71. Berlin Film Festivali

Bu yıl 71. si düzenlenen Berlin Film Festivali 1 – 5 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi. Pandemi şartları nedeni ile iki parça halinde düzenlenen festivalin ilk kısmı çevrimiçi yapılırken, ikinci kısmın ise halka açık olarak 9 – 20 Haziran tarihlerinde yapılması planlanıyor.

Festivalin bu yılki jürisinde Adina Pintilie, Nadav Lapid, Mohammad Rasoulof, Jasmila Zbanic, Gianfranco Rosi ve Ildiko Enyedi yer aldı. Festival yönetimi tarafından alınan yeni kararlar kapsamında, bu yıl yarışma jürisinde yer alan tüm isimler daha önce Altın Ayı kazanmış sinemacılardan oluşuyor. Bu yıl yapılan bir diğer yenilik de jüriye kimsenin başkanlık etmemesi oldu. Berlin Film Festivali Sanat Direktörü Carlo Chatrian, bu yıl jüriye seçilen isimlerin sadece farklı film çekme tarzlarını ve cesur hikâyeler anlatma yollarını değil, festivalin tarihini de yansıttığını ifade etti. Festivalin Encounters seçkisinin jürisinde ise Florence Almozini, Diedrich Diederichsen ve Cecilia Barrionuevo yer aldı.

Altın Ayı’ya Bad Luck Banging or Loony Porn filmini layık gören jüri, Jüri Büyük Ödülü’nü ise Ryusuke Hamaguch imzalı Wheel of Fortune and Fantasy filmine verdi. En İyi Oyuncu Ödülü I’m Your Man filmindeki rolüyle Maren Eggert‘a giderken En İyi Yardımcı Oyuncu Ödülü ise Forest -I See You Everywhere filmindeki rolüyle Lilla Kizlinger‘e verildi.

Ferit Karahan‘ın dünya prömiyerini Berlin’de yapan yeni filmi Okul Tıraşı ise Panorama bölümünde FIPRESCI Ödülü’nün sahibi oldu.

71. Berlin Film Festivali Ödülleri

Altın Ayı: Radu Jude – Bad Luck Banging or Loony Porn

Jüri Büyük Ödülü: Ryusuke Hamaguchi – Wheel of Fortune and Fantasy

Jüri Ödülü: Maria Speth – Mr Bachmann and His Class

En İyi Yönetmen: Denes Nagy – Natural Light

En İyi Oyuncu: Maren Eggert – I’m Your Man

En İyi Yardımcı Oyuncu: Lilla Kizlinger – Forest – I See You Everywhere

En İyi Senaryo: Hong Sang-soo – Introduction

FIPRESCI Ödülü: Ferit Karahan – Okul Tıraşı

Üstün Sanatsal Katkı Ödülü: Yibran Asuad – A Cop Movie

Encounters Seçkisin–En İyi Film: Alice Diop – We

Encounters Seçkisi–Jüri Özel Ödülü: Le Bao – Taste

Encounters Seçkisi–En İyi Yönetmen: Ramon Zürcher ve Silvan Zürcher – The Girl and the Spider & Denis Cote – Social Hygiene

Encounters Seçkisi–Özel Mansiyon: Fern Silva – Rock Bottom Riser

Bunları da sevebilirsiniz