Analiz 98

Yeni nesil üçüncü dünya savaşının stratejik hamleleri tüm hızıyla devam ediyor. İçinde bulunduğumuz coğrafya da yeni nesil bu savaşın merkezi durumunda. ABD, Rusya, Türkiye, İran, İngiltere, Almanya, hatta Çin bile Suriye’de olmak istiyor. Peki sınırlı miktarda petrol rezervi bulunan Suriye neden bu kadar önemli ? Yanıt, Suriye’nin enerji koridorlarına ve Akdeniz’e hükmedecek stratejik bir konumu olarak karşımıza çıkıyor.

Rusya Esad’ı çok mu seviyor? Bölgeye barış mı getirmek istiyor? Demokrasi için mi operasyonlar yapıyor ? Hepsinin yanıtı tabii ki hayır. Rusya Suriye’de enerji yollarını kontrol altında tutmak istiyor. Aynı isteklerle yürüyen ABD’nin amacı da demokrasi getirmek falan değil. Enerji yataklarına sahip olmak ve kontrol edebilmek için Suriyedeler.

Suriye’de etkin olup enerji koridorlarını kontrol eden ülkenin geleceğe yönelik çok büyük avantajlar elde edceği aşikar. Bu nedenle bir balina için dünyayı ayağa kaldıran ülkeler, liderler ve medya 7 milyon kişinin Suriye’yi terk etmesine, 1 milyon kişinin ölmesine sessiz kalmakta. Kimsenin Suriye’yi , Esad’ı ve halkı düşündüğü yok.

Türkiye ve Suriye’nin yakın coğrafyası petrol ve doğalgaz merkezi durumunda. 260 milyar varille Suudi Arabistan, 138 milyar varille İran, 115 milyar varille Irak, 101 milyar varille Kuveyt, 98 milyar varille Birleşik Arap emirlikleri, 60 milyar varille Rusya, 44 milyar varille Libya, 30 milyar varille Kazakistan, 25 milyar varille Katar, 7 milyar varille Azerbeycan, 4 milyar varille Mısır bölgeyi petrol denizine çevirmekte. Sadece Katar’a bakmak bile bölgenin ne derece değerli olduğunu gözler önüne koymakta. 25 milyar varil petrol, 885 trilyon metreküp doğalgaz rezervi ile enerji kaynaklarının değeri 20 trilyon dolara yakın. Tüm ülkeleri hesaba kattığımızda buradaki gücün emsalsiz olduğu ortaya çıkıyor. Bu coğrafyanın taşıdığı zenginliklerin yanına bir de Akdeniz’i koyarsak olay bambaşka bir boyuta taşınmakta. Suriye’de yaşanan iç savaşın arka planında kalan devletlerin tümünün tek hedefi işte bu İpek Yolu projesidir.

Enerji kaynaklarının merkezinin Ortadoğu ve Afrika olduğunu kabul edersek, savaşların burada olmasının nedeni de kendiliğinden oratya çıkmaktadır. Çünkü Asya’nın büyük bir bölümünde, Avrupa’nın tamamına yakınında, Amerika kıtasının belli bölgeleri dışında enerji kaynakları yoktur.

İngiltere, DEAŞ’ın ABD projesi olduğunu kanıtlayan ülke oldu. 2017 yılının Ekim ayında Rakka’da görevini tamamlayan 900 DEAŞ’lıyı bölgeden tahliye eden ABD, BBC’ye yakalandı. İkinci Körfez Operasyonu ile yan yana gelen ve büyük bir paylaşım içine giren Washington ve Londra’nın bugün karşı karşıya geldiğini görüyoruz. İngiltere’deki ilk terör saldırısından sonra CIA ile MI6’nın istihbarat paylaşımını tamamen kesmesi de bunun örneklerinden biridir.

İçinde bulunduğumuz coğrafya çok ama çok zor bir dönemden geçiyor. Kimin kazanacağı belli olmayan yeni nesil bir savaşın içindeyiz. Washington ve Londra’nın tekrar ortaklık yapması durumunda başka, yapmaması durumunda başka bir tabloyla karşılaşacağız.

Türkiye’nin bölgenin büyüğü olduğunu kanıtladığı bir zaman diliminin içinden geçiyoruz. Zaman bütün ve birlik olma zamanı.

Aydınlık bir ay dileği ile ,

Bunları da sevebilirsiniz