The Artist

James Bond filmlerine gönderme yapan OSS 117 film serisinden tanıdığımız yönetmen Michel Hazanavicius ve aktör Jean Dujardin bu kez de romantik, komedi ve dram türünde siyah-beyaz bir sessiz filmle karşımıza çıktı. Hikâye 1927-32 yılları arasında, Hollywood’da sessiz filmlerin gözden düşüp sesli filmlere geçilmeye başlandığı bir dönemde, eski bir sessiz film aktörü olan George Valentin (Jean Dujardin) ile yükselen genç aktris Peppy Miller (Bérénice Bejo) arasındaki ilişkiyi konu alıyor.

‘The Artist’ filmi, taşıdığı özelliklerle bir anlamda sessiz sinema dönemini kutsamaktadır. Seslerin ve diyalogların olmadığı monokrom filmlerde, seyircinin ilgisini canlı tutmak oldukça zordur. Bunun için yönetmen, seslerin yokluğunu nasıl telafi edeceğini bilecek kadar akıllı ve yetenekli olmalıdır. ‘The Artist’ filminin bence en iyi tarafı, yönetmen Hazanavicius’ın, sessiz filmlerin gerektirdiği araçları dikkatli ve etkili bir şekilde kullanmasıdır. Fonda çalan müziklerle birkaç stratejik sahnede duyduğumuz sesler nedeniyle ‘The Artist’ filmine tamamen sessiz bir film demek doğru olmayacaktır. Hazanavicius, sessiz filmlere tamamen sadık kalmak yerine, zekice yaptığı güncellemelerle filmi adeta günümüze uyarlamıştır. Filmde kullanılan teknikler her ne kadar çeşitli ve etkileyici olsa da, filmin başarıya ulaşmasında Jean Dujardin ve Bérénice Bejo’nun kamera karşısındaki üstün performanslarının etkisi de unutulmamalıdır.

Yeni nesil filmlerin yüksek kalitedeki ses efektleriyle büyümüş günümüz kuşağından bir kısmı filmi sıkıcı bulurken, Altın Küre, BAFTA ve Akademi Ödüllerinin sonuçları film eleştirmenlerini haklı çıkarmıştır. Altı dalda aday gösterildiği Altın Küre ödüllerinin üçünü kazanan film, on dalda aday gösterildiği 2012 Akademi Ödüllerinden de, aralarında ‘En İyi Film’, ‘En iyi Yönetmen’ ve ‘En iyi Erkek Oyuncu’nun da bulunduğu beş ödülü kazandı.

‘The Artist’ filmi, Türk televizyonlarında gösterilen ‘Yalan Dünya’ adlı dizinin 23 Mart’taki bölümünde yapılan göndermeyle yeniden gündeme taşındı. Henüz izlememiş olanların, filmin DVD’si çıktığında kesinlikle izlemelerini tavsiye ederim.