herkezin İşi!

Ülkemizde İletişim Fakültelerinde okutulan kitaplar, otomatiğe takılmış gibi, Şinası ile başlar, sansürün kaldırılması ile devam eder, lafı bir güzel «küreselleşme” ye getirerek konuyu noktalar. Dahası, gazetecilik kitapları ile internet kaynakları arasında bir bağlantı kurulmaz. Her ikisi sanki başka başka dünyalarda, başka başka çağlarda yaşarlar.

Korkmaz Alemdar hoca ile -Ruhdan Uzun öyle yapmıyorlar. İnsanları bilginin peşinde koşmaya yönelten etkenden «merak”tan başlayıp «araştırma” ile devam ediyorlar. Ve klasik gazetecilik ile internet/sosyal medyayı yanyana yerleştiriveriyorlar. Ne de olsa, usta işi..

« Herkesi gazeteci yapan sürecin Türkiye’de Taksim olayları ile yaşandığına” dikkat çeken Alemdar-Uzun tespitten hareket ederek konuya geliyorlar: « Asıl olan bu gelişmeleri doğru dürüst anlatacak gazetecilerin yetiştirilmesidir.« «Penguen” suskunluğu demokratik toplumların en önemli «mürşitlerinden” olan (irşad eden, aydınlatan) «gazeteciliğin önemini bir kez daha ortaya çıkarıyor.

Herkes için yararlı bilgiler bölümünde Türkiye’den-dünyadan örnekler vererek basın tarihini anlattıktan sonra «etik” ile sürdürdükleri konuyu haber örgütleri ile dağıtım sistemi ile gazetecilerin çalışma koşulları ile sürdürüyorlar. Kitabın sonuna «Farkında Olunması Yararlı Kaynaklar” bölümünü eklemeyi ihmal etmemişler.

Halk için kaynak

Görünümü,verdiği ilk izlenim, tek kelime ile yalınlık. Gazetecilikten yola çıkarak, «bilgi arayışı” içindeki geniş kitleleri daha sağlıklı bir uğraşa yöneltmeye çalışıyor yazarlar. Yalınlığının yanısıra, bir büyük iddia taşıyor kitap. «Penguenciliği” yıkmak için halkı harekete geçirmek. Daha doğrusu sosyal medya ile zaten harekete geçmiş olan, haberle, araştırma ile düşüp kalkan yüzbinleri eğiterek onlardan yeni bir güç yaratmak, yeni, daha sağlıklı bir dünyanın temellerini atmak.

Prof. Korkmaz Alemdar’la Doç. Ruhdan Uzun’un kaleminden çıkan «Herkes İçin Gazete-ci-lik” alanındaki en yetkin kaynaklardan biri, sıfatını hakediyor; Dahası, çok geniş bir kitleye yönelerek, önümüze yeni ufuklar açıyor.

– – — 0 – – – – –

Herkes İçin Gazete-ci-lik

Korkmaz Alemdar-Ruhdan Uzun

Tanyeri Yayınları, Ankara 2013

Bunları da sevebilirsiniz