Ronaldo’nun Laneti

1960-61 ve 1961-62 sezonlarında Benfica’ya Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nı kazandırarak adını kulübün tarihine altın harflerle yazdıran Macar teknik direktör Bela Guttmann, sezon sonunda sözleşmesi bittiğinde sözleşmesini yenilemek için kulüp yöneticileriyle masaya oturmuştu. Sözleşmesinde iyileştirme yapılmasını talep eden teknik adam, kulüpten aldığı olumsuz yanıt üzerine As Águias’ı (Kartallar) lanetleyen: ”Benfica, 100 yıl boyunca Avrupa Kupası kazanamayacak!” sözünü sarf etmişti. Aradan geçen 56 yılda Benfica, beşi Şampiyonlar Ligi (1963,1965,1968,1988,1990) üçü Avrupa Ligi (1983,2013,2014) olmak üzere sekiz defa finalist olmayı başarsa da her seferinde eli boş dönen taraf oldu.

Laneti kırmak adına Lizbon ekibinin efsane oyuncularından Eusebio, Bela Guttmann’ın mezarını ziyaret edip talihin tersine dönmesi için dua etse de duaları karşılık bulmadı. Benfica kulübü son çare olarak Şubat 2014’te Estadio Da Luz’a (Işık Stadyumu) Guttmann’ın heykelini diktirdi. Heykelin önünde ise: ”Sadece Benfica’da olanlar kötü şans nedir bilirler… Dünyada bunu daha iyi bilecek bir kulüp yoktur.” sözleri yer aldı. Benfica kulübünün bu çabaları da laneti kırmaya yetmemiş, sezon sonunda Avrupa Ligi finalinde Sevilla’ya boyun eğmekten kurtulamamışlardı.

Rotamızı Madrid’e çevirelim. 6 Temmuz 2009’da Manchester United’tan Real Madrid’e 94 milyon €’luk bonservis bedeliyle transfer olarak rekor kıran Cristiano Ronaldo, daha ilk gününde Maradona’nın Napoli’deki transfer töreni için stada gelen 75.000 taraftar rekorunu kırarak 80.000’e çıkarmıştı. Real Madrid’in son 5 yılda 4 defa Şampiyonlar Ligi şampiyonu olmasında en büyük pay sahibi olan Ronaldo, eflatun beyazlılarda neredeyse kırılmadık bireysel rekor bırakmadı.

Bu başarılarının ardından geçtiğimiz sezon, Ronaldo’nun da Bela Guttmann’a benzer bir şekilde kulübünden, sözleşmesinde iyileştirmeye gidilmesini talep ettiğine ilişkin iddialar gündeme gelmişti. Bir diğer iddia ise Real Madrid Başkanı Florentino Perez’in Ronaldo’ya vermiş olduğu vaatleri yerine getirmemesinden dolayı Ronaldo’nun aldatıldığını düşünmesiydi. Vergi kaçırmakla suçlanan Ronaldo’nun, sözleşmesinde iyileştirme yapılmasa bile en azından kendisine verilen 18.8 milyon euroluk para cezasını başkandan talep ettiği yönünde iddialar da söz konusuydu. Sonuç olarak Başkan Perez, sezon sonunda 33 yaşındaki Cristiano’yu 100 milyon €’yu aşkın bedelle İtalyan devi Juventus’a sattı. Eski Real Madrid Başkanı Ramon Calderon ise Florentino Perez’i eleştirerek konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı.

Ronaldo’yu satan Perez ise Real Madrid’i 3 defa üst üste Şampiyonlar Ligi şampiyonu yapan Zidane’nın ayrılışından sonra kulübü yeniden yapılandırma amacındaydı. Hedefi ise İspanyol oyuncuların ağırlıkta olduğu bir kadro oluşturmaktı. Bu doğrultuda, Dünya Kupası öncesi İspanya Milli Takımının başarılı sonuçlar alan teknik direktörü Julen Lopetegui’ye teklif götürdü. Real Madrid’in teklifini kabul eden Lopetegui, Dünya Kupası’nda Portekiz ile karşılaşacağı maça 2 gün kala İspanyol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales tarafından görevinden alındı. Böylece Lopetegui’nin, Real Madrid’in başına Dünya Kupasını kazandıktan sonra geçme hayali suya düşmüş oldu. Yoluna Hierro ile devam eden İspanya ise Son 16’da ev sahibi Rusya’ya karşı penaltılarda elenerek turnuvaya erken veda etmiş oldu.

Sezona kaleci Thibaut Courtois haricinde Superstar transferi yapmadan başlayan Julen Lopetegui yönetimindeki Real Madrid, 10 haftada sadece 14 puan toplayabildi ve ligde 9.sırada yer alıyor. Futbolseverlerin 2007 yılından bu yana ilk kez Messi ve Ronaldo’nun yer almadığı bir El Clasico’ya tanıklık ettiği 10.haftada Barcelona, rakibi Real Madrid’i 5-1 yenerek rakibini darmaduman etti. Bu maçın ardından görevine son verilen Julen Lopetegui, Başkan Florentino Perez dönemindeki en düşük galibiyet yüzdesine sahip teknik direktör olarak tarihe geçti.

Yeni teknik direktör arayışında olan Florentino Perez’in, basına göre ilgilendiği teknik direktörler ise Conte, Pochettino ve Mourinho olarak göze çarpıyor. Hangi teknik direktör gelirse gelsin (Zizou geri dönse bile) Başkan Perez, Ronaldo’yu ikame etmeyi başaramazsa Real Madrid’in eski günlerine dönebilmesi şimdilik sadece tatlı bir hayal olarak gözüküyor, fakat başkanın işi bir hayli zor.

Kovulan teknik direktör Julen Lopetegui’nin babası bile: ”Ronaldo’nun satılması oğlumdan 50 gol çaldı. Net bir golcü kaçırıyorsunuz ve yerine bir tane bile getiremiyorsunuz.” ifadelerini kullanmıştı. Bana kalırsa Real Madrid’in kaçırdığı şey, bir golcüden çok daha fazlası. Florentino Perez’in Neymar, Hazard veya Mbappe’yi transfer ederek takımın sahadaki performansını arttırma şansı olabilir, lakin bu futbolcuların hiçbiri Ronaldo’nun marka gücüne sahip olmamakla birlikte Real Madrid’in sembol isimlerinden biri olmayı başarmış da değiller.

Sosyal medyada en çok takipçi sayısına sahip futbolcu olan Ronaldo, şimdi de 144 milyonu aşan takipçi sayısıyla Instagram’da en çok takip edilen ünlü olmayı başardı. Haziran ayında yapılan bir araştırmaya göre, Ronaldo’nun sadece Instagram’daki sponsorlu her bir paylaşımı 400.000$ değerindeyken, diğer sosyal medya hesaplarını da hesaba katarsak her bir sponsorlu paylaşımı 1,8 milyon doları buluyor. Nike ile olan ve jübile yaptıktan sonra bile geçerli olacak tahmini 1 milyar dolarlık sponsorluk anlaşması başta olmak üzere sponsorluk imparatorluğuna sahip olan Ronaldo gibi bir değeri kaybetmenin cezasını daha şimdiden saha sonuçları yüzünden çekmeye başlayan Madrid, aldığı ağır yarayı ancak birkaç Superstar transferiyle kapatmaya çalışabilir.

Alınacak yıldızların takıma uyum sağlayıp sağlamayacağı ise bambaşka bir tartışma konusu. FFP (Financial Fair Play) yüzünden bu transferlerin gerçekleşememesi halinde Ronaldo’nun, dünyanın en büyük kulübüne açmış olduğu bu yara kolay kolay kapanacağa benzemiyor.

Geçtiğimiz günlerde Real Madrid’den ayrılışıyla ilgili açıklamalarda bulunan Ronaldo, Juventus’a para için gitmediğini, öyle bir düşüncesi olsa Çin kulüplerini tercih etmiş olacağını söyledi. Ayrılığın asıl sebebinin ise Madrid yönetiminin kendisine eskisi kadar değer vermemesinden kaynaklandığını belirten ifadeler kullandı.

İspanya halkının ahını ve Ronaldo’nun futbolu Madrid’de bırakma hayallerini elinden alan Perez’in yeni bir Guttmann lanetiyle karşı karşıya kalıp kalmayacağını zaman gösterecek, fakat başkanın “Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste.” atasözümüzü duymadığı kesin. Takımınızın bol gol attığı, üç puanların havada uçuştuğu bir ay dileğiyle…

Bunları da sevebilirsiniz