Corona Virüs Sonrası Ne Olacak?

Bir şekilde corono virüs kontrol edilecek. Daha sonra Türkiye ve Dünya olarak her şeyi unutup aynı şekilde yaşamaya ve üretmeye devam edecek miyiz? On yıl önce kuş gribi çıktı, hiç ders almadık. Arkasından SARS, MERS derken nerede ise her yıl bir virüs, kimi az kimi çok zarar yapıp çekildi. Bunlar muhtemelen devam edecek. Bu son değil. Bu tehlikeli patojenlerin neden ortaya çıktığına dair epey şey söylendi. İnsan nüfusunun hızlı artışı ve belli yerlerde yoğunlaşması, ormanların madenler, konutlar, GDO’lu ürünler üretimi için kesilmesi, endüstriyel hayvancılığın giderek yoğunlaşması gibi etkenler bu patojenlerin evrilmesi, ortaya çıkması için çok uygun bir ortam sağlıyor. “Büyük Çiftlikler Büyük Grip Doğurur” (Big Farm Make Big Flu) adlı kitabın yazarı Rob Wallece “tarımı endüstrileştirirken patojeni de endüstrileştiriyoruz” diyor.

Hayvancılığı ele alırsak bundan sonra bütün bir dünya olarak agroekolojik bir hayvancılık sistemine geçmemiz gerekiyor. Büyük sayıda hayvanın bir barınağa tıkılarak, yoğun yemlerle beslendiği var olan sistem bu tür patojenlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırmanın yanında suları, havayı kirletiyor, üretilen süt, et vb. ürünlerin kirli ve insan sağlığına zararlı olmasına yol açıyor. Ayrıca çalışanların ve köylülerin ezilmesini kolaylaştırıyor. Bütün ülkelerin agroekolojik bir hayvancılığa geçmesi gerekiyor. Corona Virüs gibi patojenleri önlemek için bu yola bütün dünyanın girmesi gerekiyor. Ancak bu yola erken girenler hiç olmazsa diğer zararları önlemiş olacaklar.

Ne yazık ki bütün dünya şimdi örneğin bir aşı bulunduğu takdirde arkasına yaslanıp sorunun çözümlendiğini düşünecek. Ancak daha sonra başka bir patojen ortaya çıkabilecek ve ona ne yapacağımızı bilemeyeceğiz.

Endüstriyel hayvancılığın tehlikeleri konusunda ülkemizde gerek bilim çevreleri gerekse de Tabib, Veteriner Birlikleri ve Ziraat Mühendisleri Odası suskun.

Türk Tabibler Birliğinin patojenlerin çıkışı ve hayvancılık sistemi ile ilişkisine yönelik bir açıklamasına rastlamadım. Türk Veteriner Hekimleri Birliği ise sadece “yaban hayvanları ticaretinin yasaklanması” üzerinde duruyor. Ziraat Mühendisleri Odası bu tür salgınlarda ülkenin gıda yeterliliği açısından doğru ve gerekli açıklamalar ve isteklerde bulunuyor, ancak endüstriyel hayvancılık ve patojenler ilişkisi konusunda hiçbir şey söylemiyor. Eğer bu kuruluşların bir açıklaması olduysa lütfen haber versinler.

Birleşmiş Milletlerin ilgili kuruluşların bu konularda ciddi bir tavır almasını hiç bekleyemeyiz. Böyle bir şey olduğunda başta ABD olmak üzere büyük kapitalist devletler derhal bunlara yaptıkları ödentileri keserler.

On yıl önce kuş gribi salgınında bütün bunları gene tartışmıştık. On yılı kaybettik. Bu defa artık anlasak olmaz mı?

 

Bunları da sevebilirsiniz