2017-2018 Clipper Dünya Turu Yarışları

AMATÖR EKİPLERİN DÜNYA TURU YARIŞININ ÇİN ETABI 8. YARIŞLA BAŞLADI.

9. YARIŞ ÇİN’DEN START ALARAK KUZEY PASİFİK OKYANUSUNU AŞIP AMERİKA’YA VARDI.

40,000 millik dünya turu yarışlarının yarısına geldik, hatta 25,000 mille yarısı geçildi bile. 8 etap ve 13 yarıştan oluşan dünya turunda yarışan 220 denizcinin hemen hepsi amatör ve kimi daha önce hayatında hiç yelken yapmamış. Clipper Yarışlarının kurucusu Sir Robin Knox Johnston bunun hiç de önemli olmadığını, yarışlarda ister amatör ister profesyonel olsun, denizcilerin cesaretle hem beyin hem de vücut yeteneklerini kullanmasının çok önemli olduğunu söylüyor.

Resimde Clipper Yarışlarının kurucusu dünyayı ilk 19 yaşındayken solo yelkenle dolaşan Sir Robin Knox Johnston’u denizcilere hitaben yarış sonrası konuşurken görüyorsunuz.

Konuşmalarında hep denizcileri öven Sir Robin , Kuzey Pasifik Okyanusu şartlarının çok çetin olduğunu, büyük fırtınalarla boğuşarak karaya sağ salim denizcilerin ulaşmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirtti. Clipper yarışçılarının artık önemli denizcilik yeteneklerine sahip olduğunu, bu deneyimden sonra herkesin kendisine rahatlıkla denizci diyebileceğini söyledi. Dünyada birçok insanın bunları hayal ettiğini ancak çok az insanın böyle bir deneyime sahip olabildiğini vurguladı.

Biliyorsunuz geçen sene aynı yarışlarda Pasifik Okyanusu geçişinde bir denizci fırtınada denize düşmüş, 1 saat içinde bulunmuş ancak hayatı kurtulamamıştı. Herkesin aklında bu feci kazanın üzücü anısı taze dururken, denizcilerin karaya kazasız ulaşması tüm bekleyen yakınlarına ve deniz severlere rahat bir nefes aldırdı.

Clipper takımlarında mürettebatın hepsi değişik milletlerden, yarışmacıların arasında 28 değişik milliyetten katılımcı bulunuyor. 18 yaşından itibaren herkesin katılabildiği bu yarışlardaki renklilik hemen farkediliyor. Bu özellikleri hatırlatıyorum çünkü bu yarışların neden önemli olduğunu bir daha vurgulamak istedim. Her yaştan, her meslekten, her kültürden olan bu karma harikalar yaratıyor.

ÇİN ETABI 8. YARIŞLA SANYA’DA BAŞLADI

Bundan bir önceki yarış olan 8. YARIŞ Çin’in güneyinde Sanya’dan Mart ayı başında başlayarak muhteşem bir törenle başladı. Sanya Çin’in güneyindeki Hainan adasının en turistik şehri. Avustralya’dan buraya yapılan yarış sonrastı bir süre burada dinlenen ve yarış hazırlıklarını tamamlayan filo 1 Mart günü start aldı. Filo 2 hafta gibi kısa bir zamanda Güney Çin Denizini aştı ve Çin’in kuzeyinde Qingdao limanına Mart ayı ortasında vardı. Böylece dünya turu yarışının yarısı bitmiş oldu. Tamamı 13 yarıştan oluşan turda geriye 5 yarış daha kaldı.

8. yarış her ne kadar kısalığı yüzünden kolay gözükse de, karşılaşılan durumlar açısından o kadar da kolay değildi. Kuzey ve Güney Çin Denizi’nde yolcu gemileri, kargo gemileri, balıkçılar, büyük balıkçı tekneleri, yük gemileri hepsi bu sularda son derece yoğun bir deniz trafiğini oluşturuyordu. Bunların arasında yelken yapmak da ayrı bir hünerdi. Ayrıca güneyden kuzeye seyreden Clipper filosu büyük bir iklim değişikliği yaşadı. 30 derecelerden eksi derecelere düşen bir rotada seyredilirken bunun üstüne bir de yoğun sis gelince denizciler zor anlar yaşadılar.

Geleneksel olarak 2008 Olimpiyatlarından beri Çin’in Olimpik Su Sporları şehri olarak tanınan Qingdao bu ününü hiç de azımsatmayacak büyük aktiviteler hazırlayarak yarışçıları karşıladı ve bir hafta boyunca en iyi şekilde ağırladı.

23 Mart itibariyle takımların toplamda aldıkları tüm puanlar şöyle:

1. SANYA SERENITY COAST 98

2. QINGDAO 85

3. VISIT SEATTLE 82

4. PSP LOGISTICS 72

5. DARE TO LEAD 71

6. GARMIN 70

7. GREAT BRITAIN 61

8. LIVERPOOL 2018 50

9. UNICEF 50

10. NASDAQ 38

11. HOTELPLANNER.COM 38

12. GREENINGS DSQ

CLIPPER FİLOSU 9. YARIŞLA KUZEY PASİFİK GEÇİŞİNE BAŞLIYOR,

“THE RACE TO THE EMERALD CITY” YARIŞI

23 Mart günü dünyanın en uzun okyanus geçişi olan 5 500 millik Kuzey Pasifik Okyanusu geçişi başladı. Bu yarış Kuzey Amerika kıtasında ABD’nin Pasifik kıyısındaki Seattle şehrinde son bulacaktı. Bu yarış takımlardan birisi için çok özeldi, Visit Seattle takımı temsil ettikleri limana doğru gidiyordu ve bu yarışı kazanmalıydı. Kaptanları İngiliz Nikki Henderson, takımının kafaca bu zor yarışa hazır olduğunu bildirdi. Bakalım Seattle’a birincilikle grime dilekleri tutacak mı…

Yarış başladıktan sonra filo balıkçı teknelerini atlatınca Japonya’nın güneyine doğru yöneldi. Önlerinde karanlık ve soğuk geceleriyle, yuvarlanan büyük dalgalarıyla Pasifik okyanusu onları bekliyordu. 14 metreye kadar yükselebilen büyük dalgalarla boğuşarak, soğuk havaya ve rüzgara karşı gece gündüz yelken kullanarak 6000 mile yakın mesafeyi Clipper filosu neredeyse 30 günde 22 Nisan günü tamamladı ve filo Seattle’da Bell Harbour’a girdi.

Bu yarış en uzun okyanus geçişi en zor yarışlardan biriydi, yarışmacılar karaya basınca hayatın nimetlerine şükrettiler.

Finişten sonra yapılan törenle yarışmacılara ödülleri verildi.

9. yarışı ilk bitiren Çin takımı Qingdao oldu. Takım ilk defa birincilikle podyuma çıkınca denizciler sevinçlerini gizleyemediler.

Onu takiben Sanya Serenity Coast 2. olarak finişi geçti ve podyuma 5. defa çıktı. Ayrıca Sanya Serenity Coast Scoring Gate Puanı da alarak sıralamadaki durumunu saglamlaştırdı.

Visit Seattle maalesef kendi memleketine birinci olarak giremedi, ama yine de 3. olarak podyuma çıktı.

Garmin takımı ise Elliot Brown Ocean Spirit Ödülü aldı. Resimde kaptanları Gaetan Thomas’I ödülü alırken görüyorsunuz.

Dare To Lead takımı ise Stormhoek Social Spirit Award’a layık görüldü.

Bu arada Liverpool 2018 teknesinin yarıştaki “life at an angle” fotografıyla amatör denizci Lyndy Geddes Henry Lloyd Photo Exhibition ödülünü aldı.

Yukardaki resimdeki pempe tekne Liverpool 2018 teknesi, kaptanları Lance Shepherd’ın annesi dostlarıyla bir örgü grubu kurarak teknedekilere 14 pembe bere örerek soğuktan korunmalarına yardım etmişti, bu çabalarından dolayı anneye UNICEF Champion Award ödülü verildi.

Bu yarıştan sonraki etap Seattle dan Panama’ya 6000 milin üzerinde olacak ve Kıyı Kıyı Amerika adını alacak.

Bunları da sevebilirsiniz