Bizi İlk Kurşun Yetiştirdi…

Prof.Dr.Erkan Sevinç, sevgili dostum aktivist Ümit Yaşar Işıkhan’ın yayınlayacağı yeni bir dergi için geçenlerde benimle yaptığı bir söyleşide şunları sordu:

  • Yaşar dostum, “Bizi İlk Kurşun yetiştirdi” ne demek? Anlatır mısın?

  • Can dostum, sevgili kardeşim, aktivist etkinliklerine hayran olduğum, ne yazık ki ona olan derin sevgimi pek ifade edemediğim Ümit Yaşar Işıkhan’ın yayınlayacağı bir derginin ilk sayısında benimle bir söyleşi gerçekleştirilecek ise, “Ümit ile beni, Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’in Emperyalizme attığı ilk kurşun buluşturdu, birleştirdi ve özenle yetiştirdi” demek, ancak ve ancak ilk sözüm olur

  • Nasıl oldu bu buluşma?

  • Biz yazarlığımızı, gazeteciliğimizi ve eylemciliğimizi, şimdilerde ortalıkta pek bol bulunan kişiler gibi; politik ve ekonomik rant sağlamak, yerel yönetimlere yanaşıp koltuk kapmak, milletvekili aday adayı olmak, belediye meclislerine üye olmak, bürokraside cakalı kültür müdürü olmak, kent gözlemcisi kartı edinip kitaplarını yerel yönetimlere hemen bastırmak, her belediyeyi ayrı ayrı dolaşıp beş para etmez kitaplarını yüzlerce kolilik paketler halinde satmak, her devrin adamı olmak, ama daima sol jargon içinde şov yapmak gibi etik dışı eylemler peşinde koşarak yaratmadık.

Biz, yani Ümit ile ben, hiçbir politik ve ekonomik koltuğa aday olmadık, tüm birikimimizi ve emeğimizi, Emperyalizme karşı mücadele yolunda ilk mücadeleyi başlatan Mustafa Kemal ve Hasan Tahsin’in kişiliğinde ve çağdaş kuvayı milliyeciliğin ateşten atmosferinde yoğurduk.

1970’li yılların başı.. Ümit ile şehir kaldırımlarında tanışmam, sonra edebiyat ve şiir yolunda birlikte ilerleyişimiz, Hasan Tahsin sevgisi ve bilinci ile o yolda yaptığımız resim ve şiir yarışmaları, konferanslar, eylemler ve etkilikler içinde pekişti. Ümit bir kültür-sanat eylemcisi olarak yoluna cesurca devam etmekte, ben masamın başında kitap yazarak yoluma devam ediyorum. Hele hele Kurtuluş Savaşımızın başlamasının 100.yılında müthiş bir gayret içindeyim.

  • 100. Yıl’da beliren tehlikeler hakkında uyarılarda bulundunuz?

  • 1 Mart 2019 tarihli Dokuz Eylül gazetesi ile Ege Telgraf gazetesinde tam sayfa yazılarımla Hasan Tahsin ve 100.Yıl kutlamaları ile ilgili olarak saptırma gayretinde olan karanlık çevrelere karşı uyarılarım yayınlandı. Bu yazılardan sonra İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin etkinliklerde tek temsil yetkisi olan kurum olduğu resmi makamlarca kabul edildi.

  • Hasan Tahsin’in kayıp mezarını da buldunuz?

  • Evet..14 Nisan 1919 tarihli Yeni Asır gazetesine manşetten verilen söyleşi ve haberim ile Hasan Tahsin’in mezarının İzmir Bahribaba Parkı’nda bir toplu mezar içinde bilinmeyen bir noktada olduğunu açıkladım. Yazı İşleri Müdürü Erhan Gülenç’in gayretleriyle Bahribaba Parkı’nda basına söyleşiler gerçekleştirdim. Bu açıklamalarım büyük yankı uyandırdı. Bahribaba Parkı’nın bir köşesine bir levha ile bu bilginin yansıtılması şeklindeki önerim, Konak Belediye Meclisi’nin ilerici ve vatansever CHP’li bazı üyeleri tarafından meclise önerge halinde getirildi, ancak Konak Belediyesi Meclis grubunda CHP Grubu tarafından ret edildi.

  • Kurtuluş savaşının 100.Yılında başka ne yaptınız?

  • Tam bir aktivist olarak davrandım. Tam 50 yıldır emek verdiğim “Hasan Tahsin – Yürekler Selanik” isimli kitabım, Kırmızı Kedi Yayınevinden Nisan başında yayınlandı. Başka İdefix olmak üzere çeşitli etkin internet kitap sitelerinde hemen satışa sunuldu. Kırmızı Kedi Kitapevleri’nde ve D&R mağazalarında raflarda hızla yerini aldı ve kısa sürede tüketildi..

Nisan başından itibaren Milli Mücadele’nin 100. Yıldönümünde, etkinliklerim başladı. Ne mutlu ki, cennet mekan Mehmet Akif’in dediği gibi, “Gene bir şey yapabildim diyemem hatırana!..” diyebildik.

9 Nisan’da “Kurtuluş Savaşının 100.Yılı ve İzmir” konusunda, Bayraklı Garden Hilton İnn’de ESSİAD Ege Soğutma Sanayicileri İş Adamları Derneği üyelerine konferansımızı sunduk.


10 Nisan’da “Kurtuluş Savaşının 100.Yılı ve İzmir” konusunda Pasaport Movenpick Otel’de Medical Park Hastanesi üyeleri ve konuklarına konuştuk.


  • TÜYAP İzmir Kitap Fuarı’nda ne yaptınız?

  • 8 Nisan’da “Kurtuluş Savaşının 100.Yılının Anlamı” konusunda Dağarcık Türkiye Yayınevi’nin düzenlediği panelde, Yaşar Aksoy, Zihni Çetiner, Enis Musluoğlu, Abdürrahim Sercan olarak Emperyalizme karşı mücadele bayrağını yükselttik.

11 Nisan’da “Kurtuluş Savaşı, 100 Yıl ve Hasan Tahsin” konusunda Etki Yayınevi’nin düzenlediği panelde Yaşar Aksoy, Aydoğan Yavaşlı, Ümit Yaşar Işıkhan, Alaattin Gürırmak olarak yer aldık. Kitap Fuarı’nda Etki Yayınevi, Dağarcık Türkiye Yayınevi, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği stantlarında kitaplarımızı imzaladık.

  • Sonra geniş katılımlı imza günleriniz başladı?

  • Evet.. 7 Mayıs 2019’da İzmir Atatürk Lisesi’nde yüzlerce öğrenciye “İlk Kurşun ve 100 Yıl” konferansım ve sonrasında imza günüm gerçekleşti.

“Hasan Tahsin – Yürekler Selanik” kitabımı 14 Mayıs günü Karşıyaka Kırmızı Kedi Kitapevinde, 15 Mayıs günü Alsancak Yakın Kitapevinde yüzlerce okuyucu ve dostuma imzaladım. Nefis saatler yaşadık. İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur ve Karşıyaka eski Belediye Başkanı A.Kemal Baysak ve yüzlerce dostum baş konuklarımdı.

  • Bu arada bir öl aldınız?

  • 15 Mayıs 2019 tarihi akşamında İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlediği gecede, İzmir’deki istilacı güçlere “ilk kurşun”u sıkarak Milli Mücadele’nin kıvılcımını ateşleyen Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’in anısına düzenlenen 52. Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu.

Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’in anısına 100. Yıl Onur Ödülleri, Yaşar Aksoy, Türkmen Parlak, rahmetli Zeynel Kozanoğlu, Dr.Oktay Gökdemir, Ahmet Mehmetefendioğlu ve Hıfzı Topuz’a verildi. Törende 100. Yıl Onur Ödülü’ne değer görülen bendenizin Hasan Tahsin’in anısına hazırladığı belgesel sunuldu. Tören, İzmir Filarmoni Orkestrası TOBAV Korosu’nun konseriyle son buldu.

  • İstanbul’da neler oldu?

  • İnanılmaz etkinlikler yaşadım. 19 Mayıs günü Kadıköy Belediyesi, Cumhuriyet Gazetesi ve Kırmızı Kedi Yayınevi işbirliği ile Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Hasan Tahsin’den Mustafa Kemal’e” isimli bir fotoğraf sergim açıldı. Cumhuriyet gazetesi yazarı M.Ali Güller’in yönetiminde Prof.Zafer Toprak, Prof.Sina Aksin, Alev Coşkun, Sinan Meydan’ın katıldığı enfes bir 19 Mayıs paneli gerçekleşti. Panelden önce “Hasan Tahsin Belgeseli”m bini aşkın izleyiciye sunuldu.

Panel öncesi bana da Kadıköy Belediye Başkanı Şendil Dara tarafından bir şükran plaketi sunuldu. Panel sonrası bu değerli akademisyen ve yazarlarımızla birlikte omuz omuza “Hasan Tahsin – Yürekler Selanik” kitabımı onlarca okuyucuya imzaladım.

  • Karaburun’a gelelim?..

  • 3 Temmuz 2019 günü Karaburun’da başlayan Dağarcık Türkiye Sitesi ve Yayınevi tarafından düzenlenen Ütopyalar Buluşması’nda 5 Temmuz günü, “Hasan Tahsin Belgeseli”m katılımcılara Ergin Pansiyon bahçesinde gösterildi ve iki kez alkışlandı. Böylece bir aktivist olarak 2019’un ilk yarısındaki görevlerimiz bitti. Daha sonra ikinci yarıya hazırlandık.

  • Çeşme’de neler oldu?

  • Atatürk’ün Çeşme’ye gelişi dolayısı ile Çeşme Belediyesi tarafından yapılan büyük katılımlı etkinliklerde 21 Temmuz 2019 tarihinde Ilıca’da, Çeşme’lilere “Hasan Tahsin Belgeseli”m gösterildi ve orada bir konuşma gerçekleştirdim.

28 Temmuz 2019 akşamı İzmir Musevi Cemaatına “Kurtuluş Savaşında İstiklal Madalyalı Yahudiler” konulu görsel belgeler desteğindeki konuşmam Çeşme’de büyük bir Musevi kitlesi tarafından ilgi ile izlendi.

  • Bundan sonra neler olacak?

  • 26 Ağustos’ta Çiğli Belediyesi’nin düzenlediği, 9 Eylül’de İzmir Atatürk Düşünce Dernekleri’nin düzenlediği toplantılarda “İlk Kurşun, Bağımsızlık Savaşı ve 100 Yıl” üzerine konuşmalarım olacak. Bu arada yıl sonuna kadar Kırmızı Kedi Yayınevi’nden “Milli Mücadele ve Cumhuriyet” serisi içinde iki kitabım daha yayınlanacak. Belki daha programı açıklanmamış olan Kasım ayındaki İstanbul Kitap Fuarı’nda imza günlerimiz ve konuşmalarımız olacak. Böylece 100. Yıl görevlerimizi yapmış olacağız.

  • Sizi bu dönemde en çok sevindiren şeyler neydi?

  • Hürriyet gazetesinde 3 Mayıs 2019 tarihli yazısıyla Ertuğrul Özkök, Cumhuriyet gazetesinde 27 Haziran 2019’da Hikmet Altınkaynak, Gözlem gazetesinde 19 Mayıs 2019 tarihli özel 100.Yıl ekinde Engin Tatlıbal gibi yazarların kitabım üzerine yazdığı yazılar, Demirören Haber Ajansı, Odatv ve Sözcü internet sitesinde hakkımda yayınlanan yazılar, tarihçi akademisyen Dr.Oktay Gökdemir’in TV35’deki röportajı ve Cumhuriyet Kitap ekinde Hüsnü Tekeşin’in 16 Mayıs 2019 tarihli özel yazısı dışında, beni hızlı ve faal geçen bu dönemde en çok sevindiren şeyler, çok önem verdiğim yazar ve sanatçı dostlardan gelen özel mesajlardı.

Bunları paylaşmak ve tarihe emanet etmek isterim. Şöyle ki:

Salim Kadıbeşegil (Halkla İlişkiler Uzmanı, yazar): Sevgili Yaşar, kitabını son bölümdeki özel söyleşiler hariç bitirdim. Tek kelime ile nefis. Aklına ve emeğine sağlık demek yetersiz kalıyor. Böylesine kapsamlı derinliğine araştırılmış ve içinden onlarca film çıkacak bir yapıt herhalde yoktur. Okullarda milli mücadele tarihi ile birlikte mutlaka okutulması gereken bir başyapıt bence. İmzalayıp armağan ettiğin için tekrar çok teşekkür ediyorum.

Levent Çullu (İş Adamı): Sevgili kardeşim Yasar, kitabını Amerika’da büyük bir heyecanla okudum. Böyle yakın tarihimizin kahramanlarının bu vatan için nasıl cansiperane çalıştıklarını insan gurbette okuyunca daha iyi anlıyor. Eserin her ne kadar giriş bölümleri biraz detaylı ve bolca Osmanlıca kelimelerden oluşuyorsa da sonradan Arap atları gibi açılıyor ve insanı sarıyor. Özellikle Osman Nevres’in hayatında mihenk taşı olmuş kişiler ile yaptığın görüşmelerin kitaba eklenmesi eserine organik bir yapıyı da kazandırmış. Tebrik ederim kardeşim. Zaten ancak sen araştırıcılığın ve kronolojik notların ve teybin ve de tarafsızlığın ile bir Hasan Tahsin biyografisiyle başa çıkabilirdin. O kadar etkisinde kaldım ki İzmir’e gelir gelmez Samim Kocagöz’ün “Kalpaklılar” romanının başlangıç bölümlerini tekrar okudum, sanki Hasan Tahsin’in hikayesinde 14-15 Mayıs günlerinde başka bir ipuçları bulabilecekmişim gibi. Yaşarcığım tekrar tebrik ederim. Bu arada son sayfalara fotoğrafları koymak ta çok akıllıca sanki o dönemi görmüş gibi oluyor insan. Sevgilerle..

Abdürrahim Sercan (E.Öğretmen, Devrimci Yazar, 68’lilerden): Sevgili dostum Yaşar Aksoy.. Yakın Tarihimize ışık tutan, çok değerli kitabınızı büyük bir şevk ve zevkle okuyup bitirdim demeyeceğim çünkü bir başucu kitabı olarak devamlı yararlanacağım. Çok teşekkür ediyorum, sizin gibi bir can dostum olduğu için gurur duyuyorum. Sanırım kitap bir kaç baskı daha yapar. Kitap için tekrar teşekkür eder gözlerinden öperim.

Dr.Ceyhun Balcı (Yazar, Tıp Adamı): Hasan Tahsin Milli Mücadele’nin de işaret fişeği saydığımız İlk Kurşun’la özdeşleşmiş bir kişilik. Bu denli önemli bir kişilikle ilgili bilgilerimiz ise bir o kadar yüzeysel ve dolayısı ile de yetersiz. Yaşar Aksoy araştırmacı titizliğiyle on yıllara yaydığı bilgilenme sürecini bu kitapta ürüne dönüştürmüş. Osman Nevres’in bilinenlerin ötesinde düşünsel ve kültürel derinliğine ilgi duyacaklar için eşsiz bir kaynak!

Yasemin Yazıcı (Yazar, edebiyatçı): Sevgili Yaşar, çok duygulandım, ne umutlu ne yurtseverlik dolu günler gelip geçmiş hayatımızdan. Kitabın çok güzel. Bilmediğim ya da unuttuğum pek çok ayrıntıyı çok özenle düzenleyip açıklamışsın. Hasan Tahsin’i bir roman kahramanı gibi işlemişsin, kişiliğindeki atılganlık, korkusuz yurtseverliği, sosyalist yüreğiyle güçlü bir insan, ülkesi ve medeniyet arasında kendini ifade etmeye çalışması müthiş!.. Ne kadar tutkulu bir karakter. Kalemine sağlık, öyle güzel canlandırmışsın ki, iyi ki yazdın, yazmayı da sürdür. Bence anlatım olarak en iyi kitabın… Araştırmacı yazar kimliğin bence gazetecilikten daha değerli yapıtlar ortaya çıkarıyor, ayrıca kitabın iç dengesi de çok tutarlı, yandaşlık taslamıyor. Elli yıllık birikimin lezzeti roman gibi paragraflarla akıp gidiyor. Bir de kitabında takıldığım tek şey, kendinden bazen 3. şahıs olarak bahsetmen. Ben ilk defa rastladım. Belki yeni bir şey, bilmiyorum. Yazmakta olduğun romanı da merakla bekliyorum. Sağlıkla, iyilikle.. Yasemin..

YAŞAR AKSOY’DAN ÖNEMLİ NOT:

Dağarcık Türkiye Sitemizde (aslında Dağarcık Dünyamız demek gerek) birkaç aydır sürekli “Hasan Tahsin, ilk kurşun ve Kurtuluş savaşımızın 100.Yılı” üzerine yazılarımla okuyucularımı belki epey meşgul ettim. Ancak artık ilerleyen yaşımda İstiklal Savaşı’nın 100.yılına ulaşıp bu anlamlı yılda bir şeyler yapabilmek ve yazabilmek, biricik uğraşımız olarak belirdi. Hep bu konuda belge hüviyetindeki yazıları gerimizde bıraktık. Eylül itibarı ile bu serideki yazılarımız son veriyoruz. Dağarcık’a ve kadirşinas yöneticisi Enis Musluoğlu’na ve tüm arkadaşlara selam ve sevgilerimi sunarım.

Aşağıda Dağarcık Türkiye’de yayınlanan bu yılki yazılarımı sıralı sunuyorum:

  1. 1919 nedir? (Şubat 2019)

  2. Paris’te Hasan Tahsin ile buluştum. (Mart 2019)

  3. Yılmaz Güney’in rüyası (Nisan 2019)

  4. Hasan Tahsin’in ideolojisi (Mayıs 2019)

  5. Hasan Tahsin’in yazıları: Lenin ve Troçki hakkında görüşleri (Haziran 1919)

  6. Hasan Tahsin’e Eleştiriler (Temmuz 2019)

  7. İlk Kurşun Anıtı” kampanyası ve etkinlikler (Ağustos 2019)

  8. Bizi, İlk kurşun yetiştirdi (Eylül 2019)

Bu yazılarım “Hasan Tahsin – Yürekler Selanik” kitabımda yer almayan yazlarımdır. Kitabımla birlikte bu yazıların çıkışına sahip olan okuyucu artık “İlk Kurşun” hakkında her türlü bilgi ve dokümana sahip olmuş olacaktır.

Bunları da sevebilirsiniz