Rus Basınında Türkiye Kasım 2011

08.11.2011

Rusya 2025 yılına kadar Orta Doğu’da 25 savaş uçağı satmayı planlıyor

Birleşik Hava Aracı Kurumu (BHK)’nun yaptığı açıklamaya göre Rusya 2025 yılına kadar Orta Doğu’da 90 adet savaş uçağı satışı yapmayı planlıyor.

Bu satış büyük ihtimalle 4++ nesli jetleri ( Su-35 ve MİG-35) kapsayacak. Satışın 2035 yılına kadar 180 savaş uçağını bulması bekleniyor. BHK 13 Kasım’da açılacak olan Dubai Havacılık Gösterisi-2011 programına katılacak.

Ria Novosti

10.11.2011

Türkiye’deki yeni depremde en az 7 kişi daha hayatını kaybetti

Afet Koordinasyon Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin güneydoğusunu vuran yeni bir depremde 7 kişinin daha hayatını kaybettiği belirtildi. Van ilinde 5.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremde 50 kişi yaralandı, 25 bina yerle bir oldu.

800 civarında kurtarma görevlisinin çalıştığı enkazlarda içlerinde uluslararası yardım kuruluşlarından görevlilerin ve gazetecilerin de bulunduğu dört katlı Bayram Oteli’nin enkazından 23 kişi çıkarıldı.

Kurtarma görevlilerini, doktorları, gıda ve giysi yardımlarını ve 15 bin çadırı bölgeye sevk etmek için 22 uçak harekete geçti.

Bu deprem Van’da son üç hafta içerisinde gerçekleşen ikinci deprem. 23 Ekim’de 7.2 büyüklüğünde gerçekleşen depremde en az 600 kişi hayatını kaybetmişti.

Ria Novosti

11.11.2011

Türk feribotu 21 yolcu ve mürettebatıyla birlikte kaçırıldı

İzmit limanı yakınlarında 21 yolcu ve mürettebatıyla birlikte kaçırılan bir feribot 6 sahil güvenlik botuyla kuşatıldı ve özel birlikler harekât için hazırlıklara başladı.

Kocaeli Valisi, «Kartepe feribotu yerel saatle 05.45 sularında, basın açıklaması yapmasına izin verilmediği takdirde feribotu havaya uçuracağı tehdidinde bulunan saldırganlar tarafından kaçırıldı” şeklinde bir açıklama yaptı.

Ancak haber kanallarından yapılan açıklamaya göre eylemi gerçekleştiren korsan tek kişi.

Bazı yerel medya kuruluşlarının iddialarına göre korsan ya da korsanlar (terör örgütü-ç.n.) PKK’nın temsilcileri, ancak bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Feribotta 17 yolcu ve 4 mürettebat bulunuyor.

Türkiye depreminde ölü sayısı 24’e ulaştı

Türkiye’nin güneydoğusunda büyük yıkıma yol açan depremde ölü sayısı 24’e yükseldi. Son 24 saat içerisinde Bayram Oteli enkazı altında kalanlarla birlikte 7 ceset enkazdan çıkarıldı.

Ria Novosti

12.11.2011

Türk özel kuvvetleri kaçırılan feribota operasyon düzenledi

Ulusal medyadan yapılan açıklamalara göre, Kürt terörist (militan) tarafından Türkiye’nin kuzeybatı sularında kaçırılan feribottaki 22 rehine özel kuvvetlerin gerçekleştirdiği operasyon sonrası kurtarıldı.

Korsan operasyonda öldürüldü. İstanbul Valisi Avni Mutlu’nun yaptığı açıklamaya göre başka yaralanan olmadı. Mutlu, saldırganın bir takım cihazlarla silahlanmış olduğunu da belirtti.

Kartepe feribotu Cuma akşamı Marmara Denizi’nde seyir halindeyken kaçırılmıştı. İlk açıklamalara göre feribot, Türkiye’nin Kürt nüfusunun ağırlıklı olduğu güneydoğu bölgesine özerklik arayışında olan (terör örgütü-ç.n.) PKK militanları tarafından kaçırıldı.

Türk ordusu son aylarda PKK’ya karşı operasyonlar düzenlemeye devam ediyor.

Ria Novosti

22.11.2011

Başbakan Erdoğan Esad’a görevi bırak çağrısı yapıyor

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Salı günü, eski müttefiki Suriye lideri Beşar Esad’a ülkede barışın sağlanması adına görevi bırakma çağrısı yapan ikinci bir İslam ülkesi lideri oldu.

Erdoğan parti toplantısında, «Daha fazla kan dökülmeden, daha fazla adaletsizliğe sebep olmadan, ülkede ve bölgede halk adına barışın sağlanması için aşağı in” şeklinde konuştu. Ankara, Suriye’de 8 aydır devam eden hükümet karşıtı gösterilerin bastırılması karşısında tepkisini arttırmaya devam ediyor. Suriye ve Türkiye arasındaki tansiyon Türk hacıları Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye taşıyan 3 otobüse Suriye gümrüğünde saldırılmasından sonra tekrar arttı. Saldırıda iki Türk vatandaşı yaralandı.

«Eğer ölene kadar kendi vatandaşlarına karşı savaşan birini görmek istiyorsanız, Nazi Almanyası’na bakın, Hitler’e bakın, Mussolini’ye bakın, Romanya’daki Çavuşesku’ya bakın,” şeklinde konuşan Erdoğan, «Eğer onlardan herhangi bir ders çıkaramıyorsanız, hiçbirimizin istemediği bir şekilde bundan sadece 32 gün önce öldürülen Libya liderine bakın” dedi.

Esad’ı görevi bırakması için uyaran ilk İslam ülkesi lideri Ürdün Kralı Abdullah olmuştu.

Ria Novosti

27.11.2011

İran, tehdit karşısında, Türkiye’nin ABF sistemlerini vurmaya hazır

İslam Devrimi Muhafız Güçleri Hava Uzay Birlikleri Komutanı Amiral Hacızade’nin belirttiğine göre, NATO müttefiklerinden bir tehdit algılandığı takdirde, İran NATO’nun Türkiye topraklarında konuşlandıracağı anti-balistik füze sistemlerini vurmaya hazır. Hacızade, «Eğer herhangi bir tehdit olursa, Türkiye’deki NATO ABF sistemlerini ve ardından diğer hedefleri vurmaya hazırız” dedi.

ABD, İngiltere, Fransa ve Kanada’nın da aralarında bulunduğu birçok Batılı devlet bu hafta İran’a karşı yeni yaptırım kararı aldı. Bu önlemler UAEA’nın İran hakkındaki düzenli raporunu yayınlamasının ardından alındı.

ITAR-TASS

28.11.2011

Dini liderler Dağlık Karabağ’daki sniper’larla ilgili çağrıda bulundu

Üç dinin liderleri Pazartesi günü, Dağlık Karabağ çatışmalarının barışçıl çözümü ve tarafların keskin nişancılarını bölgeden çekmeleri için bir bildirge imzaladı.

Patrik Kiril, Ermenilerin Katolik lideri Karekin II ve Kafkasya Müslüman lideri Allahşükür Paşazade «Karabağ sorununun barışçıl çözümü” ve «AGİT Minsk grubunun çabalarına destek” dileklerini belirtti.

Ria Novosti

30.11.2011

Türkiye Suriye’ye ekonomik yaptırım uyguluyor

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çarşamba günü Ankara’nın Suriye’ye uygulayacağı ekonomik yaptırımları açıkladı.

Türkiye, Suriye ile olan stratejik iş birliğini dondurdu. Suriyeli iş adamları ve resmi yetkililerini kapsayan bir seyahat kara listesi belirledi. Türkiye, Suriye Merkez Bankası’yla iş birliğini ve Başkan Esad’ın finansal varlıklarını dondurdu ve ülkeye silah satışını yasakladı.

Yaptırımlar aynı zamanda Suriye ile olan tüm borç ve kredi anlaşmalarını ve özel bankalar arası tüm ilişkileri de kapsıyor.

Ria Novosti

Bunları da sevebilirsiniz